Gotowanie

Seromakowiec na Boże Narodzenie. Pyszne ciasto na świąteczny stół [PRZEPISY]

  • 22 grudnia, 2022
  • 5 min read
Seromakowiec na Boże Narodzenie. Pyszne ciasto na świąteczny stół [PRZEPISY]

Seromakowiec to jedno z tych ciast, które chętnie pieczemy na święta Bożego Narodzenia. Jak zrobić dobry seromakowiec? Zobaczcie przepisy naszych Czytelników na pyszne ciasto z serem i makiem w roli głównej!

Przepisów na seromakowiec jest wiele. Co dom, to inny przepis na bożonarodzeniowe ciasto z serem i makiem. Zobaczcie, jakie seromakowce przygotowują na świąteczny stół nasi Czytelnicy.

Spis treści

Tort seromakowy na Boże Narodzenie.
Tort seromakowy na Boże Narodzenie. Fot. Joanna Tokarz

Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm
Ciasto makowe:

  • 200 g maku
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki cukru
  • 30 g masła
  • 2 żółtka
  • 4 białka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • garść orzechów włoskich posiekanych
  • opakowanie rodzynek kalifornijskich
  • ok 5ml olejku rumowego

Masa serowa:

  • ½ kg sera białego podwójnie zmielonego
  • 80 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 niepełna szklanka cukru kryształu
  • około 2,5 ml zapachu migdałowego
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki 30%
  • około 50 g posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie
Ciasto makowe: Mak zalewamy zagotowanym mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Po kilku godzinach odcedzamy najlepiej na sicie wyłożonym gazą lub pieluchą tetrową. Mielimy minimum 2 razy w maszynce do mięsa.
Żółtka ucieramy z masłem i cukrem. Dodajemy po odrobinie maku aż do całkowitego wykorzystania, mąkę, kakao, olejek rumowy, bakalie oraz ubite na sztywną pianę białka. Mieszamy delikatnie i przekładamy do tortownicy, której spód wyłożyliśmy wcześniej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 30 minut. Po upieczeniu studzimy w formie kilka godzin, a następnie kroimy na dwa blaty.
Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy ser i aromat migdałowy, mieszamy. Masę przekładamy do rondla i zasmażamy na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodajemy mleko rozmieszane z mąką ziemniaczaną, zagotowujemy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Ciepłą masą przekładamy blaty ciasta makowego.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy śmietankę, mieszamy. Polewą smarujemy boki ciasta (tortu), następnie dodajemy posiekane orzechy włoskie i wylewamy na wierzch ciasta. Wyrównujemy i schładzamy najlepiej kilka godzin przed podaniem.
Przepis Joanny Tokarz

Przygotowanie:
Mak zalać wodą i gotować do miękkości. Odcedzić ostudzić a następnie zemleć. Zmielony mak wymieszać z miodem. Ciastka drobno pokruszyć wymieszać z masłem i powstałą masą/kruszonką wysypać dno natłuszczonej tortownicy.
Oddzielić żółtka od białek. Z białek z odrobiną soli ubić sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem a potem wymieszać serem, serkiem mascarpone i śmietaną. Dodać budyń, pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Podzielić masę na dwie części do jednej dodać mak oraz sok z cytryny i wymieszać. Na ciastka wylać połowę masy makowej na masę makową masę białą i na wierzch sernika masę makową. Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez godzinę. Po upieczeniu sernik wystudzić, a potem z wierzchu polać karmelem i posypać cukrową posypką.
Przepis Anny Hoszowskiej

Placek z drożdżowy z masami: serową, makową, orzechową i kruszonką.
Placek z drożdżowy z masami: serową, makową, orzechową i kruszonką. Fot. archiwum

Składniki na ciasto drożdżowe

Składniki na masę orzechową

  • 35 dag mielonych orzechów
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 białka

Składniki na masę makową

  • 25 dag maku
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • olejek migdałowy dla aromatu

Składniki na kruszonkę

  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta proszku do pieczenia
  • mąka – ile zabierze

Wykonanie
Ciasto drożdżowe. Rozpuścić w rondelku masło, smalec, dodać olej, dolać zimne mleko. Całość ma pozostać letnia. W roztworze rozpuścić drożdże i dobrze wymieszać, dodając jajka i cukier. Do uprzednio przygotowanej mąki z szczyptą soli wlać roztwór i wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki.
Masa serowa. Ser zemleć, sparzyć wrzątkiem rodzynki. Odłożyć. Ucierać margarynę z cukrem dodając po jednym żółtku i stopniowo ser. Do wymieszanej masy dodać budyń i łyżkę mąki, następnie oprószone mąką rodzynki oraz cukier waniliowy. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Następnie ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy serowej lekko mieszając.
Masa orzechowa. Zalać mielone orzechy wrzącym mlekiem, w którym rozpuścić cukier. Dodać masło i wszystko wymieszać i ostudzić. Ubić pianę z białek i wymieszać z wystudzonymi orzechami.
Masa makowa. Mak sparzyć i zemleć ( 2-3 razy), dodać cukier do drugiego mielenia. Do maku dodać rozpuszczoną łyżkę masła, miód i aromat. Wszystko wymieszać z dwoma jajkami.
Kruszonka. Wszystkie składniki wyrobić.
Składanie ciasta. Na spód dużej blachy (wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą) wyłożyć ciasto drożdżowe (pozostawić część na warkocze). Układać kolejno masy (pasami lub w skos): serowa-orzechowa- makowa (dwa razy). Posypać kruszonką. Z pozostałego ciasta drożdżowego uformować paski – upleść warkocz i wyłożyć na brzegi ciasta. Posmarować warkocz białkiem i piec godzinę w temperaturze 180 stopni.
Przepis pań ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Andrychowie

Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl

Materiały promocyjne partnera

Źródło