Gotowanie

Sałatka Hit imprezy. Nie licz na to, że coś zostanie

  • 9 grudnia, 2022
  • 3 min read
Sałatka Hit imprezy. Nie licz na to, że coś zostanie


Sałatka hit imprezy
Autor: Shutterstock
Sałatka Hit imprezy zazwyczaj znika ze stołu jako pierwsza.


Hit imprezy to znakomita sałatka warstwowa, która sprawdzi się na każdym towarzyskim spotkaniu. Jest bardzo smaczna, stanowi też dobrą bazę pod napoje z procentami. Jej przygotowanie nie wymaga specjalnego wysiłku, a składniki dostępne są w każdym sklepie spożywczym.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kapusty pekińskiej
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • 3-4 łyżki prażonej cebuli
  • majonez (najlepiej w butelce z dziubkiem – jak keczup)
  • keczup
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka przyprawić solą i pieprzem i usmażyć, upiec lub ugotować.
  • Kukurydzę odcedzić z zalewy, kapustę poszatkować, ogórki pokroić w kostkę lub cienkie półplasterki.
  • W dużej salaterce (najlepiej szklanej) ułożyć warstwę kapusty i zrobić na niej esy-floresy z keczupu.
  • Na warstwę keczupu położyć kukurydzę, a na nią pokrojonego w kosteczkę lub poszarpanego na włókna kurczaka.
  • Na kurczaku robimy esy-floresy z majonezu lub, jeśli mamy majonez w słoiku, rozsmarowujemy jego warstwę na kurczaku.
  • Kolejna warstwa to ogórki konserwowe, i kolejna warstwa esów-floresów. tym razem i z majonezu i z keczupu.
  • Wierzch sałatki posypujemy solidną warstwą prażonej cebulki. Od razu podajemy.
Warto przeczytać!  2 składniki Kandyzowane orzechy włoskie | Krytyk przepisów

„Kuchnia afrodyzjaków” rozpieszcza zmysły. Artur Szydłowski, szef kuchni restauracji Monticello uczy, jak przygotować sałatkę z kurczakiem capresini.

Hit imprezy – koniecznie z cebulką

To, co wyróżnia hit imprezy spośród innych tego typu sałatek to spora porcja chrupiącej, prażonej cebulki , która wieńczy przekąskę. Jeśli nie masz akurat gotowej prażonej cebulki, możesz przygotować warstwę smażonej cebuli, która smakuje równie dobrze. Potrzeba do tego:

  • 2-3 cebule, pokrojone w drobna kostkę
  • 2-3 łyżki mąki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • olej

Posiekana cebulę należy dokładnie porozdzielać palcami na oddzielne kosteczki, posolić i wymieszać. następnie oprószyć mąką i wymieszać ponownie, aby ta pokryła każdy kawałek cebulki. Tak przygotowana cebule smażymy partiami na głębokim tłuszczu do zrumienienia. Wyjmujemy z oleju łyżką cedzakową na ręczniki papierowe i dokładnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Gotowe.

Kurczak do hitowej sałatki

W naszym przepisie kurczak do sałatki przed smażeniem oprószamy tylko sola i pieprzem. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie by przyprawić go mocniej. Świetnie sprawdzą się tu na przykład zioła prowansalskie i nieco czosnku granulowanego, w innej wersji można użyć przyprawy gyros, w jeszcze innej sporej ilości słodkiej i ostrej papryki. Dzięki temu za każdym razem otrzymamy nieco inna wersję tej sałatki. 

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek „Nalewki. Natura zamknięta w butelce” (Harde 2019) i „Kuchnia afrodyzjaków” (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej


Źródło