Zdrowie

Słodziki bez cukru, takie jak stewia, mogą nie zwiększać apetytu

  • 8 kwietnia, 2024
  • 6 min read
Słodziki bez cukru, takie jak stewia, mogą nie zwiększać apetytu


Na stole widać dwie szklanki napoju gazowanego. Udostępnij na Pintereście
Nowe badanie wykazało, że słodziki niezawierające cukru mogą nie wpływać na poziom apetytu. Chinnachart Martmoh/Getty Images
  • Niedawne badania wskazują, że zastąpienie cukru substancjami słodzącymi, takimi jak stewia, nie zwiększa poziomu apetytu
  • Odkryli również, że te bezcukrowe słodziki mogą zmniejszać poziom cukru we krwi i reakcję insulinową po jedzeniu
  • Poprzednie obawy dotyczące substancji słodzących zwiększających apetyt nie były oparte na solidnych dowodach.

Nowy badanie sugeruje, że zastąpienie cukru substancjami słodzącymi nie powoduje wzrostu apetytu – w przeciwieństwie do wcześniejszych badań o niższej jakości.

Jak wynika z najnowszego badania, które ma zostać opublikowane przez konsorcjum SWEET składające się z 29 europejskich partnerów badawczych, konsumenckich i przemysłowych, naukowcy przebadali 53 zdrowych dorosłych.

Badanie zostało niedawno opublikowane w eBioMedcyna.

Konsorcjum SWEET zajmuje się badaniem i oceną długoterminowych zalet i wad związanych z przejściem na substancje słodzące i wzmacniacze słodyczy w obszarach zdrowia i bezpieczeństwa publicznego, otyłości i zrównoważonego rozwoju.

Naukowcy sprawdzili, jak zmieniał się apetyt ludzi po spożyciu pokarmów zawierających cukier w porównaniu ze słodzikami niezawierającymi cukru.

Do badania włączono 53 zdrowe osoby dorosłe ze wskaźnikiem masy ciała (BMI) 25–35. Osobę z BMI powyżej 25 uważa się za osobę z nadwagą, jeżeli przekracza 30, uważa się ją za osobę otyłą.

Uczestnicy byli w wieku 18–60 lat i zostali losowo przydzieleni do jedzenia jednego z trzech rodzajów ciasteczek (zwanych w badaniu ciastkami).

Jedna grupa spożywała porcję ciasteczek zawierających sacharozę (cukier), natomiast dwie pozostałe grupy codziennie przez dwa tygodnie spożywały ciasteczka ze słodzikami (stewią lub neotamem). Następnie nastąpił dwutygodniowy okres wymywania, podczas którego uczestnicy powrócili do regularnej diety.

Warto przeczytać!  ICMR klasyfikuje chleb, masło i olej kuchenny jako żywność ultraprzetworzona: pełny raport, ET HealthWorld

Stewia to naturalnie występujący substytut cukru wytwarzany z rośliny stewii. Neotam to sztuczny słodzik sprzedawany pod marką Newtame, który jest 13 000 razy słodszy od cukru stołowego.

Następnie osoby biorące udział w badaniu zostały przydzielone do innej grupy plików cookie i cykl powtarzał się w sumie przez trzy rundy.

Dzięki temu każdy uczestnik wypróbował wszystkie trzy rodzaje plików cookie, ale w innej kolejności.

Naukowcy nie odkryli różnicy w poziomie apetytu pomiędzy osobami spożywającymi sacharozę a osobami spożywającymi inne substancje słodzące.

Co więcej, nie stwierdzono znaczących różnic pomiędzy hormonami związanymi z uczuciem sytości, takimi jak grelina, GLP-1 czy polipeptyd trzustkowy (PP). Mierzono je bezpośrednio po jedzeniu, a następnie w różnych odstępach czasu, w dniu 1 i 14 każdego okresu spożycia ciasteczek.

Naukowcy zaobserwowali także wpływ cukru i substancji słodzących na poziom cukru we krwi i insuliny po jedzeniu.

Ogólnie rzecz biorąc, uczestnicy spożywający słodziki wykazywali słabszą reakcję insulinową niż ci, którzy spożywali cukier.

