Sherrie Norris Lovin 'Spoonful Cooking felieton: Chodzi o jedzenie — a marketing pomaga
![Sherrie Norris Lovin 'Spoonful Cooking felieton: Chodzi o jedzenie — a marketing pomaga](https://oen.pl/wp-content/uploads/2023/01/Sherrie-Norris-Lovin-Spoonful-Cooking-felieton-Chodzi-o-jedzenie-—-770x470.jpg)
![](https://oen.pl/wp-content/uploads/2023/01/Sherrie-Norris-Lovin-Spoonful-Cooking-felieton-Chodzi-o-jedzenie-—.jpg)
Każde jedzenie ma swój miesiąc — a każdy miesiąc ma swoje jedzenie. Poważnie, jest dzień, w którym każde jedzenie, o którym myślisz, jest celebrowane lub przynajmniej uznawane. I to prawda, że marketing ma duży wpływ na przestrzeganie zasad. Już przegapiliśmy Dzień Krwawej Mary, 1 stycznia (w każdym razie niektórzy z nas to zrobili!) Narodowy Dzień Bufetu, 2 stycznia (idzie rezolucja o utracie wagi!) Narodowy Dzień Ptysi, 2 stycznia , (i znowu!), a Dzień Rzutu Ciastem Owocowym był 3 stycznia (co zrozumiałe), ale teraz jest to nasz szczęśliwy dzień, ponieważ jest o wiele więcej do wyboru. Więc rzucę wirtualną lotką na kilka styczniowych dni jedzenia i wykopię powiązane przepisy. Nie chciałbym, żebyśmy ominęli jakieś poważne uroczystości, skoro cały tydzień bez nich. Ale muszę przyznać, że ta strategia, którą sklepy spożywcze muszą pokochać, ułatwia również felietonistom kulinarnym. Więc zaczynamy!
Narodowy Dzień Fasoli – 6 stycznia
Herbed Zielona Fasola
1 funt świeżej zielonej fasoli, usunięte końce łodyg
1 łyżeczka. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
2 łyżki. posiekana świeża bazylia lub 2 łyżeczki. suszone liście bazylii
Gotuj zieloną fasolkę na parze przez 5 minut lub do chrupkości. Opłucz pod zimną bieżącą wodą; odsączyć i odstawić. Tuż przed podaniem rozgrzej olej na średnim ogniu na dużej nieprzywierającej patelni. Dodaj posiekaną bazylię; gotować i mieszać 1 minutę. Dodaj zieloną fasolkę. Gotuj, aż się rozgrzeje. Natychmiast podawaj.
Pinto Daphne
(Udostępnione kilka lat temu przez moją przyjaciółkę, Daphne Petrey)
Namocz jedną torebkę suchej fasoli pinto przez noc. Rano opłucz fasolę, a następnie włóż pinto do garnka. Dodaj sól, aż uznasz, że dodałeś wystarczająco dużo, a następnie dodaj dwie dodatkowe szczypty (prawdopodobnie łącznie 4-6 dobrych szczypt). Ułóż boczek z indyka na wierzchu fasoli pinto. Zalej wodą i gotuj na niskim poziomie przez cały dzień (lub na wysokim poziomie przez pół dnia)
Gdy zaczną się gotować, obserwuj poziom wody, ponieważ może być konieczne dodanie trochę płynu, aby były przykryte.
Daphne zauważa: „Kilka razy nie jadłam bekonu z indyka, ale jedna lub dwie kostki bulionu wołowego również dodadzą wspaniałego smaku. Podawać z kwaśną śmietaną i tartym serem. Chleb kukurydziany i smażone ziemniaki również świetnie pasują do tego dania.
Narodowy Dzień Mleka
(Dzień rozpoczęcia dostaw mleka w butelkach w USA) – 11 stycznia
Tres Leches (ciasto mleczne)
To pyszne ciasto tres leches zawiera trzy rodzaje mleka: mleko pełne, mleko skondensowane i mleko odparowane. Całość udekorowana słodką bitą śmietaną. Doskonałe ciasto dla miłośników mleka!
1 ½ szklanki mąki uniwersalnej
1 łyżeczka. proszek do pieczenia
½ szklanki niesolonego masła
1 szklanka białego cukru
5 jajek
½ łyżeczki ekstrakt waniliowy
2 szklanki pełnego mleka
1 (14 uncji) puszka słodzonego skondensowanego mleka
1 (12 uncji) puszka odparowanego mleka
1½ szklanki gęstej śmietany kremówki
1 szklanka białego cukru
1 łyżeczka. ekstrakt waniliowy
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F. Natłuść i posyp mąką blachę do pieczenia o wymiarach 9 × 13 cali. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej razem; odłożyć na bok.
Ubij cukier i masło razem w dużej misce mikserem elektrycznym, aż będą jasne i puszyste. Dodaj jajka i wanilię; dobrze ubić. Dodaj mieszaninę mąki, około ½ szklanki na raz, mieszając, aż dobrze się połączy. Wlej ciasto do przygotowanej formy.
Piec w nagrzanym piekarniku, aż wykałaczka wbita w środek wyjdzie czysta, około 30 minut. Ciasto ponakłuwać widelcem; Ostudzić do temperatury pokojowej.
Wymieszaj mleko pełne, mleko skondensowane i mleko odparowane razem w misce; wylać na wierzch schłodzonego ciasta i pozostawić do nasiąknięcia.
Ubij śmietanę, pozostałą 1 szklankę cukru i 1 łyżeczkę wanilii w schłodzonej szklanej lub metalowej misce mikserem elektrycznym, aż zgęstnieje. Rozłóż na wierzchu nadzienia. Przechowywać ciasto w lodówce do czasu podania.
Ogólnopolski Dzień Kanapki z Gorącym Pastrami – 14 stycznia
Ulubiona kanapka z pastrami
6 oz. pokrojone pastrami
2 łyżki stołowe. musztarda pełnoziarnista
4 uncje piwo (opcjonalnie)
3 plastry cebuli, pierścienie nienaruszone
1 łyżka. olej
Sól i pieprz
2 kromki chleba żytniego lub grubego chrupiącego brązowego chleba
Rozgrzej grilla. Dopraw cebulę solą i pieprzem i posmaruj olejem. W małym rondelku połącz piwo z musztardą i zagotuj. Dodaj pastrami i gotuj przez 3 minuty. Grilluj cebulę z obu stron i opiekaj chleb na chłodniejszej części grilla. Kiedy wszystkie składniki się podgrzeją, przygotuj kanapkę.
Związane z