Suplement oleju rybnego przyjmowany przez ojców może pomóc w walce z otyłością u dzieci
Badanie przeprowadzone na myszach odkryło potencjalne nowe narzędzie do walki z narastającym problemem otyłości u dzieci. Badania sugerują, że prosta zmiana diety w postaci suplementu oleju rybiego przyjmowanego przez ojców może pomóc rozwiązać ten pilny problem zdrowotny.
Według Światowej Organizacji Zdrowia liczba młodych ludzi w wieku od 5 do 19 lat cierpiących na otyłość wzrosła z 31 milionów w 1990 r. do 160 milionów w 2022 r. Ta dodatkowa waga może zwiększać ryzyko cukrzycy, wysokiego ciśnienia krwi i wysokiego poziomu cholesterolu, a także może prowadzić do niskiej samooceny i depresji.
Aby dowiedzieć się, czy dieta ojca może mieć wpływ na zdrowie potomstwa, badacze podali samcom myszy dietę wysokotłuszczową z dodatkiem oleju rybnego lub bez niego. Odkryli, że potomstwo samców spożywających olej rybny miało niższą masę ciała i wykazywało lepsze zdrowie metaboliczne niż potomstwo ojców niesuplementowanych olejem rybnym.
Choć potrzebne są dalsze badania na ludziach, to odkrycie otwiera nowe granice w naszym rozumieniu tego, jak rodzice, poza samą genetyką, wpływają na dobrostan swoich dzieci. Olej rybi, łatwo dostępny i bezpieczny suplement, może stać się potężną bronią w naszej walce o zdrowsze następne pokolenie”.
Latha Ramalingam, doktor, adiunkt w dziedzinie żywienia, Uniwersytet Syracuse
Sarah Dellet, absolwentka laboratorium Ramalingama, przedstawi ustalenia podczas NUTRITION 2024, sztandarowego dorocznego spotkania Amerykańskiego Towarzystwa Żywienia, które odbyło się w dniach 29 czerwca–2 lipca w Chicago.
Naukowcy twierdzą, że jest to pierwsze badanie sprawdzające wzorce dziedziczenia wyłącznie w linii ojcowskiej. Opiera się na ich wcześniejszych pracach, które wykazały korzyści płynące ze suplementacji oleju rybnego u matek w zmniejszaniu ryzyka otyłości u dzieci.
W nowym badaniu, w którym wzięło udział prawie 150 myszy, naukowcy karmili samce myszy dietą wysokotłuszczową z dodatkiem oleju rybiego lub bez niego. Następnie skojarzono je z samicami myszy, które spożywały regularną zdrową dietę niskotłuszczową.
Naukowcy odkryli, że potomstwo karmione zdrową dietą niskotłuszczową i którego ojcem byli samce otrzymujące olej rybny, ważyło mniej w 7 i 21 dniu od potomstwa samców nieotrzymujących oleju rybnego. Potomstwo płci żeńskiej samców otrzymujących olej rybny również poprawiło zdrowie metaboliczne, co mierzono na podstawie klirensu glukozy i wrażliwości na insulinę.
„Koncepcja ta oferuje znaczny potencjał zmiany naszych strategii zwalczania otyłości u dzieci” – stwierdził Ramalingam. „Wyobraźmy sobie przyszłość, w której poradnictwo żywieniowe przed poczęciem nie jest skierowane wyłącznie do matek, ale obejmuje także ojców, umożliwiając im odgrywanie bardziej aktywnej roli w promowaniu dobrego samopoczucia ich dzieci od samego początku”.
Naukowcy badają obecnie potencjalne mechanizmy, poprzez które zmiany w diecie wpływają na plemniki, chcąc lepiej zrozumieć, w jaki sposób ten transfer informacji wpływa na kolejne pokolenia. Badają także ekspresję genów w mięśniach i wątrobie, aby uzyskać głębszy wgląd w genetyczne podstawy zwiększonej wrażliwości na insulinę u kobiet.
Delleta przedstawi wyniki swoich badań podczas Konkursu Nagród Badawczych dla Studentów Podyplomowych w sobotę 29 czerwca w godzinach 9:30–12:00 czasu środkowoamerykańskiego (CDT)szczegóły prezentacji) oraz w niedzielę 30 czerwca w godz. 9:00–9:12 czasu środkowoamerykańskiego podczas sesji poświęconej witaminom i minerałom w McCormick Place (abstrakcyjny; szczegóły prezentacji).
Źródło:
Amerykańskie Towarzystwo Żywienia