Zdrowie

Roślinne alternatywy mięsne mogą być lepsze dla serca

  • 28 czerwca, 2024
  • 7 min read
Roślinne alternatywy mięsne mogą być lepsze dla serca


Przegląd badań z randomizacją wykazał, że zastąpienie mięsa roślinnymi alternatywami mięsnymi (PBMA) może poprawić czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, w tym poziom cholesterolu LDL-C.

Autorzy uważają, że w celu wyciągnięcia ostatecznych wniosków konieczne są długoterminowe, randomizowane badania kontrolowane i prospektywne badania kohortowe oceniające zdarzenia sercowo-naczyniowe, takie jak zawał mięśnia sercowego czy udar.

„Naszym wnioskiem jest to, że mięsa pochodzenia roślinnego są zdrową alternatywą dla mięsa zwierzęcego, biorąc pod uwagę pośrednie parametry końcowe dotyczące układu sercowo-naczyniowego, takie jak lipidy, trójglicerydy, ciśnienie krwi i inne czynniki ryzyka chorób układu krążenia” – starszy autor Ehud Ur, MB, profesor medycyny na Uniwersytecie Kolumbii Brytyjskiej w Vancouver w Kolumbii Brytyjskiej w Kanadzie i endokrynolog w szpitalu St. Paul’s w Vancouver w Kolumbii Brytyjskiej w Kanadzie powiedziały Aktualności medyczne Medscape.

zdjęcie Ehuda Ura
Ehud Ur, MB

„Odkryliśmy jednak również, że brakuje badań klinicznych, które definitywnie określiłyby, czy mięsa pochodzenia roślinnego są zdrowe. Jednak z pewnością wszystko wskazuje na korzyści dla układu sercowo-naczyniowego” – stwierdził Ur.

Recenzja została opublikowana 25 czerwca w Kanadyjski Journal of Cardiology.

Żywność ultraprzetworzona

PBMA to żywność naśladująca mięso i zawierająca takie składniki, jak pochodne białek z soi, grochu, pszenicy i grzybów. Coraz większa liczba Kanadyjczyków ogranicza mięso lub wyklucza je ze swojej diety. Niektórzy zamiast tego decydują się na jedzenie PBMA.

Jednak większość PBMA jest klasyfikowana jako żywność ultraprzetworzona. Taka żywność jest produkowana głównie z substancji ekstrahowanych z całych źródeł żywności, takich jak cukier, sól, olej i białko. Alternatywnie, mogą być tworzone w laboratorium przy użyciu wzmacniaczy smaku i barwników spożywczych. Ta klasyfikacja spowodowała, że ​​opinia publiczna i pracownicy służby zdrowia kwestionują potencjalne implikacje zdrowotne PBMA, powiedział Ur.

Warto przeczytać!  Światowy Dzień Gruźlicy: Jak Indie mogą kontrolować gruźlicę wielolekooporną

„Jedną z obaw jest to, że te produkty są wysoko przetworzone, a produkty wysoko przetworzone są uważane za złe. Czy w związku z tym zamieniasz jeden zestaw zagrożeń na inny?” powiedział.

Aby rzucić więcej światła na tę kwestię, zespół Ur, kierowany przez Matthew Nagrę, Dakota Północna, z Vancouver Naturopathic Clinic w Vancouver, Kolumbia Brytyjska, Kanada, ocenił literaturę na temat PBMA i ich wpływu na zdrowie.

„Chociaż rynek mięs roślinnych odnotował znaczny wzrost w ostatnich latach i coraz więcej Kanadyjczyków je burgery roślinne, zaskakująco niewiele wiadomo o tym, jak te alternatywy mięsne mogą wpływać na zdrowie, a w szczególności na ryzyko chorób układu krążenia” — powiedziała Nagra w oświadczeniu. „W związku z tym staraliśmy się przejrzeć dostępną literaturę na ten temat, aby zidentyfikować, co jest obecnie wiadome, i wskazać kierunek przyszłych badań”.

Mniej tłuszczów nasyconych, cholesterolu

Naukowcy ocenili literaturę opublikowaną w latach 1970–2023 na temat PBMA, ich zawartości, profili żywieniowych i wpływu na czynniki ryzyka chorób układu krążenia, takie jak poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.

Odkryli, że w porównaniu z mięsem PBMA zawierały mniej tłuszczów nasyconych, mniej cholesterolu, więcej błonnika, więcej węglowodanów, mniej kalorii, mniej tłuszczów jednonienasyconych, więcej tłuszczów wielonienasyconych i więcej sodu.

Ponadto kilka randomizowanych, kontrolowanych badań wykazało, że PBMA zmniejszają cholesterol całkowity i LDL-C, a także apolipoproteinę B-100, masę ciała i obwód talii. Nie wykazano, aby PBMA podnosiły ciśnienie krwi, pomimo dużej zawartości sodu w niektórych produktach.

