Zdrowie

Roślinne substytuty mięsa są obiecujące dla zdrowia serca

  • 27 czerwca, 2024
  • 5 min read
Roślinne substytuty mięsa są obiecujące dla zdrowia serca


Mimo że zawartość i profil odżywczy roślinnych alternatyw mięsnych (PBMA) znacznie się różnią, profile odżywcze odzwierciedlają zdrowy dla serca wzorzec żywieniowy. Artykuł przeglądowy opublikowany w Kanadyjski Journal of Cardiologyopublikowane przez Elsevier, spośród dostępnych badań bezpośrednio porównujących wpływ mięsa roślinnego i zwierzęcego, jednoznacznie wskazuje, że alternatywy roślinne poprawiają czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego.

PBMA to wysoko przetworzone produkty spożywcze na bazie roślin, które zazwyczaj zastępują mięso w diecie. W Kanadzie rosnące zapotrzebowanie na PBMA pokrywa się z zaleceniami zdrowia publicznego dotyczącymi ograniczenia spożycia żywności ultraprzetworzonej, co skłania do zbadania długoterminowych skutków zdrowotnych PBMA.

Główny autor, Matthew Nagra, ND, Vancouver, BC, Kanada, mówi: „Chociaż rynek mięsa pochodzenia roślinnego odnotował w ostatnich latach znaczny wzrost i coraz więcej Kanadyjczyków lubi burgery na bazie roślin, zaskakująco niewiele wiadomo na temat tego, jak te zamienniki mięsa mogą wpływać na zdrowie, a w szczególności na ryzyko chorób układu krążenia. W związku z tym szukaliśmy informacji przegląd dostępnej literatury na ten temat, aby określić, co jest obecnie znane i wskazać kierunek przyszłych badań.”

Autorzy artykułu dokonali przeglądu badań opublikowanych w latach 1970-2023 na temat PBMA, ich zawartości, profili żywieniowych oraz wpływu na czynniki ryzyka chorób układu krążenia, takie jak poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Z ich analizy wynika, że:

Warto przeczytać!  Badania identyfikują unikalny białkowy odcisk palca powiązany z bardzo krótkim snem i zwiększonym ryzykiem cukrzycy

  • Zawartość i wartości odżywcze PBMA znacznie się różnią.
  • Średnio PBMA mają profil żywieniowy zdrowszy dla serca niż mięso, chociaż wysoka zawartość sodu w niektórych produktach może budzić obawy.
  • W kilku randomizowanych kontrolowanych badaniach wykazano, że PBMA poprawiają niektóre czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego, w tym poziom cholesterolu.
  • Nie wykazano, aby PBMA podnosiły ciśnienie krwi, pomimo wysokiej zawartości sodu w niektórych produktach.
  • Obecnie brakuje długoterminowych badań oceniających, w jaki sposób te alternatywy mogą wpływać na ryzyko wystąpienia zawału serca lub udaru mózgu.
  • Obecnie niewiele jest badań dotyczących wpływu niektórych powszechnych składników PBMA, takich jak gluten pszenny (seitan), na zdrowie.

Autorzy artykułu przeglądowego byli zaskoczeni, gdy odkryli, że prawie całkowicie brakuje badań na temat niezbędnego glutenu pszennego, który jest głównym źródłem białka wchodzącego w skład wielu popularnych PBMA, oraz czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Dr Nagra kontynuuje: „Ponadto brak badań dotyczących skutków sercowo-naczyniowych do 2023 r. jest szokujący, biorąc pod uwagę, że istnieją randomizowane, kontrolowane badania oceniające czynniki ryzyka od 1990 r. Potrzebne są bardziej szczegółowe badania w świetle rosnącego spożycia PBMA i naszego braku wiedzy na temat jak te produkty wpływają na ryzyko.”

W towarzyszącym artykule redakcyjnym J. David Spence, CM, MD, FRCPC, FAHA, emerytowany profesor neurologii i farmakologii klinicznej na Uniwersytecie Zachodnim oraz dyrektor Centrum Badań nad Zapobieganiem Udarom i Miażdżycy, Robarts Research Institute, Londyn, ON, Kanada, zauważa , „W doskonałym przeglądzie PBMA Nagra i wsp. skupiają się na ograniczaniu czynników ryzyka sercowo-naczyniowego oraz wpływie różnych indywidualnych czynników dietetycznych na ryzyko sercowo-naczyniowe”.

Jednakże profesor Spence podkreśla, że Tak naprawdę nie liczy się wpływ poszczególnych składników diety ani wpływ diety na czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego; jest to wpływ diety na rzeczywiste ryzyko wystąpienia zdarzeń sercowo-naczyniowych, takich jak zawał mięśnia sercowego i udar mózgu. Większość lekarzy wyraźnie nie docenia korzyści wynikających ze stosowania diety w układzie sercowo-naczyniowym i kładzie zdecydowanie zbyt mały nacisk na dietę w leczeniu pacjentów z wysokim ryzykiem zdarzeń sercowo-naczyniowych.”

Starszy autor artykułu przeglądowego Ehud Ur, MB, FRCPC, profesor, Division of Endocrinology & Metabolism, University of British Columbia, Vancouver, BC, Kanada, podsumowuje: „Dla tych, którzy chcą ograniczyć spożycie mięsa, zwłaszcza jeśli jest to czerwone mięso, zastąpienie go PBMA jest prawdopodobnie zdrowszym dla serca wyborem. Dla tych, którzy już ograniczają spożycie mięsa, PBMA mogą być włączone do zdrowego schematu żywieniowego jako doskonałe źródło białka; jednak korzystne może być wybieranie opcji o niższej zawartości tłuszczów nasyconych i sodu, jeśli spożywa się je regularnie.

Na koniec dr Spence dodaje przestrogę dotyczącą dietetycznych konsekwencji spożycia jaj, mówiąc: „Osoby zagrożone chorobami układu krążenia powinny ograniczyć spożycie mięsa i unikać żółtek jaj, więc roślinne substytuty mięsa i jaj są pomocne dla pacjentów, którzy chcą zmniejszyć ryzyko sercowo-naczyniowe. Ich wpływ na zmniejszenie rzeczywistego ryzyka sercowo-naczyniowego jest niewątpliwie znacznie większy niż ich wpływ na czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego.


Źródło

Warto przeczytać!  Najwięcej zgonów związanych z zanieczyszczeniem powietrza z powodu chorób układu krążenia