Skrajnie prawicowa AfD zdobywa pierwsze stanowisko rządzące – DW – 25.06.2023

• 26 czerwca, 2023
Skrajnie prawicowa AfD zdobywa pierwsze stanowisko rządzące – DW – 25.06.2023

Po raz pierwszy w Niemczech AfD wygrała wybory do rad okręgowych, poinformowali w niedzielę administratorzy.

Wyborcy w mieście Sonneberg w środkowych Niemczech wybrali kandydata AfD Roberta Sesselmanna kosztem urzędującego starosty Jürgena Köppera z CDU.

Według urzędników wyborczych w drugiej turze wyborów w okręgu Sonneberg w Turyngii Sesselmann zdobył 52,8% głosów, co dało mu niezbędną większość bezwzględną.

Liczący około 57 000 mieszkańców obszar jest jednym z najmniejszych okręgów w Niemczech. Zwycięstwo AfD jest jednak dużym przełomem dla skrajnie prawicowej partii, z którą partie głównego nurtu odmówiły współpracy w umowach koalicyjnych.

Lider AfD w Turyngii, Björn Höcke, z zadowoleniem przyjął zwycięstwo i powiedział, że pokazuje ono rozmach partii w ostatnim czasie.

„A potem będziemy przygotowywać się do wyborów landowych na wschodzie, gdzie naprawdę możemy wywołać polityczne trzęsienie ziemi” – powiedział, odnosząc się do wyborów do parlamentów krajów związkowych we wschodnich krajach związkowych Saksonii, Turyngii i Brandenburgii.

Do Roberta Sesselmanna (w środku) dołączyli lider partii w Turyngii Björn Höcke (po lewej) i krajowy przewodniczący AfD Tino Chrupalla (po prawej) Zdjęcie: Jacob Schröter/IMAGO

Jak zareagowali przeciwnicy AfD?

Minister spraw wewnętrznych Turyngii Georg Maier, który należy do socjaldemokratów, opisał wynik jako „sygnał alarmowy dla wszystkich sił demokratycznych”.

Warto przeczytać!  Podróż Bidena do Izraela ukazuje „performatywne” podejście do wojny w Gazie: analitycy | Wiadomości o konflikcie izraelsko-palestyńskim

Zaapelował o odłożenie na bok partyjno-politycznych interesów i wspólny wysiłek w obronie demokracji.

Przewodniczący Centralnej Rady Żydów w Niemczech Josef Schuster powiedział, że chociaż nie każdy wyborca ​​AfD ma skrajnie prawicowe poglądy, sama partia tak.

„To przełom, którego demokratyczne siły polityczne tego kraju nie mogą po prostu zaakceptować” – powiedział mediom RND.

Przerażenie wyraził także Międzynarodowy Komitet Oświęcimski.

„Dzisiaj jest smutny dzień dla dystryktu Sonneberg, dla Niemiec i dla demokracji” – powiedział wiceprezes wykonawczy Christoph Heubner.

„Większość wyborców najwyraźniej pożegnała się z demokracją i celowo opowiedziała się za skrajnie prawicową partią zniszczenia, zdominowaną przez nazistów”.

Co było zagrożone?

Na początku tego miesiąca, w pierwszej turze wyborów w drugiej turze, Sesselmannowi zabrakło zaledwie kilku punktów procentowych do całkowitego zwycięstwa.

Tak silny występ kandydata AfD wywołał alarm w całym kraju, a wszystkie inne główne partie polityczne – SPD, Zieloni, neoliberalna FDP i Socjalistyczna Partia Lewicy – ​​poparły obecnego kandydata.

Choć najwyższy urząd polityczny na tej małej arenie, samo stanowisko ma jedynie umiarkowane konsekwencje i ma raczej ograniczoną władzę. Nawet po zwycięstwie AfD dla Sesselmanna, wiele jego obowiązków będzie polegało na prostym wdrażaniu ustaw parlamentu stanowego lub federalnego na szczeblu lokalnym.

Warto przeczytać!  Rosjanie ustawiają się w kolejce, by wesprzeć przeciwnika Putina w wyścigu o wybory prezydenckie

Jednak krytycy obawiają się idei sprawowania władzy politycznej przez AfD w jakikolwiek sposób i twierdzą, że partia jest ksenofobiczna i antydemokratyczna.

AfD rośnie w sondażach

Ta przeglądarka nie obsługuje elementu wideo.

Niemiecki wywiad krajowy klasyfikuje partię w Turyngii i jej kontrowersyjnego, twardogłowego lidera, Björna Höcke, jako znanych skrajnie prawicowych ekstremistów.

Niemiecka Konfederacja Związków Zawodowych (DGB) również wezwała wyborców do poparcia konserwatywnego Köppera.

CDU twierdziła, że ​​kampania wyborcza była szorstka i paskudna, a fałszywe twierdzenia krążyły w mediach społecznościowych.

AfD robi postępy

Zwycięstwo AfD w niedzielę jest kamieniem milowym dla skrajnie prawicowej partii, która w sondażach ma obecnie od 18% do 20% głosów w całym kraju.

Zyskała falę poparcia, gdy krajowa koalicja rządząca lewicowej SPD z Zielonymi i Wolną Partią Demokratyczną (FDP) wykazuje oznaki walki wewnętrznej. Jednak nawet przy ich awansie kanclerz Olaf Scholz, który jest z SPD, stoi przed większym wyzwaniem ze strony prawicowej CDU. Konserwatywna partia byłej kanclerz Angeli Merkel ma w sondażach prawie 30%.

AfD po raz pierwszy weszła do parlamentu narodowego w 2017 roku po zdecydowanej kampanii przeciwko migracji. Niedawno partia krytykowała wsparcie Niemiec dla Ukrainy, gdy Kijów odpiera inwazję z Rosji.

Warto przeczytać!  „Quordle” dzisiaj: zobacz każdą odpowiedź i wskazówki „Quordle” na 3 czerwca

zc, jsi, rc/kb (dpa, AFP, AP)