Marketing

Strategia cenowa Dardena przyciąga gości w obawie przed inflacją

  • 27 marca, 2023
  • 7 min read
Strategia cenowa Dardena przyciąga gości w obawie przed inflacją


Napisz 10 sprytnych nagłówków do tej historii:

Przez cały okres pandemii Darden utrzymywał ceny poniżej inflacji. Konsumenci reagują, pozostając na miejscu, powiedział dyrektor generalny Rick Cardenas.

W ciągu ostatnich trzech lat firma zaniżała inflację o ponad 400 punktów bazowych i zaniżała ceny segmentu pełnego serwisu o ponad 600 punktów bazowych. W miarę upływu roku różnica może się jeszcze powiększyć. Ceny Dardena były o 6,5 procent wyższe rok do roku w drugim kwartale io 6,3 procent wyższe w trzecim kwartale. Oczekuje się, że w czwartym kwartale ceny spadną poniżej 6 proc.

„Ceny szczytowe dla nas w ujęciu rocznym są już za nami” — powiedział dyrektor finansowy Raj Vennam podczas wezwania Dardena do zarobków za trzeci kwartał. „O ile coś się radykalnie nie zmieni, ceny spadają. … kiedy patrzysz na to, co dzieje się na rynku, myślę, że większość ludzi znajduje się w trendzie wzrostowym cen. Uważamy, że od tego momentu jesteśmy w trendzie spadkowym. „

Strategia przyczyniła się do bezprecedensowych wyników w trzecim kwartale. Olive Garden i LongHorn Steakhouse ustanowiły tygodniowe rekordy sprzedaży więcej niż raz, najwyższe w tygodniu walentynkowym. W kwartale Olive Garden zarobił 112 384 USD ze średniej tygodniowej sprzedaży na sklep (5,84 mln USD w AUV w ujęciu rocznym), znacznie powyżej swojej średniej 103 998 USD w 2020 r. W przypadku LongHorn było to 96 905 USD (5,01 mln USD w AUV w ujęciu rocznym), co stanowi duży wzrost z 76 101 USD w 2020.

Ponadto wszystkie marki osiągnęły rekordową łączną sprzedaż w trzecim kwartale: Olive Garden, 3,61 mld USD; LongHorn, 1,9 miliarda dolarów; segment wykwintnych restauracji ( The Capital Grille , Seasons 52 i Eddie V’s ), 621 milionów dolarów; oraz inny segment biznesowy (Cheddar’s Scratch Kitchen, Yard House i Bahama Breeze), 1,56 miliarda dolarów.

Warto przeczytać!  Strategia marketingowa KFC 2024: studium przypadku

Skonsolidowana sprzedaż Darden w tym samym sklepie wzrosła w trzecim kwartale o 11,7 procent. To rozkłada się na Olive Garden, 12,3 procent; Longhorn, 10,8 procent; dobra kuchnia, 11,7 proc.; pozostały segment biznesowy, 11,7 proc.

CZYTAJ WIĘCEJ:

Niekończąca się miska makaronu w Olive Garden uderza w gości

Darden CEO: Olive Garden ma się dobrze

Darden CEO: Fuzje i przejęcia są zawsze na stole

Dane z autorskiego narzędzia do śledzenia kondycji marki Darden sugerują, że większość klientów nie wycofuje się z wizyt w restauracjach, a wielu nie decyduje się na szybką obsługę. Wynika to nie tylko z niższych cen, ale także z powodu lepszej obsługi klienta. Restauracje Dardena nadal mają dobrze obsadzony personel, a kadra menedżerska jest na historycznym poziomie.

„Konsumenci nadal szukają wartości, która nie polega na niskich cenach. Konsumenci dokonują kompromisów w wydatkach. A jedzenie poza domem jest jednym z najtrudniejszych wydatków, z których najtrudniej zrezygnować, ponieważ wyjście do restauracji jest dla nich nadal luksusem, na który można sobie pozwolić — powiedziała Kardenas. „A więc co to oznacza dla nas? Wierzymy, że dla naszych marek operatorzy, którzy są w stanie dotrzymać obietnicy i wartości marki, będą nadal przemawiać do konsumentów, pomimo wyzwań ekonomicznych. I na tym pozostajemy skupieni, bez względu na to, co dzieje się w branży i cokolwiek dzieje się z kategorią”.

Marża zysku Olive Garden na poziomie 22,5 procent była o 150 punktów bazowych wyższa niż w ubiegłym roku, a marża LongHorn na poziomie 17,4 procent była o 80 punktów bazowych wyższa. Marża zysku innego segmentu biznesowego była o 14 procent, czyli o 20 procent wyższa rok do roku, ale marża zysku Fine Dining na poziomie 21,8 procent była niższa o 110 punktów bazowych z powodu inflacji towarów.

