Nauka i technika

Składanie na poziomie chromosomów ujawnia niską różnorodność genetyczną kawy Arabica

  • 27 stycznia, 2024
  • 3 min read
Składanie na poziomie chromosomów ujawnia niską różnorodność genetyczną kawy Arabica


Badanie opublikowane w Nature Communications, oparte na zestawie na poziomie chromosomów, ujawnia źródła różnorodności genetycznej kawy Arabica; różnorodność genetyczna może przyczynić się do jej wyjątkowego smaku i odporności na patogeny. Około 60% światowej produkcji kawy pochodzi z gatunku kawy Arabica.

Kawa komercyjna produkowana jest głównie z Coffea canephora i Coffea arabica, znanych odpowiednio jako kawa Robusta i Arabica. Kawa Arabica powstała w wyniku hybrydyzacji przodków współczesnej kawy Robusta i innego blisko spokrewnionego gatunku kawy, Coffea eugeniodes. Ta hybrydyzacja zaowocowała smakiem kawy Arabica oraz jej dużym i złożonym genomem, co stwarza wyzwania dla badań hodowlanych i genetycznych. Obecnie dostępnych jest kilka częściowych zespołów genomu kawy Arabica, ale mechanizmy generujące jej różnorodność genetyczną są niejasne.

Michele Morgante z Istituto di Genomica Applicata w Udine we Włoszech i inni wykorzystali najnowsze technologie sekwencjonowania, aby wygenerować pełniejszy zestaw genomu kawy Arabica, umożliwiając szczegółową analizę struktury jej chromosomów. Analizując genom, w tym obszary wcześniej niedostępne, takie jak te wokół centromerów, odkryli różnice w strukturze, funkcji i ewolucji genomów, na które wpływają jego dwa gatunki progenitorowe, szczególnie w przypadku genów biorących udział w biosyntezie kofeiny. Autorzy przeanalizowali także genomy 174 próbek pobranych od różnych gatunków z rodzaju Coffea i zauważyli bardzo niski poziom różnorodności genetycznej w obrębie kawy Arabica.

Warto przeczytać!  Pierwsza udana edycja genów Cowpea

„Niedawne pochodzenie C. arabica nie pozwala nam określić, czy przynajmniej niektóre z niewspólnych insercji pojawiły się po allopoliplodyzacji i mogły przyczynić się do zmienności sekwencji stojącej u C. arabica” – piszą.

Stwierdzono, że różnorodność niektórych odmian kawy Arabica wzrosła w określonych regionach genomu ze względu na dwa różne źródła zmienności: nieprawidłowości chromosomalne i segmenty genetyczne przekazane przez hybrydę Robusta-Arabica, znaną jako hybryda Timor. Hybryda ta stała się linią rodzicielską wielu nowoczesnych odmian, które łączą w sobie odporność na choroby kawy Robusta i niepowtarzalny smak kawy Arabica.

Autorzy sugerują, że różnorodność genetyczna kawy Arabica ma zasadnicze znaczenie dla jej sukcesu komercyjnego, a odkrycia mogą pomóc w opracowaniu nowych odmian kawy o pożądanych cechach, takich jak odporność na choroby czy różne profile smakowe.

To jest artykuł Premium dostępny wyłącznie dla naszych subskrybentów. Aby czytać ponad 250 takich artykułów premium każdego miesiąca

Wyczerpałeś limit bezpłatnych artykułów. Prosimy o wsparcie dobrego dziennikarstwa.

Wyczerpałeś limit bezpłatnych artykułów. Prosimy o wsparcie dobrego dziennikarstwa.

To jest Twój ostatni darmowy artykuł.


Źródło