Gotowanie

stek z tuńczyka | Krytyk receptury

  • 30 marca, 2023
  • 8 min read
stek z tuńczyka |  Krytyk receptury

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, abyśmy mogli dostarczać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę prywatności.

Nie ma powodu, aby oszczędzać steki z tuńczyka do jedzenia poza domem, zrób je sam, aby cieszyć się wyśmienitą restauracją w zaciszu własnego domu. Nie tylko są pełne zdrowych składników odżywczych, ale są pyszne i stanowią prawdziwą ucztę każdego dnia tygodnia.

Uwielbiam wszystko co sushi. Jeśli sushi jest w menu, zdecydowanie je zamawiam! Szczególnie lubię tuńczyka. Nigdy tak naprawdę nie gotowałem z tuńczykiem w domu, ponieważ myślałem, że będzie to zbyt trudne do ugotowania, a nie chciałem tego zepsuć. Ale tak naprawdę praca z nim jest łatwiejsza niż myślisz! Zakochasz się w tych stekach z tuńczyka. W takim razie musisz spróbować tego Smażonego Tuńczyka Ahi, tego pysznego Tuńczyka Melt i tego pysznego Poke Bowl z Tuńczykiem.

Smażony stek z tuńczyka ahi na talerzu pokrojony w sos do maczania.

Stek z tuńczyka

Steki z tuńczyka są najlepszym dodatkiem do każdej sałatki (zwłaszcza tej azjatyckiej sałatki ramen) lub po prostu podawane na wierzchu ryżu wraz z czosnkowym edamame. Są tak soczyste i aromatyczne, że są wspaniałym daniem na specjalną okazję. Tuńczyka można rzeczywiście znaleźć w świetnej cenie, co sprawia, że ​​to danie jest świetną opcją każdego dnia tygodnia. Skończyło się na tym, że zrobiłam ten przepis dwa razy w ciągu jednego tygodnia, ponieważ wszyscy tak bardzo go pokochaliśmy!

Odpowiadam na wiele pytań dotyczących tego, jaki rodzaj tuńczyka wybrać i jak wybrać najlepszy kawałek w moim pudełku z poradami poniżej. Najlepsze w tym przepisie jest to, że gotowanie zajmuje tylko kilka minut! Jeśli nie chcesz marynować, możesz przygotować te paliki w mniej niż 10 minut. Jest aromatyczny i naprawdę wyjątkowy! Możesz dodać więcej do posiłku, aby był bardziej sycący. Wolę podawać je z ryżem błyskawicznym i fasolką szparagową.

Składniki

Można uciec z mniejszą ilością składników niż to, ale lubię robić pyszną marynatę do tych steków z tuńczyka. Fajnie jest dodawać różne smaki, ponieważ za każdym razem otrzymujesz zupełnie nowe wrażenia. Możesz dodać miód, nasiona sezamu, pietruszkę i pieprz cayenne. Uwielbiam ciągle zmieniać smaki. Wymiary znajdziesz poniżej w karcie przepisu.

  • Woda: Ma to na celu zrobienie marynaty.
  • Sok cytrynowy: Kwas świetnie komponuje się z tuńczykiem i pomaga wydobyć wszystkie niesamowite smaki.
  • Sos sojowy: Sos sojowy to sos ze sfermentowanej fasoli, który jest słony i pełen smaku. Możesz wybrać wersję o niskiej zawartości sodu, jeśli martwisz się zawartością soli.
  • Olej sezamowy: Jest orzechowy i tak aromatyczny, że go pokochasz!
  • Kardamon: To dodaje potrawie ciepła i słodyczy.
  • Tymianek: Świeży lub suszony tymianek świetnie komponuje się z tuńczykiem.
  • Pieprz: Świeżo zmielony czarny pieprz ma więcej smaku, zawsze używam go w przepisach, które wymagają pieprzu.
  • Czosnek: Ząbki czosnku są idealną parą z tymi innymi składnikami.
  • Steki z tuńczyka: Powinieneś być w stanie znaleźć steki z tuńczyka w lokalnym sklepie spożywczym w dziale rybnym. Moje miały trochę mniej niż cal grubości.
Warto przeczytać!  Makaron Al Limone | Krytyk receptury
Przetwórz zdjęcia pokazujące, jak zrobić marynatę i ugotować tuńczyka.

Przepis na stek z tuńczyka

Jeśli masz pewność, że gotujesz zwykły stek, masz zbyt wysokie kwalifikacje do gotowania steku z tuńczyka. Wszystko, co musisz zrobić, to marynować i smażyć na patelni! Wolę używać mojego żeliwa, ale nieprzywierająca patelnia będzie działać świetnie. Upewnij się, że zwracasz uwagę na to, jak gruby jest twój stek, ponieważ cieńszy stek będzie się smażył szybciej, a grubszy stek może potrzebować kilku minut więcej z obu stron. Jeśli gotujesz na grillu, prawdopodobnie będą smażyć się szybciej niż na patelni. Steki powinny być obsmażone na zewnątrz i średnio wysmażone w środku.

