Substancja chemiczna występująca w szeroko stosowanych sztucznych słodzikach uszkadza DNA
![Substancja chemiczna występująca w szeroko stosowanych sztucznych słodzikach uszkadza DNA](https://oen.pl/wp-content/uploads/2023/06/artificial-sweeteners-impact-our-health-770x470.jpg)
Nowe badanie wykazało, że szeroko stosowany bezkaloryczny słodzik zawiera substancję chemiczną, która uszkadza DNA.
Naukowcy z North Carolina State University odkryli, że 6-octan sukralozy – związek chemiczny powstający podczas trawienia sztucznego słodzika sukralozy i sprzedawany pod nazwą Splenda – może być genotoksyczny.
Substancja jest nazywana genotoksyczną, gdy wiąże się bezpośrednio lub działa pośrednio z DNA i powoduje uszkodzenia poprzez wpływ na enzymy biorące udział w rozpadzie DNA w komórkach.
Naukowcy stwierdzili, że 6-octan sukralozy nie tylko powstaje podczas trawienia substancji słodzącej, ale także występuje w śladowych ilościach w samym produkcie.
Ten sam zespół badawczy wcześniej odkrył, że po spożyciu sukralozy powstaje kilka związków rozpuszczalnych w tłuszczach, a jednym z nich jest 6-octan sukralozy. Najnowsze badanie rodzi pytania o to, w jaki sposób słodzik może przyczyniać się do problemów zdrowotnych.
„Nasza nowa praca wykazała, że sukraloza-6-octan jest genotoksyczny. Odkryliśmy również, że śladowe ilości octanu sukralozy można znaleźć w gotowej sukralozie, nawet zanim zostanie ona spożyta i zmetabolizowana” — mówi Susan Schiffman, korespondentka — powiedział autor badania w komunikacie prasowym.
„Aby umieścić to w kontekście, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ustalił próg obaw toksykologicznych dla wszystkich substancji genotoksycznych wynoszący 0,15 mikrograma na osobę dziennie. Nasza praca sugeruje, że śladowe ilości 6-octanu sukralozy w pojedynczej, dziennej słodzony napój przekracza ten próg. A to nawet nie uwzględnia ilości 6-octanu sukralozy wytwarzanego jako metabolity po spożyciu sukralozy przez ludzi” – dodał Schiffman.
Naukowcy ocenili genotoksyczność w doświadczeniach in vitro, poddając ludzkie komórki krwi działaniu 6-octanu sukralozy. Podobne eksperymenty in vitro z użyciem ludzkich tkanek jelitowych przeprowadzono w celu zbadania wpływu na jelita, ponieważ wcześniejsze badania wykazały, że sukraloza ma na nie niekorzystny wpływ.
„Kiedy poddaliśmy działaniu sukralozy i 6-octanu sukralozy na tkanki nabłonka jelit – tkanki wyściełającej ścianę jelita – odkryliśmy, że obie substancje chemiczne powodują „nieszczelne jelita”. Zasadniczo sprawiają, że ściana jelita jest bardziej przepuszczalna. Chemikalia uszkadzają „ciasne połączenia” lub interfejsy, w których komórki w ścianie jelita łączą się ze sobą „- powiedział Schiffman. „Nieszczelne jelito jest problematyczne, ponieważ oznacza to, że rzeczy, które normalnie zostałyby wypłukane z organizmu w kale, zamiast tego wyciekają z jelita i są wchłaniane do krwioobiegu”.
Po ekspozycji na sukralozę komórki jelit wykazywały zwiększoną aktywność genów związanych ze stresem oksydacyjnym, zapaleniem i kancerogennością.
Naukowcy stwierdzili, że bezpieczeństwo i status prawny sukralozy powinny zostać zmienione ze względu na obawy dotyczące potencjalnych skutków zdrowotnych. Zachęcają do unikania produktów z sukralozą.
![Sztuczne słodziki wpływają na nasze zdrowie](https://oen.pl/wp-content/uploads/2023/06/Substancja-chemiczna-wystepujaca-w-szeroko-stosowanych-sztucznych-slodzikach-uszkadza-DNA.jpg)
Zdjęcie dzięki uprzejmości Shutterstock
Opublikowane przez Medicaldaily.com