Ryzyko zawału serca może wzrosnąć w wyniku spożycia sztucznych słodzików, wynika z badania
Powszechnie stosowany sztuczny słodzik wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zawały serca i udary mózguWedług nowego badania przeprowadzonego przez Cleveland Clinic.
Erytrytol, alkohol cukrowy stosowany do słodzenia wielu napojów i produktów o niskiej zawartości cukru i kalorii, szczególnie w produktach o niskiej zawartości węglowodanów lub Dieta ketogeniczna — stwierdzono, że powoduje wzrost liczby płytek krwi i tworzenie się skrzepów krwi, twierdzą naukowcy.
Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.
ASPARTAM MOŻE POWODOWAĆ DEFICYTY W ZAKRESIE PAMIĘCI I UCZENIA SIĘ U PRZYSZŁYCH POKOLEŃ, SUGERUJĄ NOWE BADANIA
Poprzednie badanie zespołu, którego wyniki opublikowano w czasopiśmie Nature Medicine, wykazało, że u pacjentów z chorobami serca i wysokim poziomem erytrytolu w organizmie ryzyko wystąpienia poważnego zdarzenia sercowego w ciągu trzech lat było dwukrotnie wyższe.
„W tym badaniu bezpośrednio porównaliśmy picie napój słodzony „z 30 gramami glukozy, która jest cukrem, lub 30 gramami erytrytolu” – powiedział starszy autor, dr n. med. Stanley Hazen, współkierownik oddziału kardiologii zapobiegawczej w Cleveland Clinic, w nagraniu wideo udostępnionym Fox News Digital.
CZYTAJ W APLIKACJI FOX NEWS
W niewielkim badaniu wzięło udział 20 zdrowych ochotników, których średnia wieku wynosiła 30 lat, a krew pobrano od nich po całonocnym poście.
Uczestnicy pili wodę zmieszaną z 30 gramami erytrytolu (dawka porównywalna z dawką zawartą w sztucznie słodzonych napojach gazowanych lub wypiekach) lub 30 gramami glukozy.
ZWYKŁY CUKIER VS. SZTUCZNY SŁODZIK: CZY JEDEN JEST GORSZY DLA CIEBIE NIŻ DRUGI? EKSPERCI WPISUJĄ SIĘ
Po 30 minutach pobrano kolejną krew, aby ocenić poziom erytrytolu we krwi uczestników oraz funkcję płytek krwi.
U osób spożywających sztuczny słodzik stwierdzono 1000 razy wyższy poziom erytrytolu niż u osób spożywających cukier.
„Istnieją wszelkie powody, by sądzić, że po wypiciu erytrolu istnieje zwiększone ryzyko wystąpienia zakrzepów, czyli zakrzepicy” — co może zwiększać prawdopodobieństwo zawał serca lub udar mózgupowiedział Hazen.
Takiego efektu nie zaobserwowano u pacjentów pijących glukozę.
„Na podstawie aktualnych danych wygląda na to, że bezpieczniej jest pić napój słodzony glukozą niż napój słodzony erytrytolem” – powiedział Hazen.
„Zalecam moim pacjentom unikanie sztucznych słodzików i zamienników cukru, a także spożywanie całe pokarmyaby unikać przetworzonej żywności i robić zakupy w dziale warzywnym.”
Tym, którzy chcą dosłodzić jedzenie lub napój, Hazen zaleca — na podstawie danych — stosowanie miodu lub owoców zamiast sztucznego słodzika.
Lekarz zauważył, że ten sam efekt obserwowano w przypadku innych alkoholi cukrowych.
Erytrytol został sklasyfikowany przez amerykańską Agencję Żywności i Leków (FDA) oraz Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności jako substancja GRAS („ogólnie uznawana za bezpieczną”).
ŚWIATOWA ORGANIZACJA ZDROWIA TŁUSZCZU NIE ZALECA SIĘ W CELU UTRATY WAGI LUB ZAPOBIEGANIA CHOROBOM
Poza „absolutnym minimum” nie ma nakazu testowania tego pod kątem bezpieczeństwa – powiedział Hazen.
„Chciałbym zobaczyć organy regulacyjne ponownie ocenić bezpieczeństwo stosowania alkoholi cukrowych.”
