Świat

Służby zdrowia ostrzegają przed trendem jedzenia wykałaczek na TikToku

  • 26 stycznia, 2024
  • 3 min read
Służby zdrowia ostrzegają przed trendem jedzenia wykałaczek na TikToku


Jedzenie picie


Ci goście najwyraźniej błędnie zinterpretowali termin „przybory do jedzenia”.

Jak podaje Reuters, południowokoreańscy urzędnicy ds. zdrowia ostrzegają społeczeństwo, aby nie jadło smażonych w głębokim tłuszczu wykałaczek po tym, jak w mediach społecznościowych zaczęły pojawiać się filmy przedstawiające kontrowersyjną praktykę.

„To nie jest produkt do jedzenia” – twierdzi naród azjatycki Ministerstwo Bezpieczeństwa Żywności i Leków napisano w niedawnym PSA przesłanym do X. „Ich bezpieczeństwo nie zostało zweryfikowane”.

Ta dziwaczna rozrywka polega na smażeniu akcesoriów do higieny jamy ustnej na oleju, aby napęczniały i zakorkowały się na patelni jak kręcone frytki dla biednych ludzi, jak widać w filmach krążą TikTok, Instagram i YouTube.

Następnie dekoruje się je sproszkowanym serem i innymi przyprawami i spożywa.

Popularny twórca YouTube, który publikuje posty pod pseudonimem @toozidiary, na filmie opisał ich smak jako podobny do „ciastek ryżowych”.

Południowokoreańscy urzędnicy ostrzegają społeczeństwo, aby nie jadło kręconych frytek tego biednego człowieka. za pośrednictwem REUTERA
Te wykałaczki, które są stałym elementem restauracji w Korei Południowej, składają się ze skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej, co sprawia, że ​​ulegają biodegradacji. za pośrednictwem REUTERA

Ta praktyka może wydawać się objawem pica, stanu charakteryzującego się jedzeniem niejadalnych przedmiotów.

Warto przeczytać!  Izrael planuje zamknąć „prohamasowską” sieć Al-Dżazira kierowaną przez Katar – Israel News

Jednak w przeciwieństwie do swoich amerykańskich odpowiedników, większość wykałaczek w Korei Południowej składa się ze skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej zmieszanej z sorbitolem, słodkim alkoholem występującym w owocach, który w dużych stężeniach działa również jako naturalny środek przeczyszczający.

Najwyraźniej idealnie nadaje się do zaspokojenia apetytu na słodycze.

Te przyjazne dla środowiska składniki sprawiają, że wykałaczki są zarówno biodegradowalne, jak i rozpuszczalne w wodzie, podobnie jak rozpuszczalne orzeszki ziemne.

Tymczasem barwniki spożywcze nadają zielony odcień wykałaczkom, które często są używane do jedzenia palcami w południowokoreańskich restauracjach.

Pomimo ich pozornie przyjaznych dla środowiska cech, urzędnicy ds. zdrowia ostrzegają przed spożywaniem tych przyborów dentystycznych, ponieważ nie zostały one zatwierdzone do spożycia przez ludzi.

Chrupanie wykałaczek jest częścią szerszego trendu zwanego „filmami Mukbang”, w ramach którego żarłoczni gastronauci zjadają nadmierne ilości egzotycznych potraw, aby zyskać popularność w mediach społecznościowych.

Aby zniechęcić do marnowania żywności, chiński rząd zakazał tych hedonistycznych pokazów w 2021 roku.




Załaduj więcej…




Warto przeczytać!  Jeffries wybiera Schiffa i Swalwella do panelu wywiadowczego, pomimo przysięgi McCarthy'ego, że zablokuje ich obu


Skopiuj adres URL, aby go udostępnić




Źródło