Świat

Smażone jedzenie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem lęku i depresji

  • 24 kwietnia, 2023
  • 6 min read
Smażone jedzenie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem lęku i depresji


(CNN) Frytki — są tłuste, skrobiowe i dla wielu są wygodnym jedzeniem.

Ale sięganie po smażone potrawy może mieć negatywny wpływ na zdrowie psychiczne.

Zespół badawczy z Hangzhou w Chinach odkrył, że częste spożywanie smażonych potraw, zwłaszcza smażonych ziemniaków, wiązało się z 12% wyższym ryzykiem lęku i 7% wyższym ryzykiem depresji niż u osób, które nie jadły smażonych potraw.

Związek był wyraźniejszy wśród młodych mężczyzn i młodszych konsumentów.

Smażone potrawy są znanymi czynnikami ryzyka otyłości, wysokiego ciśnienia krwi i innych skutków zdrowotnych. Wyniki te „otwierają drogę do znaczenia zmniejszenia spożycia smażonych potraw dla zdrowia psychicznego”, zgodnie z artykułem opublikowanym w poniedziałek w czasopiśmie PNAS.

Jednak eksperci zajmujący się badaniem żywienia stwierdzili, że wyniki są wstępne i niekoniecznie jest jasne, czy smażone potrawy były przyczyną problemów ze zdrowiem psychicznym, czy też osoby doświadczające objawów depresji lub lęku zwróciły się ku smażonym potrawom.

W badaniu wzięło udział 140 728 osób w ciągu 11,3 lat. Po wykluczeniu uczestników, u których zdiagnozowano depresję w ciągu pierwszych dwóch lat, stwierdzono łącznie 8 294 przypadków lęku i 12 735 przypadków depresji u tych, którzy spożywali smażone jedzenie, podczas gdy smażone ziemniaki miały 2% wzrost ryzyka depresji w ciągu ostatnich dwóch lat. smażone białe mięso.

Badanie wykazało również, że uczestnicy regularnie spożywający więcej niż jedną porcję smażonego jedzenia częściej byli młodszymi mężczyznami.

„Element ludzki tego badania może wskazywać dokładnie to, co sugeruje: wyższe spożycie smażonych potraw zwiększa ryzyko lęku/depresji” – powiedział e-mailem dr David Katz, specjalista medycyny stylu życia, który nie brał udziału w badaniu.



Częste spożywanie smażonych potraw wiązało się z wyższym ryzykiem lęku i depresji.

„Jednak ścieżka przyczynowa może równie dobrze pójść w drugą stronę: osoby z lękiem / depresją coraz częściej sięgają po„ pocieszające jedzenie ”, aby uzyskać pozory ulgi” – dodał Katz, założyciel organizacji non-profit True Health Initiative, globalnej koalicji ekspertów zajmujących się medycyną stylu życia opartą na faktach.

Warto przeczytać!  Wraz ze wzrostem liczby COVID w Chinach, Stany Zjednoczone zaczynają testować więcej podróżnych

Powiedział, że osoby z podstawowymi objawami lęku i depresji mogą zwrócić się do pocieszających pokarmów jako sposobu samoleczenia.

Niezdrowe jedzenie i złe odżywianie mogą obniżyć nastrój i pogłębić stan zdrowia psychicznego, jak stwierdzono we wcześniejszym badaniu cytowanym w tym nowym.

To samo dotyczy danio pręgowanego

W nowym badaniu naukowcy sugerują, że akrylamid, substancja chemiczna powstająca podczas procesu smażenia, zwłaszcza w smażonych ziemniakach, jest odpowiedzialny za większe ryzyko lęku i depresji.

W osobnym artykule, do którego odnosi się nowe badanie, naukowcy wystawili danio pręgowanego na działanie substancji chemicznej, stwierdzając, że długotrwała ekspozycja spowodowała, że ​​ryby zamieszkiwały w ciemnych strefach w zbiorniku, co jest częstą oznaką wyższego poziomu lęku u ryb.

Danio pręgowany wykazywał również zmniejszoną zdolność do eksploracji swoich zbiorników i utrzymywania kontaktów towarzyskich, ponieważ nie pływał blisko innych danio pręgowanego, mimo że wiadomo, że danio pręgowany tworzy ławice ze swoimi gatunkami.

