Rosnące temperatury mogą sprawić, że 70% regionów winiarskich na świecie nie będzie nadawać się do produkcji winogron: naukowcy
Zdaniem naukowców rosnące temperatury na świecie mogą zmienić miejsca, w których produkuje się większość światowego wina, ponieważ w regionach położonych na średnich szerokościach geograficznych może nie być już możliwości uprawy winogron.
Aż 70% obecnych regionów winiarskich może być narażonych na znaczne ryzyko utraty przydatności do uprawy winorośli, jeśli globalne temperatury wzrosną powyżej 2 stopni Celsjusza od czasu rewolucji przemysłowej, wynika z przeglądu ponad 200 badań opublikowanego we wtorek w Nature Reviews Earth & Znaleziono środowisko.
Wiele regionów znanych z produkcji wina znajduje się na średnich szerokościach geograficznych, w tym Kalifornia, południowa Francja i północna Hiszpania. Z przeglądu wynika jednak, że zmiany klimatyczne mogą zmienić geografię produkcji wina, ponieważ wyższe temperatury wpływają na plony winogron, skład winogron podczas zbiorów i jakość wina.
Naukowcy podzielili każdy kontynent i znajdujące się na nim obszary produkcji wina na makroregiony określone na podstawie konkretnych warunków klimatycznych, szacując, że istnieje znaczne ryzyko nieodpowiedniości dla 49–70% istniejących regionów winiarskich, w zależności od stopnia globalnego ocieplenia .
Zdaniem naukowców ekstremalne warunki klimatyczne, takie jak wzmożone fale upałów i nadmierne susze, mogą uniemożliwić produkcję wina najwyższej jakości w 29% lokalizacji.
„Przychodzi jednak taki moment, że jest tak sucho i gorąco, że jest bardzo mało prawdopodobne, że będzie to trwałe zjawisko” – powiedział.
Jednak Greg Gambetta, profesor uprawy winorośli w Bordeaux Sciences Agro i Instytucie Nauki o Winorośli i Winie we Francji oraz współautor artykułu, podkreślił, że winogrona to „obfita” uprawa, która często wytrzymuje ekstremalne warunki.
„Rosną wszędzie, na przykład na pustyniach Izraela aż do regionów tropikalnych” – powiedział ABC News.
Miejsca znane ze szczególnego klimatu, w którym produkowane są doskonałe wina, takie jak Bordeaux we Francji, mogą doświadczyć zmiany tożsamości, jeśli wyższe temperatury nie pozwolą już na stałą produkcję, stwierdził Gambetta.
Z przeglądu wynika, że inne istniejące regiony winiarskie położone dalej na północ, takie jak stan Waszyngton i północna Francja, mogą doświadczyć zwiększonej produkcji przy wyższych temperaturach. Nowe odpowiednie obszary mogą pojawić się również na wyższych szerokościach geograficznych, np. w Wielkiej Brytanii, która jest bardziej na południe.
„We wszystkich tych krajach, w Holandii i w Europie Północnej, gdzie ludzie nigdy nie myśleli o uprawie winogron do produkcji wina, teraz zaczynają się nad tym zastanawiać” – powiedział.
Autorzy ostrzegają, że w miarę rozszerzania się uprawy winorośli na nowe regiony konieczne będzie monitorowanie jej wpływu na naturalne ekosystemy i różnorodność biologiczną, aby można było złagodzić wszelkie negatywne skutki.
JJ Huber, winiarz i właściciel winnicy Laguna Canyon w południowej Kalifornii, powiedział ABC News, że zmiany klimatyczne „zawsze będą problemem” dla przemysłu winiarskiego.
Chociaż Huber nie zauważył jeszcze żadnych zmian w jakości wina pomimo suszy w regionie, jest świadomy bieżących badań, które będą dotyczyć upraw na sucho i sposobów przystosowania się do przyszłości, gdy dostępność wody będzie mniejsza.
„To nie jest coś, na co możemy dzisiaj odpowiedzieć” – powiedział Huber.
Naukowcy twierdzą, że stopień tych zmian w przydatności będzie w dużym stopniu zależał od poziomu wzrostu temperatury.
Autorzy podsumowali, że zmiany klimatyczne spowodują w najbliższej przyszłości poważne zmiany w światowej produkcji wina, co będzie wymagało zarówno od plantatorów winorośli, jak i konsumentów dostosowania się do wyższych temperatur.
Gambetta powiedział, że obecnie może nastąpić wiele adaptacji.
Niektóre regiony, zwłaszcza w Europie, będą musiały opracować systemy nawadniające na wypadek rekordowo wysokich temperatur i suszy, które ograniczą dostępność wody – stwierdził.
Hodowcy będą również musieli zarządzać swoimi winnicami w taki sposób, aby mogły się zmieniać i ewoluować wraz z wyższymi temperaturami i ekstremalnymi warunkami pogodowymi, które będą temu towarzyszyć, powiedział Gambetta.