Nauka i technika

Substancja chemiczna występująca w szeroko stosowanych sztucznych słodzikach uszkadza DNA

  • 1 czerwca, 2023
  • 3 min read
Substancja chemiczna występująca w szeroko stosowanych sztucznych słodzikach uszkadza DNA


Nowe badanie wykazało, że szeroko stosowany bezkaloryczny słodzik zawiera substancję chemiczną, która uszkadza DNA.

Naukowcy z North Carolina State University odkryli, że 6-octan sukralozy – związek chemiczny powstający podczas trawienia sztucznego słodzika sukralozy i sprzedawany pod nazwą Splenda – może być genotoksyczny.

Substancja jest nazywana genotoksyczną, gdy wiąże się bezpośrednio lub działa pośrednio z DNA i powoduje uszkodzenia poprzez wpływ na enzymy biorące udział w rozpadzie DNA w komórkach.

Naukowcy stwierdzili, że 6-octan sukralozy nie tylko powstaje podczas trawienia substancji słodzącej, ale także występuje w śladowych ilościach w samym produkcie.

Ten sam zespół badawczy wcześniej odkrył, że po spożyciu sukralozy powstaje kilka związków rozpuszczalnych w tłuszczach, a jednym z nich jest 6-octan sukralozy. Najnowsze badanie rodzi pytania o to, w jaki sposób słodzik może przyczyniać się do problemów zdrowotnych.

„Nasza nowa praca wykazała, że ​​sukraloza-6-octan jest genotoksyczny. Odkryliśmy również, że śladowe ilości octanu sukralozy można znaleźć w gotowej sukralozie, nawet zanim zostanie ona spożyta i zmetabolizowana” — mówi Susan Schiffman, korespondentka — powiedział autor badania w komunikacie prasowym.

Warto przeczytać!  6 środowiskowych czynników ryzyka cukrzycy typu 2

„Aby umieścić to w kontekście, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ustalił próg obaw toksykologicznych dla wszystkich substancji genotoksycznych wynoszący 0,15 mikrograma na osobę dziennie. Nasza praca sugeruje, że śladowe ilości 6-octanu sukralozy w pojedynczej, dziennej słodzony napój przekracza ten próg. A to nawet nie uwzględnia ilości 6-octanu sukralozy wytwarzanego jako metabolity po spożyciu sukralozy przez ludzi” – dodał Schiffman.

Naukowcy ocenili genotoksyczność w doświadczeniach in vitro, poddając ludzkie komórki krwi działaniu 6-octanu sukralozy. Podobne eksperymenty in vitro z użyciem ludzkich tkanek jelitowych przeprowadzono w celu zbadania wpływu na jelita, ponieważ wcześniejsze badania wykazały, że sukraloza ma na nie niekorzystny wpływ.

„Kiedy poddaliśmy działaniu sukralozy i 6-octanu sukralozy na tkanki nabłonka jelit – tkanki wyściełającej ścianę jelita – odkryliśmy, że obie substancje chemiczne powodują „nieszczelne jelita”. Zasadniczo sprawiają, że ściana jelita jest bardziej przepuszczalna. Chemikalia uszkadzają „ciasne połączenia” lub interfejsy, w których komórki w ścianie jelita łączą się ze sobą „- powiedział Schiffman. „Nieszczelne jelito jest problematyczne, ponieważ oznacza to, że rzeczy, które normalnie zostałyby wypłukane z organizmu w kale, zamiast tego wyciekają z jelita i są wchłaniane do krwioobiegu”.

Warto przeczytać!  Badanie Intermountain Health oferujące bezpłatne badania genetyczne zakończy się w tym miesiącu

Po ekspozycji na sukralozę komórki jelit wykazywały zwiększoną aktywność genów związanych ze stresem oksydacyjnym, zapaleniem i kancerogennością.

Naukowcy stwierdzili, że bezpieczeństwo i status prawny sukralozy powinny zostać zmienione ze względu na obawy dotyczące potencjalnych skutków zdrowotnych. Zachęcają do unikania produktów z sukralozą.

Sztuczne słodziki wpływają na nasze zdrowie
Niedawne badania wykazały, że 6-octan sukralozy, substancja chemiczna powstająca podczas trawienia sukralozy, sztucznego słodzika sprzedawanego pod nazwą Splenda, może być genotoksyczny.
Zdjęcie dzięki uprzejmości Shutterstock

Opublikowane przez Medicaldaily.com


Źródło