„Żadne obecnie dostępne dowody nie sugerują, że niepokojące aspekty PMBA (np. przetwarzanie żywności i wysoka zawartość sodu) negują potencjalne korzyści dla układu krążenia” – napisali naukowcy.

Warto przeczytać!  Najnowsze wiadomości | Badania wykazały, że narażenie na sztuczne światło zewnętrzne w nocy może zwiększać ryzyko udaru mózgu

Niestety, w żadnym długoterminowym badaniu nie oceniono, w jaki sposób te alternatywy mogą wpływać na ryzyko wystąpienia zawału mięśnia sercowego lub udaru mózgu. Podobnie niewiele jest badań nad zdrowotnością niektórych powszechnych składników PBMA, takich jak niezbędny gluten pszenny.

Rzucenie światła na te ważne kwestie wymagałoby szeroko zakrojonych badań klinicznych z udziałem wielu pacjentów i ogromnych kosztów, powiedział Ur. „Firmy farmaceutyczne mogą sobie pozwolić na przeprowadzanie dużych badań klinicznych, nawet jeśli są one kosztowne, ponieważ muszą je przeprowadzić, aby uzyskać zgodę na swój lek. Ale te roślinne mięsa są produkowane przez firmy, które najprawdopodobniej nie są w stanie przeprowadzić badań klinicznych badania wyników Takie badania musiałyby zostać przeprowadzone przez Narodowy Instytut Zdrowia w Stanach Zjednoczonych, a w Kanadzie przez Krajową Radę ds. Badań Naukowych” – powiedział.

Ur dodał, że istnieje wiele powodów, aby unikać mięsa. „Istnieją etyczne powody, aby nie zabijać zwierząt. Dochodzi jeszcze kwestia globalnego ocieplenia. Mięso jest bardzo drogim źródłem energii w żywności. Największy wpływ na globalne ocieplenie możesz mieć jako jednostka, nie jedząc mięsa. argument o zdrowiu osobistym i do tego właśnie zmierza nasze badanie. Osobom, które lubią smak mięsa i które nie mogą z niego zrezygnować, PBMA umożliwiają stosowanie w miarę zróżnicowanej diety” – powiedział.

Czy jajka są zdrowe?

Zamienniki mięsa są pomocne dla osób, które chcą zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia, napisał w towarzyszącym artykule redakcyjnym dr J. David Spence, emerytowany profesor neurologii i farmakologii klinicznej na Uniwersytecie Western Ontario w London w Ontario (Kanada).

Warto przeczytać!  „Genialny” brytyjsko-indyjski lekarz zmarł po nieudanym leczeniu w Wielkiej Brytanii: wyniki sondy
zdjęcie J. Davida Spence’a
J. David Spence, lekarz medycyny

„Spożywanie zbyt dużej ilości mięsa i żółtek jaj zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, a dla pacjentów wyzwaniem jest nauczenie się spożywania mniejszej ilości mięsa i rezygnowania z żółtek jaj. Jeśli uda nam się znaleźć dobre zamienniki, które będą smaczne i przyjemne, to dobrze” – powiedziała Spence Wiadomości medyczne Medscape.

„Oprócz roślinnych substytutów mięsa, istnieje duży potencjał redukcji ryzyka sercowo-naczyniowego dzięki stosowaniu substytutów jaj” – dodał.

Spence zauważyła, że ​​dwa duże żółtka jaj zawierają 474 mg cholesterolu, czyli prawie dwukrotnie więcej niż zawiera Hardee’s Monster Thickburger (265 mg).

Cholesterol podnosi poziom w osoczu toksycznych metabolitów mikrobiomu jelitowego, takich jak N-tlenek trimetyloaminy (TMAO). Stężenie TMAO w osoczu wzrasta liniowo wraz ze spożyciem jaj, a TMAO jest szkodliwe dla tętnic, mówi Spence.

„Jajka są okropne i nie powinny być spożywane przez osoby zagrożone chorobami układu krążenia. Ale ludzie tego nie rozumieją, ponieważ propaganda marketingu jaj jest tak skuteczna. Żółtko jest okropne. Tablica ds. marketingu jaj jest niezwykle skuteczna w przekonywaniu ludzi, że jajka są zdrowe, ale takie nie są.”

Spence zaleca stosowanie zamienników jaj, takich jak Egg Beaters lub Better’n Eggs zamiast całych jajek i mówi, że nigdy nie jest za późno, aby je zmienić. „To błąd, który popełniają ludzie, ale tętnice mogą się faktycznie poprawić” – powiedział.

Nie podano źródła finansowania badania. Ur i Spence zgłosili, że nie mają żadnych istotnych powiązań finansowych.


Źródło