Zdrowie

Skuteczność diety śródziemnomorskiej na skutki zdrowotne u dorosłych chorych na raka

  • 15 marca, 2024
  • 6 min read
Skuteczność diety śródziemnomorskiej na skutki zdrowotne u dorosłych chorych na raka


Leczenie raka często wiąże się z nadmiernym przyrostem masy ciała, głównie z powodu odkładania się tłuszczu. W tym okresie wsparciem dla takich pacjentów może być dieta śródziemnomorska (dieta MED). Nowe badanie opublikowane w czasopiśmie „ Europejski dziennik żywienia klinicznego bada bezpieczeństwo i korzyści tej diety u dorosłych chorych na raka, a także jej wykonalność w tej populacji.

Badanie: Interwencje dietetyczne w stylu śródziemnomorskim u dorosłych chorych na raka: systematyczny przegląd podejść metodologicznych, wykonalności i wstępnej skuteczności.  Źródło zdjęcia: Marian Weyo/Shutterstock.com
Badanie: Interwencje dietetyczne w stylu śródziemnomorskim u dorosłych chorych na raka: systematyczny przegląd podejść metodologicznych, wykonalności i wstępnej skuteczności. Źródło zdjęcia: Marian Weyo/Shutterstock.com

Tło

Obecnie u prawie 20 milionów ludzi zdiagnozowano raka, co czyni go najczęstszą przyczyną chorób i zgonów na całym świecie. Leczenie nowotworu wiąże się także z wieloma działaniami niepożądanymi, które powodują szybkie starzenie się, powodują przewlekłe zaburzenia metaboliczne i obniżają jakość życia.

Te działania niepożądane obejmują wczesną menopauzę, zaburzenia funkcji poznawczych i kardiomiopatię z utrzymującym się zmęczeniem i utratą masy ciała. Takie długotrwałe niekorzystne skutki można złagodzić poprzez odżywianie i ćwiczenia fizyczne. Jednak niewiele jest dowodów potwierdzających właściwy sposób odżywiania w przypadku problemów pojawiających się w trakcie lub po leczeniu raka.

O diecie śródziemnomorskiej

Dieta MED od dawna uznawana jest za jeden z najzdrowszych sposobów odżywiania. Przestrzeganie tej diety wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wielu chorób przewlekłych, w tym cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia.

Ten model diety charakteryzuje się wysokim spożyciem ryb, warzyw, roślin strączkowych, orzechów, owoców i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, umiarkowanym spożyciem nabiału i czerwonego wina, z niewielką ilością dodatku cukru, żywności przetworzonej i czerwonego mięsa. Uważa się, że profil przeciwutleniający i przeciwzapalny tej diety pośredniczy w jej korzystnym wpływie na zdrowie serca i metabolizm.

Warto przeczytać!  Żywienie dzieci zdrową dietą może być bardzo trudne • Earth.com

Wcześniejsze dowody wskazują, że ryzyko śmierci z powodu raka prostaty i piersi u osób stosujących dietę MED jest odpowiednio o 22% i 13% mniejsze. Jest to bardzo istotne, ponieważ terapia hormonalna zwykle stosowana w przypadku tych nowotworów niekorzystnie wpływa na profil metaboliczny i skład ciała, zwiększając ryzyko chorób kardiometabolicznych.

Wykazano, że ta grupa pacjentów odnosi korzyści z manipulacji żywieniowej połączonej z ćwiczeniami fizycznymi poprzez redukcję tkanki tłuszczowej i masy ciała. Niewiele jest jednak systematycznych dowodów potwierdzających zalecenie stosowania diety MED u dorosłych chorych na nowotwór. To skłoniło do przeprowadzenia obecnego badania.

O badaniu

Dokonano przeglądu systematycznego obejmującego 15 artykułów opisujących interwencję dietą MED w tej grupie pacjentów. Spośród nich dziesięć obejmowało pacjentki z rakiem piersi, wszystkie kobiety i jedną pacjentkę z rakiem piersi, w której przeważały kobiety. Pozostałe obejmowały raka prostaty, ostrą białaczkę szpikową i raka płuc.

W pięciu badaniach pacjenci byli aktywnie leczeni, a pięć to badania po leczeniu. Do trzech pacjentów zaliczano pacjentów, którzy byli lub byli leczeni, a u jednego badanie rozpoczęło się w ciągu pięciu lat od diagnozy.

