Zdrowie

Spożycie wapnia i cynku przed poczęciem wiąże się z niższym ryzykiem nadciśnienia w ciąży

  • 30 czerwca, 2024
  • 4 min read
Spożycie wapnia i cynku przed poczęciem wiąże się z niższym ryzykiem nadciśnienia w ciąży


Z nowych badań wynika, że ​​u kobiet, które w ciągu trzech miesięcy przed poczęciem spożywały większe spożycie wapnia i cynku, ryzyko wystąpienia zaburzeń nadciśnieniowych w czasie ciąży było znacznie mniejsze w porównaniu z kobietami, które spożywały mniejsze spożycie tych niezbędnych minerałów.

Wyniki podkreślają znaczenie skupienia się na odżywianiu przed poczęciem; nie tylko w czasie ciąży -; w celu promowania zdrowych ciąż.

Nasze odkrycia podkreślają znaczenie spożycia wapnia i cynku w diecie przed poczęciem, co może potencjalnie zmniejszyć ryzyko wystąpienia nadciśnienia w ciąży,„powiedział dr Liping Lu, który prowadził badania jako naukowiec podoktorancki na Uniwersytecie Columbia, a obecnie jest adiunktem na Uniwersytecie Ball State.”Wyższe spożycie cynku i wapnia przed poczęciem, pochodzące z diety i suplementów, wiąże się z niższym ryzykiem zaburzeń nadciśnieniowych w czasie ciąży.

Lu przedstawi wyniki swoich badań na konferencji NUTRITION 2024, najważniejszym corocznym spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Żywienia, które odbędzie się w dniach 29 czerwca–2 lipca w Chicago.

Nadciśnienie tętnicze, czyli wysokie ciśnienie krwi, jest jednym z najczęstszych zaburzeń ciążowych i może zaszkodzić zarówno kobiecie w ciąży, jak i rozwijającemu się płodowi. Biorąc pod uwagę potencjalne negatywne skutki leków przeciwnadciśnieniowych w czasie ciąży, naukowcy skupili się na możliwościach zapobiegania niebezpiecznym zaburzeniom związanym z nadciśnieniem tętniczym, takim jak stan przedrzucawkowy, poprzez modyfikowalne czynniki, takie jak odżywianie.

Warto przeczytać!  Dopasowanie probiotyków do indywidualnych potrzeb poprawia zdrowie

Chociaż wiele osób zaczyna skupiać się na swoim odżywianiu po zajściu w ciążę, naukowcy stwierdzili, że stan odżywienia danej osoby przed poczęciem jest ważny, ponieważ często potrzeba czasu, aby organizm skorygował niedobory lub zaburzenia równowagi.

Zdrowie kobiet w okresie przedkoncepcyjnym jest ściśle powiązane z wynikiem ciąży. Odpowiednie zapasy składników odżywczych lub minerałów w organizmie przed poczęciem mogą zapewnić optymalny stan składników odżywczych dla poczęcia i wspierać wczesne etapy wzrostu i rozwoju płodu.


Liping Lu, lekarz medycyny, doktor, adiunkt na Ball State University

Naukowcy przeprowadzili dwa oddzielne badania, wykorzystując dane ponad 7700 kobiet w ciąży w całych Stanach Zjednoczonych, które przekazały informacje na temat swojego zdrowia i diety w ramach badania o nazwie Badanie wyników ciąż pierworódek: monitorowanie przyszłych matek. Jedno badanie skupiało się na wapniu, drugie na cynku. Naukowcy przeanalizowali związek między spożyciem każdego minerału przed poczęciem a częstością występowania nadciśnieniowych zaburzeń w czasie ciąży, po uwzględnieniu czynników demograficznych, stylu życia i zdrowia, które są również powiązane z ryzykiem nadciśnienia.

Warto przeczytać!  Najlepsze serum przeciw wypadaniu włosów: 5 sposobów na walkę z wypadaniem włosów

Wyniki wykazały, że ryzyko wystąpienia zaburzeń nadciśnieniowych w czasie ciąży u osób z najwyższego kwintyla spożycia wapnia przed poczęciem było o 24% mniejsze w porównaniu z kobietami z najniższego kwintyla. W przypadku cynku uczestniczki podzielono na kwartyle i u kobiet, które spożywały najwięcej cynku przed poczęciem, ryzyko wystąpienia zaburzeń nadciśnieniowych w czasie ciąży było o 38% mniejsze w porównaniu z kobietami, które spożywały najmniej cynku.

Jako badania obserwacyjne Lu zauważył, że wyniki niekoniecznie dowodzą związku przyczynowo-skutkowego. Jednak wyniki pokrywają się z innymi badaniami, które powiązały wyższe spożycie tych dwóch minerałów z niższym ryzykiem chorób związanych z nadciśnieniem poza ciążą. Ponadto wiadomo, że wapń i cynk odgrywają ważną rolę w procesach metabolicznych związanych z utrzymaniem zdrowia naczyń krwionośnych, co stanowi wiarygodne biologiczne wyjaśnienie poglądu, że te minerały mogą pomóc w zapobieganiu zaburzeniom ciśnienia krwi.

Zalecenia Narodowej Akademii Nauk, Inżynierii i Medycyny wskazują, że kobiety w wieku rozrodczym powinny spożywać 1000 miligramów wapnia i 8 miligramów cynku dziennie.

Lu przedstawi wyniki swoich badań w sobotę 29 czerwca o godz. 15:24-15:36 czasu środkowoamerykańskiego podczas sesji Dietary Micronutrient and Supplementation in Population w McCormick Place (abstrakcyjny; szczegóły prezentacji) oraz w poniedziałek 1 lipca w godz. 16:00–16:12 czasu środkowoamerykańskiego podczas sesji Stan składników odżywczych i suplementacja w początkach życia w McCormick Place (abstrakcyjny; szczegóły prezentacji).


Źródło