„Prawdopodobnie wybrano danio pręgowanego… ponieważ już wcześniej wiadomo było, że są podatne na toksyczność akryloamidu, a ich reakcje behawioralne na lęk są ustalone i spójne – stanowiąc źródło zarówno danych biologicznych, jak i behawioralnych” – powiedział Katz.

Warto przeczytać!  Uddhav Thackeray drwi z Amita Shaha zamiast Seny: Mogambo Khush Hua

Dr Walter Willett powiedział, że wyniki „należy traktować jako bardzo wstępne, zwłaszcza związek ze smażonym jedzeniem i akrylamidem”.

„Skutki zdrowotne smażonego jedzenia będą w dużej mierze zależeć od tego, jakie jedzenie jest smażone i jaki rodzaj tłuszczu jest używany do smażenia” – powiedział e-mailem Willett, profesor epidemiologii i żywienia w Harvard TH Chan School of Public Health. „Ziemniaki budzą obawy co do możliwego wpływu na nastrój, ponieważ mogą powodować duże skoki poziomu cukru we krwi, a następnie reakcje hormonalne na te skoki. Jednak te skoki są częściowo stępione przez tłuszcz, który byłby dostarczany przez tłuszcz ze smażenia”.

Willett zauważył również, że akryloamid nie jest wytwarzany tylko przez smażenie. Jest w kawie, ze względu na prażenie ziaren, iw tostach, ponieważ „podgrzanie węglowodanów razem z białkiem może to zrobić”.

Powiedział również, że „dane dotyczące danio pręgowanego są trudne do interpretacji w odniesieniu do zdrowia ludzkiego, ponieważ oczywiście jesteśmy zupełnie inni, a autorzy to zauważyli”.

Lęk i depresja narastają

Badacz z Uniwersytetu Zhejiang Yu Zhang, autor badania, powiedział CNN w e-mailu, że „nie ma powodu do paniki” o negatywnych skutkach smażonych potraw.” Ale utrzymanie zdrowego stylu życia i ograniczenie spożycia smażonych potraw może być pomocne dla zdrowia psychicznego oprócz ogólnego stanu zdrowia.

Warto przeczytać!  Rishi Sunak ostrzega przed toksycznością w brytyjskiej polityce. To jest powód | Wiadomości ze świata

Naukowcy zwrócili uwagę na niedawny wzrost depresji i lęków na całym świecie, przy czym w 2020 roku odnotowano wzrost odpowiednio o 27,6% i 25,6%. Światowa Organizacja Zdrowia szacuje również, że ponad 5% dorosłych cierpi na depresję na całym świecie, jak zauważono w artykule.



Możliwe jest również, że niektóre osoby z problemami psychicznymi sięgają po smażone jedzenie.

Przyglądając się skutkom spożycia smażonej żywności u ludzi i narażenia na akryloamid u danio pręgowanego, naukowcy porównali te dwa czynniki, aby zasugerować, że częste spożywanie substancji chemicznej powszechnie występującej w smażonej żywności może mieć negatywny wpływ na zdrowie psychiczne.

Według Katza wykazano, że brak różnorodności w jedzeniu obniża samopoczucie.

„Jeśli potrzebne jest jedzenie na wynos, po prostu ogólna jakość diety i wybór zdrowej żywności mają ogromne znaczenie dla każdego aspektu zdrowia – zarówno psychicznego, jak i fizycznego” – powiedział Katz.

Willett powiedział, że istnieje również możliwość odwrotnej przyczyny – że ludzie mogą zmienić swoją dietę, ponieważ mają depresję lub niepokój. „Te zmiany nastroju są generalnie trudniejsze do zbadania, ponieważ mogą przychodzić i odchodzić, w przeciwieństwie do diagnozy poważnego raka lub zawału serca, badanie w tej analizie nie zostało zaprojektowane w celu sprostania tym wyzwaniom” – powiedział.

Zarejestruj się w programie CNN Jedz, ale lepiej: w stylu śródziemnomorskim. Nasz ośmioczęściowy przewodnik pokazuje pyszny styl życia wspierany przez ekspertów, który poprawi twoje zdrowie na całe życie.


Źródło