Zdrowie

Słodki lek natury na zdrowe serce

  • 24 maja, 2024
  • 6 min read
Słodki lek natury na zdrowe serce


Co roku na całym świecie prawie 19 milionów ludzi umiera z powodu zawałów serca, udarów, zakrzepów tętniczych i tym podobnych. Te objawy chorób układu krążenia (CVD) wynikają głównie z miażdżycy lub usztywnienia tętnic. Miażdżycę uznaje się za zaburzenie stylu życia, a zdrowa dieta może pomóc jej zapobiegać.

Włączenie do diety świeżych owoców i warzyw to jeden ze sposobów na zwiększenie ich wartości odżywczych i nieodżywczych. Niedawne badanie w czasopiśmie Składniki odżywcze zebrali dane z wielu badań i prób klinicznych w celu zbadania wpływu związków fenolowych zawartych w wiśniach i jagodach na zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Przegląd: Związki fenolowe z wiśni i jagód w leczeniu chorób przewlekłych i zmniejszaniu ryzyka sercowo-naczyniowego.  Źródło zdjęcia: Oleksandra Naumenko / ShutterstockPrzegląd: Związki fenolowe z wiśni i jagód w leczeniu chorób przewlekłych i zmniejszaniu ryzyka sercowo-naczyniowego. Źródło zdjęcia: Oleksandra Naumenko / Shutterstock

Miażdżyca ma podłoże wieloczynnikowe. Do wielu czynników ryzyka zalicza się wysoki poziom cholesterolu, stres zapalny, stres oksydacyjny, palenie tytoniu, wiek, nadciśnienie, dyslipidemię, cukrzycę i czynniki genetyczne. Niezdrowe zachowania, takie jak palenie, siedzący tryb życia lub zła dieta, są powiązane z chorobami układu krążenia.

Ryzyko chorób sercowo-naczyniowych jest również wyższe u osób z otyłością, wysokim poziomem cukru i cholesterolu we krwi oraz wysokim ciśnieniem krwi. Wspólnym czynnikiem ryzyka w obu przypadkach są niezdrowe wybory dotyczące stylu życia.

Według statystyk z 2015 r. leczenie chorób sercowo-naczyniowych kosztuje na całym świecie ponad 900 miliardów dolarów, a obciążenie rośnie ze względu na obecnie zwiększoną zachorowalność na cukrzycę typu 2 i nadciśnienie. To z kolei podkreśla potrzebę modyfikacji stylu życia w celu zapobiegania CVD.

Warto przeczytać!  Oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe i szybko starzejące się społeczeństwo Indii, ET HealthWorld

Fenole w wiśniach i jagodach

Wiśnie i wiele jagód są czerwone, zawierają wiele składników odżywczych, mają niską zawartość tłuszczu i dostarczają błonnika. Zawierają także mnóstwo związków, w tym wiele fenoli, które wpływają na procesy biologiczne organizmu człowieka. Te bioaktywne związki obejmują flawonoidy, stylbeny, takie jak resweratrol, oraz kwasy fenolowe, kwasy hydroksycynamonowy i hydroksybenzoesowy.

Jagody zawierają flawonoidy, takie jak antocyjany, które nadają owocom kolor czerwony. Związki te redukują stres oksydacyjny i przeciwdziałają działaniu przeciwzapalnemu. Powodują także rozszerzenie naczyń, obniżają poziom cukru we krwi, zapobiegają nowotworom i mają działanie przeciwdrobnoustrojowe.

Wiśnie i jagody mogą zawierać 200-300 mg polifenoli na 100 g świeżej masy owoców. Są zatem na równi z czekoladą, suszonym groszkiem, innymi roślinami strączkowymi i zbożami. Zdrowa dieta bogata w owoce i warzywa dostarcza około grama polifenoli dziennie.

Kwas galusowy, kwas hydroksybenzoesowy, jest bogaty w wiśnie, jeżyny, jagody i maliny. Flawonoidy znajdujące się w jagodach i wiśniach, słodkich lub cierpkich, a także w wielu innych jagodach, obejmują metabolity katechiny, epikatechiny i kwercetyny. Poziom garbników jest również wysoki w wielu jagodach.

Poprzednie badania sugerowały, że regularne spożywanie tych owoców może zapobiegać lub przeciwdziałać stanom zapalnym i stresowi oksydacyjnemu. Wyniki obejmują niższe ciśnienie krwi, poprawę poziomu cholesterolu i lepszą funkcję śródbłonka.