Warto przeczytać!  Absolut, pierwsza na świecie marka wódki, która stworzyła wizualną sztukę koktajlową przy użyciu sztucznej inteligencji, zaprasza do „Miksowania okolicy”

Dochód operacyjny wzrósł o 70 punktów bazowych od czasu sprzed pandemii COVID-19, pomimo zaniżania inflacji. Jest to częściowo spowodowane zmniejszeniem wydatków na marketing. Cardenas nie ujawnił zbyt wielu szczegółów na temat przyszłych planów promocyjnych, ale zauważył, że wydatki na marketing nie będą znacząco różnić się rok do roku. Podkreślił również, że jeśli i kiedy Darden zwiększy wydatki na marketing, spodziewany jest dodatni zwrot z inwestycji.

Tymczasem Chili’s niedawno powrócił do telewizji, szczycąc się odnowioną platformą wartości „3 for Me”. Cardenas powiedziała, że ​​reklama zawsze będzie częścią Olive Garden ze względu na jego skalę, ale promocje będą dotyczyć długoterminowych ofert, a nie ofert z dużymi rabatami.

„Mogę powiedzieć, że jest duży konkurent, który właśnie wrócił do telewizji i rozmawiali o tym wcześniej. Zrobili to” – powiedział dyrektor generalny. „I masz kilku innych konkurentów, którzy są trochę bardziej w telewizji niż wcześniej. To powiedziawszy, Olive Garden nadal zwykle znajduje się w dwóch lub trzech najwyższych wydatkach na reklamę w naszej przestrzeni, a my” robię to za pomocą markowych reklam w porównaniu z umowami”.

W ciągu ostatnich kilku lat Darden zobowiązał się do zaprzestania głębokiego dyskontowania. Najbliżej zawarcia umowy promocyjnej był powrót niekończącej się miski makaronu, której nie było w menu od trzech lat. Jednak w ciągu siedmiu tygodni przedmiot został wyceniony na 13,99 USD, czyli o 3 USD więcej niż w poprzednim wprowadzeniu.

Stanowisko szkodzi ruchowi, ale Cardenas zwróciła uwagę, że jeśli koszty żywności będą niższe o 1 procent, to wystarczy, aby zrekompensować 2-procentowy spadek ruchu. Oznacza to, że jeśli towary i inflacja spadną, Darden może przetrwać spadki ruchu i osiągnąć ten sam EBITDA, nie robiąc nic.

Warto przeczytać!  Airbnb chwali „skuteczną” strategię marketingową przy rekordowych zyskach

„Branża musi myśleć długoterminowo o tym, jak napędzają ruch poprzez rabaty” – powiedział Cardenas. „I dokonaliśmy tej zmiany. Dokonaliśmy tej zmiany – nawet rozpoczęliśmy ją przed COVID – aby zwiększyć ruch dzięki lepszym doświadczeniom, lepszej ogólnej wartości i nie dyskontowaniu bardzo małej części naszej bazy gości”.

Mieszanka konsumentów o niższych dochodach w Darden złagodniała w ciągu ostatnich kilku kwartałów, ale nadal jest powyżej poziomu sprzed COVID. Cardenas zauważyła, że ​​goście zazwyczaj zarządzają, ile wydają w restauracji, zanim zaczną ograniczać swoje wizyty. Jak dotąd firma nie widziała zbyt wiele zarządzania czekami, co mówi Dardenowi, że chociaż nastroje konsumentów były złe w 2022 r., klienci nadal chcieli wydawać.

„Możemy to zobaczyć. A kiedy to się stanie, prawdopodobnie zacznie się sprawdzać, a potem prawdopodobnie będzie miało większy wpływ na nasze marki konsumenckie z niższej półki” – powiedział Cardenas. „Nie chodzi o to, że są to marki z niższej półki, po prostu mają większą mieszankę konsumentów z niższej półki i będzie to miało mniejszy wpływ na nasze marki z wyższej półki. Ale to jest korzyść z portfolio i portfolio, które mamy – że może wytrzymać wstrząsy dla jednej części populacji”.

Na rok fiskalny 2023 Darden przewiduje łączną sprzedaż na poziomie od 10,45 do 10,5 miliarda dolarów, wzrost sprzedaży w tych samych sklepach o 6,5 do 7 procent, otwarcie 55 restauracji, wydatki kapitałowe od 550 do 575 milionów dolarów oraz inflację od 7 do 7,5 procent.

Darden miał w swoim portfolio 1890 restauracji na koniec III kwartału: Olive Garden, 893; Długi Róg, 554; Cheddary, 179; Dom podwórkowy, 86; Stołeczna krata, 61; Sezony 52, 43; Bahama Breeze, 42 lata; Eddie V, 29; Kapitalny Burger, 3.


Źródło