Jednakże wyniki pomiaru poziomu cukru we krwi różniły się w zależności od rodzaju słodzika. Chociaż zarówno stewia, jak i neotam wykazały zmniejszoną reakcję poziomu cukru we krwi w porównaniu z cukrem, tylko stewia wykazała znaczącą różnicę.

Jest to pierwsze tego rodzaju badanie mające na celu zbadanie wpływu spożywania żywności zawierającej cukier lub dwa rodzaje substancji słodzących.

Warto przeczytać!  Zidentyfikowano mechanizm działania inhibitora PARP

Wcześniejsze badania dotyczyły głównie skupiony NA napoje.

Jednak tego typu badania są ograniczone, ponieważ w przeciwieństwie do napojów spożywanie pokarmów stałych będzie miało różny wpływ na trawienie, uczucie sytości i reakcje po posiłku.

Badanie to miało charakter wysoce kontrolowany i spełniało najwyższe standardy i trwało co najmniej 70 dni. W przeszłości bardzo niewiele badań sprawdzało skutki powtarzającego się codziennego spożywania substancji słodzących w ramach regularnej diety.

Ostatecznie do badania włączono ochotników z BMI w zakresie 25–35 oraz osoby obojga płci.

Jednakże badanie jest stosunkowo małe i objęło jedynie 53 osoby, dlatego potrzebne będą dalsze badania, aby zweryfikować te ustalenia.

To zależy od tego, jak zdefiniujemy „zdrowe”.

Jeśli chodzi o poziom cukru we krwi i reakcję insulinową, istnieją mocne dowody sugerujące, że wybór słodzików niezawierających cukru ma korzystny wpływ.

Można go znaleźć zarówno w żywności, jak i napojach. A Przegląd i metaanaliza z 2023 r Wcześniejsze badania wykazały, że nieodżywcze słodziki w postaci pojedynczej lub mieszanek nie mają natychmiastowego wpływu na metabolizm i funkcjonowanie układu hormonalnego, podobnie jak woda.

„Ograniczenie spożycia cukru stało się kluczowym celem zdrowia publicznego w walce o zmniejszenie rosnącego obciążenia chorobami metabolicznymi związanymi z otyłością, takimi jak cukrzyca typu 2” – stwierdzili autorzy badania.

Wysoki poziom cukru we krwi i reakcja na insulinę odgrywają rolę w rozwoju chorób metabolicznych, chociaż ocena ryzyka nie jest podejściem uniwersalnym. Niezależnie od tego jest to cenne odkrycie, które może przyczynić się do poprawy stanu zdrowia poszczególnych osób.

Warto przeczytać!  Badania wykazały, że fasola skutecznie kompensuje niedobory składników odżywczych

Jednakże Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opublikowała nowa wytyczna w którym odradza się stosowanie słodzików niecukrowych (NSS), zwanych również słodzikami nieodżywczymi, w celu kontrolowania masy ciała lub zmniejszenia ryzyka chorób niezakaźnych.

Julie Stefański MEd, RDN, LDN, FAND, rzecznik prasowy Akademii Żywienia i Dietetyki
powiedział Healthline, że każdy człowiek jest inny i nawet ten sam produkt spożywczy lub substytut cukru może mieć różny wpływ na różnych ludzi.

„Stosowanie nieodżywczego słodzika to tylko niewielki element ogólnego wzorca diety i rutyny aktywności fizycznej. Każda osoba decydująca się na stosowanie produktu spożywczego zawierającego nieodżywczy środek słodzący w porównaniu z tradycyjnymi źródłami cukru, musi ocenić, czy spełnia on jej cele zdrowotne, czy to związane z wagą, czy też mającą na celu lepszą kontrolę poziomu glukozy we krwi” – ​​powiedział Stefański.

Naukowcy losowo przydzielili uczestnikom jedzenie ciasteczek z sacharozą lub jednym z dwóch rodzajów substancji słodzących codziennie przez dwa tygodnie.

Wyniki wykazały, że nie było różnicy w apetycie po spożyciu cukru lub słodzika. Jednakże poziom cukru we krwi i reakcja na insulinę były niższe po spożyciu substancji słodzących.

Sugeruje to, że spożywanie żywności zawierającej słodziki zamiast cukru może być narzędziem pomagającym obniżyć poziom cukru we krwi i poziomu insuliny. Jednak potrzebne są dalsze badania, aby potwierdzić te ustalenia i wpływ na długoterminowe zdrowie.


Źródło