Gotowanie

Strucla makowa na Boże Narodzenie – przepis krok po kroku » Radio Pogoda – wiadomości, porady, informacje – słuchaj radia

  • 8 listopada, 2022
  • 5 min read
Strucla makowa na Boże Narodzenie – przepis krok po kroku » Radio Pogoda – wiadomości, porady, informacje – słuchaj radia

Przepis na tradycyjną struclę makową – warto wykorzystać go na Wigilię i Boże Narodzenie. Takie makowce pamiętamy z dzieciństwa – piekły je na święta nasze babcie i mamy.

Pieczenie makowców nieodparcie kojarzy się z Bożym Narodzeniem. Trudno wyobrazić sobie bez nich święta, są ich nieodłącznym elementem jak pierniki, choinki czy Święty Mikołaj. Najlepsze oczywiście są strucle z cieniutką warstwą ciasta drożdżowego, ale obficie przełożone wilgotną i pachnącą masą makową z bakaliami.

Świąteczna strucla makowa – składniki (na 2 strucle)

  • Na ciasto drożdżowe
    • ok. 300 g mąki pszennej
    • 150 g cukru
    • 150 g masła
    • 4 żółtka
    • 125 ml mleka
    • 50 g świeżych drożdży
    • szczypta soli
  • Na masę makową
    • 400 g maku
    • 1 litr mleka
    • 150 g masła
    • szklanka miodu
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    • 150 g rodzynek
    • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    • 4 jaja
    • 1 szklanka cukru
  • Dodatkowo:
    • 2 białka do posmarowania ciasta przed nałożeniem farszu
  • Lukier:
    • 3/4 szklanki cukru pudru
    • 1-2 łyżki gorącej wody
    • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania

Przygotowanie masy makowej

  • Mak przepłukujemy wodą, wkładamy do garnka, zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy na małym ogniu ok. pół godziny.
  • Osączamy mak z mleka i 3 razy mielemy w maszynce do mięsa, używając sitek o najmniejszych oczkach.
  • W dużym garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło z miodem, dodajemy ekstrakt waniliowy, grubo posiekane migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową i zmielony mak. Przesmażamy ok. 15 minut, często mieszając.
  • W osobnych miskach ukręcamy kogel-mogel z żółtek oraz cukru, i ubijamy sztywną pianę z białek.
  • Do lekko przestudzonej masy makowej dodajemy utarte z cukrem żółtka i pianę z białek.  Ciepły farsz wykładamy na rozwałkowane ciasto drożdżowe.
Warto przeczytać!  Wyrok dla przedsiębiorcy, który zorganizował imprezę weselną mimo covidowych ograniczeń

Ciasto drożdżowe na makowiec

  • Przygotowujemy rozczyn z 2 łyżek mąki, łyżeczki cukru, drożdży i ciepłego mleka. Mieszamy i zostawiamy na 15-20 minut, do czasu, aż zacznie rosnąć.
  • Po tym czasie do rozczynu dodajemy po trochu mąkę, cukier, szczyptę soli, po jednym żółtku, oraz roztopione i przestudzone masło, cały czas wyrabiając ciasto drewnianą łyżką lub mikserem. Na koniec ciasto wyrabiamy rękoma do momentu, aż będzie gładkie, błyszczące i nie będzie kleiło się do rąk.
  • Gotowe ciasto formujemy w kulę, układamy w dużej misce, przykrywamy bawełnianą lub lnianą ściereczką i zostawiamy na mniej więcej godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

Polecamy:   Rogale marcińskie – tradycyjny, poznański przepis

Przygotowanie strucli makowej

  • Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy i na oprószonej mąką stolnicy wałkujemy, nadając mu kształt cieniutkiego prostokąta.
  • Prostokąt smarujemy roztrzepanym lekko białkiem i równomiernie nakładamy farsz makowy, zostawiając ok. 2-3 cm niepokrytego masą ciasta od brzegów. Zawijamy w rulon wzdłuż dłuższego brzegu, dokładnie przyklejamy i zawijamy brzegi pod spód (wszystkie łączenia ciasta powinny być pod spodem).
    Teraz możemy włożyć struclę do wyłożonej papierem do pieczenia wąskiej długiej formy lub jeśli chcemy, żeby nasz makowiec wyglądał jak z cukierni – nie używamy żadnej formy, ale zawijamy go w arkusz papieru do pieczenia, zostawiając od góry ok. 2 centymetry wolnej przestrzeni (żeby ciasto mogło wyrosnąć), wolny brzeg papieru powinien znaleźć się pod ciastem.
  • Zostawiamy struclę w ciepłym miejscu na mniej więcej 30 minut do wyrośnięcia.
  • Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C i pieczemy ok. 40 minut, do zrumienienia wierzchu, możemy też delikatnie sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.
  • Po wyjęciu z piekarnika, czekamy, aż przestygnie i przygotowujemy lukier. Mieszamy cukier puder z gorącą wodą, dodajemy skórkę pomarańczową i tak przygotowanym lukrem smarujemy wierzch i boki makowca.

Najlepiej makowiec przygotować w przeddzień Wigilii, powinien zachować świeżość przez całe Boże Narodzenie.

Sprawdź też:

Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!

Co warto wiedzieć o pieczeniu strucli makowej na Boże Narodzenie

Czy zamiast drożdży świeżych można użyć drożdży instant?

Tak, zamiast 50 g świeżych drożdży można użyć 15 g drożdży instant. Nie trzeba wtedy robić rozczynu.

Polecamy:   Przepis na młodą kapustę z koperkiem

Czy w masie makowej można użyć ksylitolu lub erytrolu zamiast cukru?

Tak, zamiast 1 szklanki cukru możemy użyć 1 szklanki ksylitolu lub 1 i 1/3 szklanki erytrolu albo 1 szklanki erytrolu i 1/4 łyżeczki czystego ekstraktu ze stewii.

Czy można makowiec upiec trochę wcześniej przed świętami?

Najlepiej upiec makowiec w przeddzień Wigilii – wtedy będzie świeży przez całe święta. Wcześniej jednak można przygotować masę makową

Czy do ciasta drożdżowego można zamiast cukru dodać ksylitolu?

Nie można w cieście drożdżowym zastapić cukru ksylitolem, ponieważ drożdże nie wyrosną. Można użyć erytrolu, który jest bezpieczny dla drożdży.


Źródło