Zdrowie

Śmieciowe jedzenie powoduje długotrwałe uszkodzenie pamięci u dorastających szczurów

  • 16 kwietnia, 2024
  • 4 min read
Śmieciowe jedzenie powoduje długotrwałe uszkodzenie pamięci u dorastających szczurów


Z nowego badania wynika, że ​​podjadanie nastolatków może pozostawić trwałe uszkodzenia w mózgu.

Naukowcy zaobserwowali, że dorastające szczury karmione dietą śmieciową miały niższy poziom kluczowych neuroprzekaźników związanych z pamięcią niż ich odpowiedniki niemające przekąsek. Co bardziej niepokojące, wydawało się, że te deficyty pamięci utrzymują się aż do dorosłości, po przejściu gryzoni na zdrowszą dietę.

Naukowcy twierdzą, że odkrycie może mieć niepokojące konsekwencje dla nastolatków dorastających na zachodniej diecie opartej na ultraprzetworzonej żywności.

Ich wyniki opublikowano w Mózg, zachowanie i odporność.

Totalny krzyk

Zaintrygowani znanym powiązaniem między niewłaściwą dietą a chorobą Alzheimera naukowcy z Uniwersytetu Południowej Kalifornii (USC) postanowili sprawdzić, jak śmieciowe jedzenie może wpływać na pamięć na wcześniejszym etapie życia.

Karmili jedną grupę dorastających szczurów dietą o wysokiej zawartości tłuszczu i cukru (przygotowaną z kawałków Reese’a, chipsów ziemniaczanych Ruffles i innego śmieciowego jedzenia) oraz podawali im do picia syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy i wodę (które łącznie służyły jako substytut napoju gazowanego). Innej grupie „nastoletnich” szczurów karmiono „zdrową, standardową karmą” i wodą.

Wszystkie szczury rutynowo umieszczano w zmiennym środowisku, aby przetestować ich pamięć. Jeśli szczury powąchały nowo umieszczony obiekt, uznawano to za rozpoznanie zmienionego otoczenia i, co za tym idzie, zapamiętywanie wcześniejszych pozycji obiektów.

Warto przeczytać!  Jak leki odchudzające, takie jak Ozempic, powodują, że mamy większą fobię wobec tłuszczu

Po pierwsze, nie było różnic pomiędzy zachowaniami węszenia w obu grupach szczurów. Kiedy jednak „niezdrowe” szczury przestawiły dietę na zdrowszą karmę, w mniejszym stopniu badały ostatnio przenoszone obiekty, chociaż rozbieżności tej nie uznano za znaczącą.

Pobrano także próbki kału w celu zbadania mikrobiomu jelitowego gryzoni, a po uśmierceniu szczurów pobrano wycinki mózgu w celu zbadania poziomu acetylocholiny, neuroprzekaźnika biorącego udział w przetwarzaniu pamięci.

Sądząc po próbkach kału, „zachodnia dieta” rzeczywiście zmniejszyła bioróżnorodność mikrobiomu jelitowego szczurów. Jednakże deficyt ten został odwrócony po wprowadzeniu szczurów na zdrową dietę.

To, czego nie udało się cofnąć, to zmniejszenie poziomu acetylocholiny, która uparcie utrzymywała się na niższym poziomie u szczurów początkowo karmionych niezdrową karmą. Odkrycie to, zdaniem naukowców, wskazuje, że zła dieta szczurów w okresie dorastania mogła spowodować długotrwałe uszkodzenie ich pamięci.

„Sygnalizacja acetylocholiny to mechanizm pomagający im kodować i zapamiętywać te zdarzenia, analogiczny do „pamięci epizodycznej” u ludzi, która pozwala nam zapamiętywać wydarzenia z przeszłości” – powiedziała dr Anna Hayes, doktorantka na USC i główna autorka papieru. „Wydaje się, że ten sygnał nie występuje u zwierząt, które dorastały na diecie tłustej i słodkiej”.

Warto przeczytać!  Nowy raport podkreśla pilną potrzebę zwiększonych inwestycji w badania nad stwardnieniem rozsianym

Jaki mechanizm może leżeć u podstaw takiego efektu „jedzenie do mózgu”? Biorąc pod uwagę, że mikrobiom jelitowy szczurów odbił się po zmianie diety, Hayes wykluczył bakterie jelitowe. Zamiast tego ona i jej współpracownicy uważają, że w grę może wchodzić szlak sygnałowy nerwu błędnego pochodzący z przewodu pokarmowego.

Zespół podkreśla, że ​​czy to u szczurów, czy u ludzi, okres dojrzewania to okres wrażliwy dla mózgu, w którym zachodzą istotne zmiany.

„Nie wiem, jak to powiedzieć, żeby nie zabrzmiało to jak Cassandra, zagłada i mrok” – powiedział Scott Kanoski, profesor nauk biologicznych w USC Dornsife College of Letters, Arts and Sciences – „ale niestety pewne rzeczy, które mogą łatwiej odwracalne w wieku dorosłym, są mniej odwracalne, gdy pojawiają się w dzieciństwie.

Na szczęście „mniej odwracalne” nie jest tym samym, co nieodwracalne, ponieważ zespołowi badawczemu udało się przywrócić wspomnienia dotkniętych szczurów za pomocą dwóch leków wiążących się z receptorami acetylocholiny, Carbacholu i PNU-282987.

Hayes i Kanoski twierdzą, że potrzebne będą dalsze badania, aby dokładniej przetestować potencjał przywracania pamięci, a także badania mające na celu sprawdzenie, czy u ludzi występuje związek między niezdrowym jedzeniem a uszkodzeniem pamięci.

Warto przeczytać!  Różnice w stosowaniu radioterapii u pacjentów z nowo zdiagnozowanymi nowotworami powszechnymi


Ten artykuł jest przeróbką
Komunikat prasowy wydany przez Uniwersytet im Południowa Kalifornia. Materiał został zredagowany pod względem długości i treści.


Odniesienie:
Hayes AMR, Lauer LT, Kao AE i in. Konsumpcja zachodniej diety upośledza funkcję pamięci poprzez rozregulowaną sygnalizację acetylocholiny w hipokampie. Zachowanie mózgu Odporność. 2024;118:408–422. doi: 10.1016/j.bbi.2024.03.015


Źródło