Nauka i technika

Ruszył Interdyscyplinarny Program Kształcenia Doktorantów

  • 17 stycznia, 2024
  • 4 min read
Ruszył Interdyscyplinarny Program Kształcenia Doktorantów


szkolenie

Wykładowcy z pięciu wydziałów College of Ag Sciences do wzięcia udziału w kohorcie mentoringowej

Zespół składający się z wykładowców z pięciu wydziałów College of Agricultural Sciences i Wydziału Biologii Eberly College of Science, ufundowany z grantu o wartości 262 500 dolarów od Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, stworzył nowatorski program mający na celu przeszkolenie doktorantów w zakresie prowadzenia interdyscyplinarne badania nad związkami pomiędzy glebami, roślinami i konsumentami.

UNIVERSITY PARK, Pensylwania — Zespół składający się z wykładowców pięciu wydziałów College of Agricultural Sciences i Wydziału Biologii Eberly College of Science, ufundowany z grantu w wysokości 262 500 dolarów od Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, stworzył nowatorski program mający na celu kształcić doktorantów do prowadzenia interdyscyplinarnych badań nad związkami między glebami, roślinami i konsumentami.

Inicjatywa ma zaradzić brakowi zintegrowanej wiedzy na temat interakcji gleb, roślin, genetyki człowieka i stylu życia ze stylem życia, które wpływają na zdrowie człowieka, twierdzi Joshua Lambert, profesor nauk o żywności, który kieruje projektem zatytułowanym „Gleby, rośliny, i konsumenci: podejście systemowe do związku między roślinami a zdrowiem człowieka”.

Warto przeczytać!  Cotygodniowy przegląd genetyki: Zarządzanie ryzykiem podwójnego umięśnienia w stadzie

„Związek między roślinami a zdrowiem człowieka zależy od wielu czynników, w tym genetyki roślin, środowiska i etapów produkcji/przetwarzania, a także genetyki konsumenta, diety i praktyk rolniczych” – powiedział. „Brakuje interdyscyplinarnych badań nad interakcjami tych czynników”.

Podobnie, dodał Lambert, istnieje słabo rozwinięta kadra badaczy podchodzących do tematu roślin i zdrowia ludzkiego w sposób kompleksowy. „W naszym programie stosujemy nowatorskie podejście systemowe do badania relacji między roślinami a konsumentami oraz opracowujemy model szkolenia nowych naukowców, którzy będą kierować tym obszarem badań” – powiedział.

Początkowo zespół zatrudni zróżnicowaną grupę trzech doktorantów, którym będą towarzyszyć mentorzy posiadający uzupełniającą się wiedzę specjalistyczną w danej dziedzinie. Członkowie zespołu wydziału zapewnią szkolenia badawcze i możliwości rozwoju zawodowego skupione na poprawie umiejętności komunikacji, pisania grantów, przedsiębiorczości i mentorstwa.

Współpracownicy wydziałowi projektu pomogą zapewnić studentom sukces dzięki połączonej wiedzy specjalistycznej z zakresu nauk o żywności, nauk sensorycznych, nauk o roślinach, nauk o glebie, etnobotaniki, metabolomiki i toksykologii, zauważył Lambert. Dodał, że wszyscy współpracownicy projektu są obecnie zaangażowani w interdyscyplinarne badania nad roślinami spożywczymi i leczniczymi.

„Naszym celem jest, aby stypendyści wspierani przez tę propozycję byli liderami w akademickich, rządowych i przemysłowych ośrodkach badawczych” – powiedział. „Ich interdyscyplinarna świadomość zagadnień dotyczących gleb, roślin i kontinuum konsumentów pozwoli im kierować różnorodnymi zespołami badaczy skupionymi na złożonych zagadnieniach badawczych i umożliwi im skuteczną komunikację z szerokim gronem interesariuszy i decydentów”.

Warto przeczytać!  Genetyka Ardoina zapewniła mu talent do pisania, a jego wszechstronność uczyniła go legendą – Crescent City Sports

Wśród wykładowców zaangażowanych w tę inicjatywę znajduje się m.in. Eric Burkhart, profesor nadzwyczajny, nauka o ekosystemach i zarządzanie; Surinder Chopra, profesor genetyki kukurydzy; Erin Connolly, profesor i kierownik katedry nauk o roślinach; Francesco Di Gioia, adiunkt w dziedzinie nauk o uprawach warzyw; Patrick Drohan, profesor pedologii; Ryan Elias, profesor i zastępca kierownika nauk o żywności; Mark Guiltinan, J. Franklin Styer Profesor botaniki ogrodniczej i profesor biologii molekularnej roślin; Helena Hopfer, profesor nadzwyczajny nauk o żywności; Joshua Kellogg, adiunkt w dziedzinie nauk weterynaryjnych i biomedycznych; Misza Kwaśniewski, adiunkt w dziedzinie nauk o żywności; Jesse Lasky, profesor biologii; Siela Maximova, profesor biotechnologii roślin i Maria Spencer, adiunkt kliniczny oraz przedsiębiorca-rezydent Johna i Patty Warehime.

Inicjatywa ta wyrosła z wniosku o dotację sfinansowanego w 2020 r. w ramach programu strategicznych sieci i inicjatyw Kolegium Nauk Rolniczych. Program ten, lepiej znany jako SNIP, ma na celu wykorzystanie zbiorowej wiedzy specjalistycznej uczelni oraz inwestowanie w kadrę inicjatywy, które wzmocnią istniejące programy i będą promować nowe interdyscyplinarne wysiłki badawcze.

–Jeff Mulhollem, Uniwersytet Stanowy Pensylwanii


Źródło