Warto przeczytać!  Leczenie raka głowy i szyi za pomocą najnowszych metod leczenia

W większości badań celem była utrata wagi, ale kilka miało na celu zmniejszenie zmęczenia, zmniejszenie poziomu mediatorów stanu zapalnego, poprawę diety lub utrzymanie stałej wagi. W przypadku osób otyłych lub z nadwagą zastosowano ograniczenia energetyczne na różnym poziomie. Inni stosowali strategie takie jak zmniejszenie wielkości porcji lub spożywanie bardziej sycących pokarmów.

Jakie zmiany zaobserwowano?

Większość uczestników ściśle przestrzegała diety MED w porównaniu z grupą kontrolną, a wskaźnik ukończenia wynosił od 64% do 96%. W sześciu badaniach masa ciała uczestników diety MED zmniejszyła się w porównaniu z grupą kontrolną. W siedmiu badaniach wskaźnik masy ciała (BMI) zmniejszył się w grupie interwencyjnej w porównaniu z grupą kontrolną.

Podobną korzystną zmianę odnotowano w masie tkanki tłuszczowej, chociaż u trzech osób odnotowano również utratę masy beztłuszczowej.

Korzystnie wpłynęło to na wiele biomarkerów metabolicznych i markerów stanu zapalnego, w tym obniżone markery glukozy, obniżone markery sercowo-naczyniowe, w tym trójglicerydy i cholesterol całkowity, zwiększone stężenie lipoprotein o dużej gęstości (HDL, „dobry cholesterol”), wyższy poziom albumin i obniżony poziom interleukiny-8 (IL- 8).

Interwencja wiązała się również z wyższą jakością życia i zmniejszeniem zmęczenia, a także lepszym zdrowiem emocjonalnym, fizycznym i poznawczym.

Jakie są wnioski?

Badania uwzględnione w tym przeglądzie miały bardzo zróżnicowane projekty i zawartość diety MED, co utrudnia przedstawienie ostatecznych zaleceń dotyczących osiągnięcia tych korzystnych wyników. Jednakże ustalono bezpieczeństwo i wykonalność, a także akceptowalność diety MED jako interwencji żywieniowej.

Warto przeczytać!  Narządy ciała, w których gromadzą się mikroplastiki i ich wpływ na zdrowie

Pozytywna rola dietetyków w tego typu interwencjach, wraz z towarzyszącymi im poradami dotyczącymi wartości odżywczych, pokazami gotowania i przepisami dostosowanymi do indywidualnych potrzeb klientów, wynika ze znacznie wyższego poziomu przestrzegania zaleceń obserwowanego w tego typu badaniach.

Redukcję masy ciała szczególnie dobrze wspomaga ta dieta z ograniczeniem energii, u osób z nadwagą lub otyłością, stosujących terapię hormonalną lub po leczeniu raka prostaty lub piersi, tracących do 4 kg. Obecnie dowody na korzyść diety MED dostępne są jedynie w przypadku kobiet, które ukończyły leczenie raka piersi.

Należy przeprowadzić dalsze badania, aby potwierdzić, że dieta MED pomoże w zapobieganiu i leczeniu chorób przewlekłych w tej populacji osób, które wyzdrowiały z raka i które są obciążone wysokim ryzykiem wystąpienia takich chorób. Należy zbadać metody, które chronią lub zwiększają masę mięśniową, ale są zgodne z tym modelem diety.

Czynniki zakłócające, które mogły mieć wpływ na poprawę stanu kardiometabolicznego i jakości życia, obejmują częste interakcje z pracownikami służby zdrowia i innymi składnikami diety, takimi jak zielona herbata, które same mają działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Aby w przyszłych badaniach wykluczyć rolę tych czynników w zapobieganiu chorobom przewlekłym lub leczeniu ich, konieczne jest dokładne udokumentowanie diety, przestrzegania zaleceń i wyników leczenia.

Przyszłe, długoterminowe RCT powinny koncentrować się na zmniejszaniu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych lub metabolicznych lub leczeniu ich po leczeniu nowotworu, aby poprawić potencjalne implikacje kliniczne diety MED.”


Źródło