W bieżącym badaniu starano się ustalić wartość jagód i wiśni w zapobieganiu CVD. Wyzwaniem było wykorzystanie wszystkich dostępnych dowodów i, jeśli to możliwe, ustalenie najlepszych dawek.

Warto przeczytać!  Określony rodzaj bakterii jelitowych może pomóc zmniejszyć ryzyko

Co wykazało badanie?

Naukowcy odkryli, że spożycie jagód i wiśni u otyłych szczurów powodowało rozluźnienie naczyń krwionośnych, obniżając ciśnienie krwi. Towarzyszyła temu ochrona śródbłonka poprzez zmniejszoną zawartość endoteliny w surowicy, nawet jeśli powodowało to wytwarzanie większej ilości tlenku azotu, silnego środka rozszerzającego naczynia krwionośne. Zmniejsza także uszkodzenia oksydacyjne śródbłonka, zapobiegając stanom zapalnym, które mogą powodować miażdżycę.

Efekty te mogą wynikać z substancji bioaktywnych zawartych w tych owocach, takich jak kwercetyna, kwas ferulowy, kawowy i galusowy.

Poprawa funkcji mikrokrążenia może wynikać ze zwiększonego spożycia jagód i wiśni, ponieważ są to naturalne inhibitory enzymu konwertującego angiotensynę (ACEI). W związku z tym ich regularne spożywanie może pomóc w uniknięciu lub ograniczeniu stosowania syntetycznych ACEI wraz z ich niekorzystnymi skutkami.

Regularne spożywanie jagód i wiśni również obniża markery stanu zapalnego. Ponadto spadło ryzyko otyłości, a co za tym idzie – pośrednio chorób układu krążenia. Markery lipidowe również uległy poprawie po spożyciu wiśni i jagód. Może to wynikać z tego, że antocyjany hamują syntezę cholesterolu i białka przenoszącego estry cholesterolu, które przesuwają cholesterol do blaszek miażdżycowych.

Naukowcy odkryli również, że liofilizowane proszki owocowe są „wygodne i skoncentrowane źródło składników odżywczych i fitochemikaliów” bez utraty smaku, koloru i wartości odżywczych. Odkrycie to zachęca do spożywania tych silnych owoców przez cały rok, poprawiając ich okres przydatności do spożycia, jednocześnie pozostawiając nienaruszoną ich przydatność biologiczną.

Warto przeczytać!  D-mannoza nie zapobiega infekcjom dróg moczowych u kobiet

Osoby regularnie jedzące wiśnie i jagody mają również większą zdolność przeciwutleniającą, odporną na uszkodzenia spowodowane ciągłą produkcją cząsteczek utleniających podczas normalnego metabolizmu i stanów zapalnych. W połączeniu z obniżeniem ciśnienia krwi efektem jest wyraźne zmniejszenie ryzyka kardiometabolicznego. Skutki te są szczególnie widoczne u osób już o złym zdrowiu.

Optymalna dawka pozostaje niepewna, chociaż wcześniejsi badacze sugerowali u myszy aż do 25 000 mg. Dawkowanie to jest specyficzne dla badań na zwierzętach i nie można go bezpośrednio przełożyć na ludzi.

Aż dwie filiżanki tych owoców są bezpieczne do codziennego spożycia. Co ciekawe, dawka ta odpowiada 50 g borówek, co jest zgodne z zaleceniem Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dotyczącym spożycia 400 g owoców i warzyw dziennie.

Wnioski

Pomimo znacznych różnic w rodzaju i dostępności różnych rodzajów spożywanych owoców, wpływ na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych był wyraźnie korzystny. Przy ustalaniu składu związków bioaktywnych znaczenie miał także rodzaj preparatu, np. sok owocowy czy preparat liofilizowany.

Badacze potwierdzają, że owoce te rzeczywiście są cenne w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym. Przyszłe badania są niezbędne, aby zrozumieć, jak i dlaczego tak się dzieje. Co najważniejsze, naukowcy zajmujący się zdrowiem publicznym powinni przełożyć wyniki na wytyczne dotyczące diety i zdrowia publicznego, aby zwiększyć spożycie owoców w ramach zdrowej diety mającej na celu zapobieganie CVD.


Źródło