  1. Marynata mieszana: W misce wymieszaj wodę, sok z cytryny, sos sojowy, olej sezamowy, kardamon, tymianek i posiekany czosnek. Następnie wymieszaj, aż dobrze się połączą.
  2. Dodaj marynatę do steków: Wlej marynatę do dużej plastikowej torby, a następnie umieść steki z tuńczyka w torbie z marynatą. Wyciśnij jak najwięcej powietrza i dokładnie obtocz steki w marynacie.
  3. Marynata na 20 minut: Pozostaw steki z tuńczyka do marynowania przez 20 minut w temperaturze pokojowej.
  4. Gotuj na patelni: Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, gdy steki będą marynowane i gotowe, wyjmij je z torebki i umieść na rozgrzanej patelni, smaż przez około 2 minuty z każdej strony. Posmaruj steki większą ilością marynaty podczas gotowania, aby dodać więcej smaku.
  5. Odpoczynek: Po ugotowaniu obu stron każdego steku zdejmij je z patelni, temperatura wewnętrzna powinna osiągnąć 125 stopni Fahrenheita. Pozwól im odpocząć przez 2 minuty, będą nadal gotować podczas odpoczynku.
  6. Jeść: Ciesz się świeżym!
Warto przeczytać!  Rekordowy wzrost zaległości alimentacyjnych. Mikołajki i święta będą uboższe w prezenty
Smażone steki z tuńczyka na patelni.

Wskazówki dotyczące robienia steku z tuńczyka

Myślę, że wszyscy założyliśmy, że steki z tuńczyka są trudne do przyrządzenia i drogie. Teraz, gdy wiemy inaczej, oto kilka dodatkowych wskazówek, dzięki którym ten przepis stanie się wielkim hitem. Ty i twoja rodzina pokochacie to!

  • Rodzaj patelni: Wolę używać żeliwnej patelni. Mam bardzo dobrze przyprawioną patelnię, która sprawia, że ​​jest dość nieprzywierająca. Ryby mogą przyklejać się do patelni, jeśli patelnia nie jest wystarczająco gorąca i odpowiednio przyprawiona. Postępuj zgodnie z instrukcjami dotyczącymi ciepła lub użyj nieprzywierającej patelni, jeśli się martwisz. Ostatnią rzeczą, jakiej chcesz, jest przyklejenie połowy steku do dna patelni!
  • Wybór steków z tuńczyka: Jeśli nigdy wcześniej nie kupowałeś steku z tuńczyka, nie bój się! Powinny znajdować się w dziale z owocami morza w lokalnym sklepie spożywczym. Przez większość czasu można je nawet znaleźć w dobrej cenie. Kolor powinien być ładny, ciemny róż. Jeśli brązowieje lub wygląda matowo i matowo, oznacza to, że jest to starszy stek i nie będzie smakował tak dobrze. Steki, które wybrałem, miały po 4 uncje i grubość około cala lub ¾ cala. Jeśli wybierzesz cieńszy stek, nie będziesz musiał go gotować tak długo, aby osiągnął idealną temperaturę. Upewnij się, że stek nie jest rozgotowany, ponieważ może stać się trudny do pogryzienia i suchy oraz znacznie mniej aromatyczny. Każdy rodzaj tuńczyka będzie odpowiedni, wolę tuńczyka klasy sushi, takiego jak tuńczyk ahi, tuńczyk opastuna, tuńczyk żółtopłetwy lub tuńczyk błękitnopłetwy.

Zbliżenie na naczynie z widelcem biorącym plasterek.


  • W misce wymieszaj wodę, sok z cytryny, sos sojowy, olej sezamowy, kardamon, tymianek i posiekany czosnek. Mieszaj, aż dobrze się połączą.

  • Wlej marynatę do dużej plastikowej torby i umieść steki z tuńczyka w torbie z marynatą. Wyciśnij jak najwięcej powietrza i dokładnie obtocz steki w marynacie.

  • Pozostaw steki z tuńczyka do marynowania przez 20 minut w temperaturze pokojowej.

  • Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, gdy steki będą marynowane i gotowe, wyjmij je z torebki i umieść na rozgrzanej patelni, smaż przez około 2 minuty z każdej strony. Posmaruj steki większą ilością marynaty podczas gotowania, aby dodać więcej smaku.

  • Po ugotowaniu obu stron każdego steku zdejmij je z patelni, temperatura wewnętrzna powinna osiągnąć 125 stopni Fahrenheita. Pozwól im odpocząć przez 2 minuty, będą nadal gotować podczas odpoczynku.

  • Ciesz się świeżym!



Serwuje: 4

Kalorie189kcal (9%)Węglowodany2G (1%)Białko15G (30%)Tłuszcz13G (20%)Tłuszcz nasycony2G (10%)Tłuszcz wielonienasycony5GTłuszcze jednonienasycone5Gcholesterol22mg (7%)Sód833mg (35%)Potas196mg (6%)Błonnik0,4G (2%)Cukier0,4GWitamina A1263j.m (25%)Witamina C4mg (5%)Wapń15mg (2%)Żelazo1mg (6%)

Wszystkie informacje o wartości odżywczej oparte są na obliczeniach osób trzecich i są jedynie szacunkowe. Każdy przepis i wartość odżywcza będą się różnić w zależności od używanych marek, metod pomiaru i wielkości porcji na gospodarstwo domowe.

Kurs Kolacja

Kuchnia jako sposób gotowania Amerykanin, Amerykanin Azji

Słowo kluczowe ahi steki z tuńczyka, stek z tuńczyka


Źródło