Dalej badania kliniczne Zdaniem badaczy, konieczne jest przeprowadzenie dodatkowych badań w celu zmierzenia długoterminowego bezpieczeństwa sercowo-naczyniowego erytrytolu.
Dr Bradley Serwer, kardiolog i dyrektor medyczny w VitalSolution, firmie z siedzibą w Cincinnati w stanie Ohio, która oferuje usługi kardiologiczne i anestezjologiczne do szpitali, nie brał udziału w badaniu, ale stwierdził, że budzi ono „poważne obawy”.
„Przebadano wiele sztucznych słodzików, które historycznie były sprzedawane jako zdrowa alternatywa dla cukru, ale często okazywało się, że mają poważne skutki uboczne” – powiedział w wywiadzie dla Fox News Digital.
Popularny sztuczny słodzik, ERYTRYTOL, może zwiększać ryzyko zawału serca i udaru mózgu: badania
„Przeprowadzono inne badania, które wykazały, że erytrytol zwiększa aktywność płytek krwi, co prowadzi do tworzenia się nieprawidłowych skrzepów krwi”.
Kilka innych zamienników cukru, takich jak ksylitol, również wiąże się z niekorzystnym wpływem Konsekwencje zdrowotnewedług Serwera.
„Oprócz zwiększenia ryzyka wystąpienia zdarzeń sercowo-naczyniowych, te sztuczne cukry często oszukują organizm i sprawiają, że produkuje on więcej insuliny” – zauważył.
„Insulina zwiększa ochotę na słodycze, więc ludzie pragną więcej cukru po spożyciu sztucznych słodzików, co powoduje negatywny wpływ, który może prowadzić do zespołu metabolicznego”.
W swojej praktyce kardiologicznej, jak twierdzi Serwer, jego pacjenci często szukają zdrowszych alternatyw wysokokaloryczne, słodkie pokarmy.
„Ważne jest, aby poinformować ich, że lepiej byłoby całkowicie unikać tych alkoholi cukrowych” – powiedział kardiolog.
Powiedział, że ma nadzieję, że „dane te spowodują, że FDA ponownie oceni bezpieczeństwo erytrytolu”.
Rada ds. Kontroli Kalorii (CCC) to międzynarodowe stowarzyszenie reprezentujące organizacje zajmujące się dietami niskokalorycznymi i dietami o obniżonej kaloryczności. jedzenie i napoje branża, zaleciła konsumentom interpretowanie badania Cleveland Clinic ze „szczególną ostrożnością”.
KLIKNIJ TUTAJ, ABY ZAPISAĆ SIĘ NA NASZ NEWSLETTER O ZDROWIU
„Ograniczona liczba uczestników otrzymała nadmierną ilość erytrytolu, prawie dwukrotnie lub trzykrotnie większą od maksymalnej ilości dozwolonej w dowolnym napoju w Stanach Zjednoczonych w oparciu o standardową porcję 8-16 uncji” — powiedziała Carla Saunders, prezes CCC z siedzibą w Waszyngtonie, w oświadczeniu wysłanym do Fox News Digital.
Jak podkreśliła, poziom erytrytolu mierzono tylko raz po spożyciu.
„Pilot nie miał kontroli nad czynniki związane ze stylem życia „może to mieć wpływ na wynik, co może wprowadzić zmienne zakłócające i wpłynąć na wiarygodność ustaleń” – dodał Saunders.
Więcej artykułów na temat zdrowia znajdziesz na stronie www.foxnews/zdrowie
„Co więcej, ponieważ poziom erytrytolu mierzono tylko na początku badania i 30 minut po spożyciu, nie ma możliwości wykazania jakiegokolwiek trwałego wpływu nadmiernego spożycia na jakiekolwiek wyniki zdrowotne” – dodała.
„Od 30 lat nauka pokazuje, że erytrytol jest sprawdzonym, bezpiecznym i skutecznym wyborem w redukcji cukru i kalorii”.
Fox News Digital skontaktowało się z Cleveland Clinic w celu uzyskania komentarza na temat stanowiska CCC.
Źródło oryginalnego artykułu: Ryzyko zawału serca może wzrosnąć w wyniku spożycia sztucznych słodzików, wynika z badania