Zdrowie

Sól może zwiększać ryzyko raka żołądka o 40 procent: badanie

  • 14 maja, 2024
  • 5 min read
Sól może zwiększać ryzyko raka żołądka o 40 procent: badanie


Czy masz zwyczaj dodawania soli kuchennej do jedzenia? Przestań, bo może to zwiększyć ryzyko raka żołądka o 40 procent, wynika z badania.

Sól jest ważnym składnikiem, który może nadać potrawom smak. Jeśli jednak masz zwyczaj posypywania solą sałatek, owoców lub innych potraw, czas to przemyśleć. Wysokie spożycie soli wiąże się nie tylko ze zwiększonym ryzykiem rozwoju nadciśnienia, ale może również wpływać na jelita. Nowe badanie pokazuje, że może zwiększyć ryzyko raka żołądka o 40 procent. Czytaj dalej, aby poznać związek między solą a rakiem żołądka.

Co badanie mówi na temat spożycia soli i raka żołądka?

Naukowcy przeanalizowali dane od ponad 500 000 osób z Wielkiej Brytanii. W badaniu opublikowanym w czasopiśmie Gastric Cancer w kwietniu 2024 r. nie wzięto udziału osób cierpiących na raka lub problemy z nerkami. Stwierdzono, że w przypadku osób, które dodawały sól do potraw przy stole, ryzyko zachorowania na raka żołądka lub żołądka było o 41% większe w porównaniu z osobami, które nigdy lub rzadko dodawałam sól.

Nadmiar soli nie jest dobry dla zdrowia jelit. Zdjęcie dzięki uprzejmości: Shutterstock

To nie pierwsze badanie sprawdzające związek między spożyciem soli a rakiem żołądka. Jak wynika z analizy opublikowanej w czasopiśmie Advances in Nutrition and Cancer w 2014 roku, stwierdzono silny niekorzystny wpływ nadmiernej ilości soli i pokarmów bogatych w sól na ryzyko raka żołądka u ludzi.

Warto przeczytać!  Wzrost poziomu cukru we krwi pomimo kontroli stylu życia? Twoje ciastka, lody, majonezy i dipy powoli popychają Cię w stronę cukrzycy | Wiadomości o zdrowiu i dobrym samopoczuciu

Sól i rak żołądka

Związek między solą a rakiem żołądka wynika z interakcji między solą a błoną śluzową żołądka. Wysokie spożycie soli może prowadzić do tworzenia się pewnych związków, takich jak azotyny i związki N-nitrozowe, o których wiadomo, że są rakotwórcze, wyjaśnia dietetyk Shruti K Bhardwaj. Związki te mogą z czasem uszkodzić błonę śluzową żołądka, zwiększając prawdopodobieństwo rozwoju komórek nowotworowych. Sól może również powodować zapalenie żołądka, co dodatkowo przyczynia się do rozwoju raka.

Jaki jest wpływ nadmiernego spożycia soli na zdrowie jelit?

Według Światowej Organizacji Zdrowia dorośli powinni spożywać mniej niż 5 g soli dziennie lub nieco mniej niż łyżeczkę. Należy unikać spożywania zbyt dużej ilości soli, ponieważ może ona mieć różne negatywne skutki dla zdrowia jelit.

1. Dysbioza

Wysokie spożycie soli może zaburzyć równowagę mikroflory jelitowej, prowadząc do nadmiernego wzrostu szkodliwych bakterii i zmniejszenia liczby pożytecznych bakterii. Ten brak równowagi, znany jako dysbioza, może upośledzać trawienie, osłabiać układ odpornościowy i zwiększać podatność na zaburzenia żołądkowo-jelitowe, takie jak zespół jelita drażliwego i nieswoiste zapalenie jelit, twierdzi ekspert.

Warto przeczytać!  Polityka żywieniowa czy polityka stabilizacji cen: która polityka jest skuteczniejsza pod względem wyników żywieniowych? | Odżywianie BMC

2. Wrzód

Nadmierne spożycie soli może przyczynić się do rozwoju chorób takich jak zapalenie błony śluzowej żołądka i wrzody trawienne, powodując podrażnienie i zapalenie błony śluzowej żołądka. Stany te mogą prowadzić do takich objawów, jak ból brzucha, wzdęcia, nudności, a w ciężkich przypadkach krwawienie wewnętrzne.

3. Nadciśnienie i jelita

Wysokie spożycie soli może zwiększać ryzyko rozwoju nadciśnienia, które może uszkadzać naczynia krwionośne w całym organizmie, w tym w przewodzie pokarmowym, mówi Bhardwaj. Może to prowadzić do powikłań, takich jak krwawienie, wrzody i choroba niedokrwienna jelit.

Jakie są sposoby na ograniczenie spożycia soli?

Istnieje kilka strategii pozwalających zmniejszyć spożycie soli i poprawić ogólny stan zdrowia:

1. Unikaj żywności wysoko przetworzonej

Wiele wysoko przetworzonych i pakowanych produktów spożywczych zawiera duże ilości soli jako środka konserwującego i wzmacniacza smaku. Mogą to być przetworzone mięsa, takie jak bekon i kiełbasa. Zupy w puszkach, frytki, solone orzechy i gotowe posiłki zawierają dużo soli, więc unikaj ich jak tylko możesz.

Gotuj w domu tak dużo, jak to możliwe, aby zmniejszyć spożycie soli. Zdjęcie dzięki uprzejmości: Adobe stock

2. Gotuj w domu

Przygotowując posiłki od podstaw, możesz kontrolować ilość soli dodawanej do żywności i unikać dużej zawartości soli, która występuje w wielu przetworzonych produktach spożywczych – mówi ekspert. Używanie świeżych składników będzie dobre dla Twojego zdrowia.

3. Używaj ziół i przypraw dla smaku

Przygotowując wszystkie potrawy, nie musisz polegać na soli. Eksperymentuj z ziołami, przyprawami i sokami cytrusowymi, aby dodać smaku swoim posiłkom bez polegania na soli.

4. Czytaj etykiety żywności

Kupując żywność w sklepach, zwracaj uwagę na zawartość sodu podaną na etykietach żywności. Jeśli to możliwe, wybieraj produkty o niższej zawartości sodu.

5. Zachowaj ostrożność podczas posiłków poza domem

Jedząc w restauracjach lub zamawiając na wynos, zachowaj ostrożność. Jeśli są sosy i dressingi, poproś je na boku, aby móc kontrolować ilość. Możesz także poprosić personel o przygotowanie posiłków z mniejszą ilością soli.

Sól jest powszechnie stosowaną przyprawą poprawiającą smak potraw, ale jej nadmierne spożycie może mieć szkodliwy wpływ na zdrowie żołądka. Dlatego w trosce o swoje zdrowie stopniowo ograniczaj spożycie soli.


Źródło