Spożycie wapnia i cynku przed poczęciem wiąże się z niższym ryzykiem nadciśnienia w ciąży
Z nowych badań wynika, że u kobiet, które w ciągu trzech miesięcy przed poczęciem spożywały większe spożycie wapnia i cynku, ryzyko wystąpienia zaburzeń nadciśnieniowych w czasie ciąży było znacznie mniejsze w porównaniu z kobietami, które spożywały mniejsze spożycie tych niezbędnych minerałów.
Wyniki podkreślają znaczenie skupienia się na odżywianiu przed poczęciem; nie tylko w czasie ciąży -; w celu promowania zdrowych ciąż.
„Nasze odkrycia podkreślają znaczenie spożycia wapnia i cynku w diecie przed poczęciem, co może potencjalnie zmniejszyć ryzyko wystąpienia nadciśnienia w ciąży,„powiedział dr Liping Lu, który prowadził badania jako naukowiec podoktorancki na Uniwersytecie Columbia, a obecnie jest adiunktem na Uniwersytecie Ball State.”Wyższe spożycie cynku i wapnia przed poczęciem, pochodzące z diety i suplementów, wiąże się z niższym ryzykiem zaburzeń nadciśnieniowych w czasie ciąży.
Lu przedstawi wyniki swoich badań na konferencji NUTRITION 2024, najważniejszym corocznym spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Żywienia, które odbędzie się w dniach 29 czerwca–2 lipca w Chicago.
Nadciśnienie tętnicze, czyli wysokie ciśnienie krwi, jest jednym z najczęstszych zaburzeń ciążowych i może zaszkodzić zarówno kobiecie w ciąży, jak i rozwijającemu się płodowi. Biorąc pod uwagę potencjalne negatywne skutki leków przeciwnadciśnieniowych w czasie ciąży, naukowcy skupili się na możliwościach zapobiegania niebezpiecznym zaburzeniom związanym z nadciśnieniem tętniczym, takim jak stan przedrzucawkowy, poprzez modyfikowalne czynniki, takie jak odżywianie.
Chociaż wiele osób zaczyna skupiać się na swoim odżywianiu po zajściu w ciążę, naukowcy stwierdzili, że stan odżywienia danej osoby przed poczęciem jest ważny, ponieważ często potrzeba czasu, aby organizm skorygował niedobory lub zaburzenia równowagi.
Zdrowie kobiet w okresie przedkoncepcyjnym jest ściśle powiązane z wynikiem ciąży. Odpowiednie zapasy składników odżywczych lub minerałów w organizmie przed poczęciem mogą zapewnić optymalny stan składników odżywczych dla poczęcia i wspierać wczesne etapy wzrostu i rozwoju płodu.
Liping Lu, lekarz medycyny, doktor, adiunkt na Ball State University
Naukowcy przeprowadzili dwa oddzielne badania, wykorzystując dane ponad 7700 kobiet w ciąży w całych Stanach Zjednoczonych, które przekazały informacje na temat swojego zdrowia i diety w ramach badania o nazwie Badanie wyników ciąż pierworódek: monitorowanie przyszłych matek. Jedno badanie skupiało się na wapniu, drugie na cynku. Naukowcy przeanalizowali związek między spożyciem każdego minerału przed poczęciem a częstością występowania nadciśnieniowych zaburzeń w czasie ciąży, po uwzględnieniu czynników demograficznych, stylu życia i zdrowia, które są również powiązane z ryzykiem nadciśnienia.
Wyniki wykazały, że ryzyko wystąpienia zaburzeń nadciśnieniowych w czasie ciąży u osób z najwyższego kwintyla spożycia wapnia przed poczęciem było o 24% mniejsze w porównaniu z kobietami z najniższego kwintyla. W przypadku cynku uczestniczki podzielono na kwartyle i u kobiet, które spożywały najwięcej cynku przed poczęciem, ryzyko wystąpienia zaburzeń nadciśnieniowych w czasie ciąży było o 38% mniejsze w porównaniu z kobietami, które spożywały najmniej cynku.
Jako badania obserwacyjne Lu zauważył, że wyniki niekoniecznie dowodzą związku przyczynowo-skutkowego. Jednak wyniki pokrywają się z innymi badaniami, które powiązały wyższe spożycie tych dwóch minerałów z niższym ryzykiem chorób związanych z nadciśnieniem poza ciążą. Ponadto wiadomo, że wapń i cynk odgrywają ważną rolę w procesach metabolicznych związanych z utrzymaniem zdrowia naczyń krwionośnych, co stanowi wiarygodne biologiczne wyjaśnienie poglądu, że te minerały mogą pomóc w zapobieganiu zaburzeniom ciśnienia krwi.
Zalecenia Narodowej Akademii Nauk, Inżynierii i Medycyny wskazują, że kobiety w wieku rozrodczym powinny spożywać 1000 miligramów wapnia i 8 miligramów cynku dziennie.
Lu przedstawi wyniki swoich badań w sobotę 29 czerwca o godz. 15:24-15:36 czasu środkowoamerykańskiego podczas sesji Dietary Micronutrient and Supplementation in Population w McCormick Place (abstrakcyjny; szczegóły prezentacji) oraz w poniedziałek 1 lipca w godz. 16:00–16:12 czasu środkowoamerykańskiego podczas sesji Stan składników odżywczych i suplementacja w początkach życia w McCormick Place (abstrakcyjny; szczegóły prezentacji).
Źródło: