Ryż modyfikowany genetycznie w celu rozwiązania problemu niedoborów żywności spowodowanych klimatem
![Ryż modyfikowany genetycznie w celu rozwiązania problemu niedoborów żywności spowodowanych klimatem](https://oen.pl/wp-content/uploads/2023/01/dreamstime_m_94629395-scaled-770x470.jpg)
![Dreamtime_m_94629395 gotowany na parze ryż basmati](https://oen.pl/wp-content/uploads/2023/01/Ryz-modyfikowany-genetycznie-w-celu-rozwiazania-problemu-niedoborow-zywnosci-spowodowanych.jpg)
Genetycznie zmodyfikowany ryż może być wykorzystany do zmniejszenia niedoborów żywności spowodowanych zmianami klimatycznymi, ponieważ tolerancja soli pozwala mu rosnąć w cieplejszych warunkach
Ponieważ zmiany klimatu wpływają na podnoszenie się poziomu mórz, wiele miejsc boryka się z powodziami wody morskiej – gdzie słona woda z morza zalewa głębię lądu i niszczy uprawy, które nie radzą sobie ze zwiększonym zasoleniem. Odpowiedzią może być genetycznie modyfikowany ryż.
Ryż jest prawdopodobnie najważniejszą rośliną uprawną na Ziemi – każdego dnia korzysta z niego 3,5 miliarda ludzi, a 30% światowych zasobów słodkiej wody jest wykorzystywane do uprawy.
Dzięki inżynierii ryżu naukowcy mogą zmniejszyć liczbę aparatów szparkowych ryżu, czyniąc je bardziej odpornymi na słoną wodę.
Naukowcy z University of Sheffield, współpracujący z High Agricultural Technology Research Institute (HATRI) w Wietnamie, przebadali 72 odmiany ryżu, zarówno naturalne, jak i genetycznie zmodyfikowane.
Badając, czy mogą wyprodukować odmiany ryżu karłowatego – które dają najwyższe plony – naukowcy chcą uczynić uprawy bardziej odpornymi na ciepło.
Wraz ze wzrostem poziomu mórz woda morska powoduje coraz większe szkody w uprawach
Zmniejszenie liczby i rozmiaru aparatów szparkowych może utrudnić uprawę ryżu w ekstremalnie wysokich temperaturach. Ponieważ ryż z mniejszą liczbą aparatów szparkowych jest bardziej odporny na suszę – potrzebuje do 60% mniej wody – naukowcy wykazali również, że te same rośliny mogą również rosnąć w słonych warunkach.
Ryż, jako najważniejsza uprawa, jest również jedną z najbardziej dotkniętych upraw – w krajach takich jak Wietnam coraz trudniej jest go uprawiać ze względu na rosnącą ingerencję wody morskiej.
![Widok z lotu ptaka na zielone pola ryżowe](https://oen.pl/wp-content/uploads/2023/01/1673882406_14_Ryz-modyfikowany-genetycznie-w-celu-rozwiazania-problemu-niedoborow-zywnosci-spowodowanych.jpg)
Inżynieria genetyczna ryżu, aby miał lepszą tolerancję na sól, mogłaby pozwolić na jego uprawę w miejscach, w których inaczej by się nie powiodło.
Aparaty szparkowe to otwory, które ma większość roślin, które regulują pobieranie dwutlenku węgla do fotosyntezy, wraz z uwalnianiem pary wodnej. Jest to niezwykle korzystne w miejscach narażonych na suszę.
Ryż z większymi aparatami szparkowymi mógłby lepiej nadawać się do uprawy w ekstremalnie wysokich temperaturach
Oznacza to, że ryż można przystosować do przetrwania w środowiskach, które stają się coraz trudniejsze z powodu zmian klimatu, co pomoże w walce z brakiem bezpieczeństwa żywnościowego na całym świecie.
W rezultacie, aby upewnić się, że ryż może rosnąć tak skutecznie, jak to możliwe w różnych krajach i środowiskach, konieczne będzie wprowadzenie różnych modyfikacji.
„…nieodłączny element wyżywienia rosnącej populacji, która ma osiągnąć 10 miliardów za 60 lat”
Dr Robert Caine, główny autor badania ze School of Biosciences University of Sheffield, powiedział: „Ryż jest niezwykle ważną rośliną uprawną spożywaną codziennie przez ponad połowę światowej populacji. Zapewnienie, że może przetrwać w trudniejszych warunkach spowodowanych zmianami klimatycznymi, będzie integralną częścią wyżywienia rosnącej populacji, która ma osiągnąć 10 miliardów w ciągu 60 lat.
„Nasze odkrycia ujawniają, w jaki sposób ryż można modyfikować, aby rósł tak efektywnie, jak to możliwe w różnych klimatach – odmiany ryżu, które mają mniej aparatów szparkowych, mogą przetrwać przy mniejszej ilości wody iw miejscach ze słoną wodą. Tymczasem naturalne odmiany ryżu z mniejszą liczbą większych aparatów szparkowych są w stanie rozwijać się w wyższych temperaturach”.
redaktora Zalecana Artykuły