Nauka i technika

Ryzyko chorób układu krążenia może być czerwone

  • 5 grudnia, 2023
  • 5 min read
Ryzyko chorób układu krążenia może być czerwone


Karina Leander

obraz:

Karina Leander

pogląd więcej

Źródło: Anders Ericsson

Osoby, których bliscy krewni cierpieli na choroby układu krążenia, mogą odnieść korzyści ze spożywania większej ilości tłustych ryb. Tak wynika z nowego badania prowadzonego przez naukowców z Karolinska Institutet, opublikowanego w czasopiśmie Krążenie.

Tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela, śledź i sardynki, zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). Te kwasy tłuszczowe są ważne dla wielu funkcji organizmu, ale nie mogą być wytwarzane przez organizm i muszą być dostarczane z dietą. Liczne badania wykazały, że ważne jest, aby każdy stosował dietę zawierającą kwasy omega-3.

Obecnie duże międzynarodowe badanie pokazuje, że będzie to prawdopodobnie szczególnie ważne w przypadku osób, u których w rodzinie występowały choroby układu krążenia. Choroby sercowo-naczyniowe, którymi przyjrzeli się naukowcy, to śmiertelna i niezakończona zgonem choroba niedokrwienna serca, taka jak niestabilna dławica piersiowa, zawał serca i zatrzymanie akcji serca oraz zawał mózgu (udar).

„Choroby układu krążenia są w pewnym stopniu dziedziczne, jak wykazały badania bliźniąt, ale trudno było zidentyfikować geny kontrolujące. Mocną hipotezą jest zatem, że jest to połączenie genetyki i środowiska” – mówi Karin Leander, starszy wykładowca i profesor nadzwyczajny epidemiologii w Instytucie Medycyny Środowiskowej, Zakładzie Epidemiologii Układu Sercowo-Naczyniowego i Żywienia Karolinska Institutet oraz kierownik badań .

Dlatego ona i jej koledzy badali wpływ interakcji między wywiadem rodzinnym a sposobem żywienia. W badaniu zebrali dane od ponad 40 000 osób bez chorób układu krążenia.

W okresie obserwacji prawie 8 000 z nich cierpiało na choroby układu krążenia. W swojej analizie naukowcy byli w stanie wykazać, że u osób, u których występowała zarówno choroba układu krążenia u bliskiego krewnego, np. rodzica lub rodzeństwa, jak i niski poziom kwasów tłuszczowych omega-3 EPA/DHA, ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia było zwiększone. ponad 40 proc. Zwiększone ryzyko dla tych, którzy „tylko” mieli choroby układu krążenia w najbliższej rodzinie, wynosiło 25 procent.

„Badanie sugeruje, że osoby, u których w rodzinie występowały choroby układu krążenia, mogą więcej zyskać na jedzeniu większej ilości tłustych ryb niż inne osoby” – mówi Karin Leander.

U wszystkich uczestników badania mierzono poziom EPA/DHA. Zdaniem Karin Leander, ponieważ te kwasy tłuszczowe nie mogą być wytwarzane w organizmie, ich poziom stanowi wiarygodną miarę spożycia tłustych ryb.

„Fakt, że pomiary kwasów tłuszczowych we krwi i tkankach są obiektywne, w przeciwieństwie do samodzielnie zgłaszanych danych na temat nawyków żywieniowych, jest ważną zaletą” – mówi.

Zdaniem Karin Leander, mimo że jest to badanie obserwacyjne w obszarze, w którym przeprowadzono już wiele randomizowanych badań klinicznych, odkrycia te stanowią zupełnie nową wiedzę.

„Jako pierwsi zbadaliśmy wpływ połączenia wywiadu rodzinnego i spożycia tłustych ryb za pomocą pomiarów kwasów tłuszczowych” – mówi.

Badanie zostało przeprowadzone przez konsorcjum badawcze ds. kwasów tłuszczowych i wyników (FORCE), sieć skupiającą ponad 100 badaczy i ekspertów z całego świata. W badaniu uwzględniono dane z 15 badań przeprowadzonych w 10 różnych krajach.

Badacze deklarują, że nie ma konfliktu interesów. Badania zostały sfinansowane przez Szwedzką Radę ds. Badań Naukowych i Szwedzką Fundację Serca i Płuc.

Opublikowanie: „Rola tłuszczów wielonienasyconych w modyfikowaniu ryzyka sercowo-naczyniowego związanego z występowaniem chorób układu krążenia w rodzinie”. Połączenie wyników de novo z 15 badań obserwacyjnych” F. Laguzzi, A. Åkesson, M. Marklund, F. Qian, B. Gigante, TM Bartz, JK Bassett, A. Birukov, H. Campos, Y. Hirakawa, F Imamura, S. Jäger, M. Lankinen, RA Murphy, M. Senn, T. Tanaka, N. Tintle, JK Virtanen, K. Yamagishi MD, M. Allison, IA Brouwer, U. De Faire, G. Eiriksdottir, L. Ferrucci, NG Forouhi, JM Geleijnse, AM Hodge, H. Kimura, M. Laakso, U. Risérus, AC van Westing, S. Bandinelli, A. Baylin, GG Giles, V. Gudnason, H. Iso, RN Lemaitre , T. Ninomiya, WS Post, BM Psaty, JT Salonen, MB Schulze, MY Tsai, M. Uusitupa, NJ Wareham, SW Oh, AC Wood, WS Harris, D. Siscovick, D. Mozaffarian, K. Leander, Circulation, online 4 grudnia 2023 r., doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.123.065530


Zastrzeżenie: AAAS i EurekAlert! nie odpowiadają za dokładność komunikatów prasowych publikowanych w EurekAlert! przez instytucje wnoszące wkład lub za wykorzystanie jakichkolwiek informacji za pośrednictwem systemu EurekAlert.


Źródło

Warto przeczytać!  Co to jest pląsawica? Pomocna strona internetowa zawiera odpowiedzi