Zdrowie

Spożycie soku z trzciny cukrowej „należy zminimalizować”: unikaj soków owocowych, napojów bezalkoholowych oraz herbaty i kawy, twierdzi ICMR | Wiadomości o jedzeniu i winie

  • 2 czerwca, 2024
  • 5 min read
Spożycie soku z trzciny cukrowej „należy zminimalizować”: unikaj soków owocowych, napojów bezalkoholowych oraz herbaty i kawy, twierdzi ICMR |  Wiadomości o jedzeniu i winie


Gdy w Indiach nasilają się palące letnie upały, wiele osób w celu uzyskania ulgi sięga po napoje orzeźwiające, takie jak sok z trzciny cukrowej, soki owocowe i schłodzona kawa. Jednakże Indyjska Rada Badań Medycznych (ICMR) wydała surowe zalecenieprzestrzegając przed nadmiernym spożyciem tych popularnych środków gaszących pragnienie.

Zdaniem organu „Sok z trzciny cukrowej, który jest szeroko spożywany w Indiach, szczególnie latem, zawiera dużą ilość cukru i dlatego należy minimalizować jego spożycie”.

„Napoje bezalkoholowe nie zastępują wody ani świeżych owoców i należy ich unikać” – dodał. Zamiast tego ICMR zaleca zamienniki, takie jak maślanka, woda cytrynowa, sok z całych owoców (bez dodatku cukru) i woda kokosowa.

Ta porada jest sygnałem ostrzegawczym osoby dbające o zdrowie, chcące pokonać upał przy zachowaniu zbilansowanej i pożywnej diety.

Zagrożenia dla zdrowia związane z wysoką zawartością cukru w ​​​​soku z trzciny cukrowej

Shubha Ramesh L, główna dietetyczka w szpitalach DHEE, zgadza się z wytycznymi, mówiąc, że sok z trzciny cukrowej jest bogaty w naturalne cukry, które stwarzają szereg zagrożeń dla zdrowia, szczególnie podczas upałów. Niektóre z zagrożeń z tym związanych to:

Warto przeczytać!  Nowe badania pogłębiają tajemnicę syndromu Hawany

Oferta świąteczna

Odwodnienie: Wysokie spożycie cukru może prowadzić do zwiększonej utraty wody, ponieważ organizm potrzebuje więcej wody do metabolizowania cukru. To jest szczególnie problematyczny latem kiedy organizm już traci znaczną ilość wody poprzez pot.

Skoki cukru we krwi: Szybkie wchłanianie cukrów z soku z trzciny cukrowej może powodować skoki poziomu glukozy we krwi, zwiększając ryzyko insulinooporności i cukrzycy typu 2.

krótka wstawka artykułu
Przybranie na wadze: Nadmiar kalorii ze słodkich napojów przyczynia się do przyrostu masy ciała, co może jeszcze bardziej skomplikować problemy zdrowotne, takie jak cukrzyca i choroby układu krążenia.

sok z trzciny cukrowej, ICMR Wysokie spożycie cukru może prowadzić do zwiększonej utraty wody (Źródło: Freepik)

Główne różnice w korzyściach odżywczych pomiędzy spożywaniem całych owoców i soków owocowych

Kanikka Malhotra, konsultantka dietetyczna i certyfikowana edukatorka diabetologiczna, mówi indianexpress.com: „Całe owoce zawierają błonnik pokarmowy, który jest eliminowany podczas wyciskania soku. Błonnik zapewnia uczucie sytości na dłużej, pomaga w trawieniu i reguluje poziom cukru we krwi. Dzięki temu całe owoce są bardziej przyjaznym dla środowiska źródłem energii”.

Miąższ i skórka owoców często zawierają niezbędne witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które mogą zostać utracone lub zredukowane podczas wyciskania soku. Żucie całych owoców zwiększa produkcję śliny – dodaje, co nie tylko ułatwia trawienie, ale także reguluje tempo wchłaniania cukru.

Warto przeczytać!  Dieta północnoindyjska: dieta północnoindyjska i choroby nerek: alarmujące wnioski z kompleksowego badania | Wiadomości z Chandigarh

Napoje bezalkoholowe jako substytut wody

Shubha twierdzi, że napoje bezalkoholowe, zarówno gazowane, jak i niegazowane, nie są odpowiednimi substytutami wody z kilku powodów. Po pierwsze, napoje bezalkoholowe często czawierają duże ilości dodanych cukrów, co prowadzi do zwiększonego spożycia kalorii i potencjalnego przyrostu masy ciała. „Wiele napojów bezalkoholowych zawiera sztuczne aromaty, barwniki i konserwanty, które z czasem mogą mieć niekorzystny wpływ na zdrowie” – mówi.

Ponadto zawartość kofeiny i kwasu w napojach bezalkoholowych może mieć działanie moczopędne, prowadząc do odwodnienia. Jest to szczególnie niebezpieczne w gorącym klimacie, np. w Indiach, gdzie utrzymanie nawodnienia ma kluczowe znaczenie.

Zalecane strategie zarządzania spożyciem kofeiny z herbaty i kawy

„Uważaj, ile kawy i herbaty spożywasz dziennie” – ostrzega Malhotra. Weź pod uwagę różnice w zawartości kofeiny (siła zaparzania, wielkość filiżanki).

Rozmieść to: Unikaj nadmiernego spożycia kofeiny w krótkim czasie. Rozprowadź go przez cały poranek i wczesne popołudnie.

Wybierz zioła: Zdecyduj się na herbatę z ziołami, takimi jak cynamon / kurkuma i kwiatami, takimi jak rumianek / jaśmin / hibiskus, później w ciągu dnia.

Słuchaj swojego ciała: Jeśli odczuwasz zdenerwowanie, niepokój lub problemy ze snem, ogranicz.

Warto przeczytać!  Światowy Dzień Zdrowia Jamy Ustnej 2024: poznaj długoterminowe konsekwencje używania Vape Penów dla zdrowia jamy ustnej

Jak zachować odpowiedni poziom nawodnienia, gdy Indie zmagają się z falą upałów i rosnącymi temperaturami?

Shubha zaleca podjęcie następujących kroków, aby zapewnić sobie zdrowie i odpowiednie nawodnienie tego lata:

Pobór wody: Staraj się pić co najmniej 8–10 szklanek wody dziennie, dostosowując ją w zależności od poziomu aktywności i ekspozycji na ciepło.

Roztwory elektrolitów: Stosuj domowe lub dostępne w handlu roztwory elektrolitów aby uzupełnić utracone sole i minerały.

Pokarmy nawilżające: Włącz do swojej diety bogate w wodę owoce i warzywa, takie jak arbuz, ogórek i pomarańcze, aby zwiększyć nawodnienie.

Unikaj alkoholu i słodkich napojów: Mogą one zwiększać ryzyko odwodnienia i należy je spożywać z umiarem lub całkowicie unikać.


Źródło