Zdrowie

Suplementy z siary krowiej są wirusowe. Ale czy bezpieczne jest dodanie ich do swojej diety?

  • 26 kwietnia, 2024
  • 8 min read
Suplementy z siary krowiej są wirusowe.  Ale czy bezpieczne jest dodanie ich do swojej diety?


W świecie, w którym każdy pragnie być zdrowy i wyglądać jak najlepiej, spożywanie suplementów nie jest niczym niezwykłym.

Wybierasz się na siłownię? Nie zapomnij o białku serwatkowym w proszku.

Przechodzisz przez wypadanie włosów? Dodaj suplementy biotyny do swojej diety.

Na prawie każdy problem na rynku dostępny jest suplement, który rzekomo go rozwiązuje. Kolejną ważną rzeczą w szaleństwie na suplementy jest krowia siara.

Ludzie na całym świecie zachwycają się krowią siarą oraz suplementami w postaci proszków i tabletek z niej sporządzonych, nazywając ją „płynnym złotem”.

Chociaż siara krowa lub bydlęca ma wiele zalet, prawdziwe pytanie brzmi: czy powinieneś włączać jej suplement do swojej codziennej rutyny?

Co

„Sara krowia to pierwsze mleko produkowane przez krowę po porodzie. Jest bogata w składniki odżywcze, przeciwciała i czynniki wzrostu, zapewniając niezbędne pożywienie i ochronę immunologiczną nowonarodzonemu cielęciu. Siara ma kluczowe znaczenie dla początkowego wzrostu i odporności cielęcia. nazywany także eliksirem życia” – mówi dr Amrinder Oberoi, pediatra-konsultant z Bombaju Indie dzisiaj.

Starszy lekarz i specjalista intensywnej terapii mieszkający w Bombaju, dr Roohi Pirzada, wyjaśnia dalej, że siara to mleczny płyn, który jako pierwszy uwalnia się z piersi po urodzeniu ssaka, nawet człowieka.

„Ludzie wytwarzają siarę w taki sam sposób jak wszystkie ssaki przez pierwsze 48–72 godziny po urodzeniu” – mówi dr Oberoi.

Ten płyn o wysokiej zawartości białka i niskiej zawartości tłuszczu pomaga budować układ odpornościowy niemowlęcia.

„Obecnie w niektórych przypadkach ludzie mają bardzo ograniczone możliwości otrzymania dawki siary matki. Zatem suplementy sporządzone z siary krów pozwalają ludziom czerpać te korzyści” – dodaje dr Pirzada.

Lekarz dalej informuje, że siara bydlęca zawiera podobne związki, w tym immunoglobuliny i przeciwciała, a także kwasy tłuszczowe i lipidy. Bogate hormony wzrostu, enzymy trawienne, witaminy i minerały obecne w siarze krowiej spopularyzowały ją w ostatnich latach do spożycia przez ludzi. Jest ona również pasteryzowana i suszona w tabletki lub proszki, które miesza się z płynem.

Siara krowia ma wiele zalet (Zdjęcie: Getty Images)

Doktor Manjusha Agarwal, starszy konsultant ds. chorób wewnętrznych w szpitalach Gleneagles w Bombaju, dodaje: „Sara zapewnia noworodkom odporność bierną, chroniąc je przed infekcjami i chorobami we wczesnych dniach życia. Siara krowia stała się popularna ze względu na korzyści zdrowotne dla człowieka. Od wzmocnienia układu odpornościowego po zdrowie jelit i regenerację mięśni – ma wiele korzyści zdrowotnych”.

Warto przeczytać!  OrthoInfo.org oferuje pacjentom zasoby dotyczące świadomości i zapobiegania osteoporozie

Płynne złoto

Dr Oberoi wspomina: „Siarę krowią czasami określa się mianem „złotej cieczy” ze względu na jej wyraźny żółtawy kolor. Kolor ten wynika z wysokiego stężenia beta-karotenu, pigmentu znajdującego się w siarze. Złoty odcień nadaje jej bogaty wygląd , co doprowadziło do tego pseudonimu.”

„Dodatkowo wartość siary w dostarczaniu niezbędnych składników odżywczych i wsparcia immunologicznego nowonarodzonym cielętom zwiększa jej metaforyczny „złoty” status w kontekście zdrowia i rozwoju cieląt” – dodaje.

Siara krowia jest zwykle uważana za bezpieczną do spożycia, a ludzie mogą ją stosować jako suplement diety w celu wsparcia odporności, zdrowia jelit i wyników sportowych.

Dr Pirzada twierdzi, że chociaż siara krowia jest droga, mogą z niej skorzystać osoby z osłabionym układem odpornościowym.

„Ale podobnie jak w przypadku wszystkich suplementów diety, suplementy siary nie są jeszcze regulowane przez FDA (Agencję ds. Żywności i Leków), ponieważ w markach dostępnych na rynku stwierdzono różne związki bioaktywne” – mówi lekarz.

Należy zachować ostrożność u osób z alergią na nabiał, nietolerancją laktozy, chorobami autoimmunologicznymi, a także w czasie ciąży i karmienia piersią.

Poza tym zapewnienie jakości produktu z siary jest niezbędne dla jego skuteczności i potencjalnych korzyści zdrowotnych.

Suplementy z siary krowiej nie są zatwierdzone przez FDA (Zdjęcie: Unsplash/Mariana Rascao)

Wiele korzyści

Dr Oberoi twierdzi, że krowa siara zapewnia szereg korzyści odżywczych:

  • Białka: Bogaty w białka, w tym przeciwciała, laktoferynę i immunoglobuliny, które wspomagają funkcje odpornościowe i dostarczają niezbędnych elementów budulcowych tkanek i mięśni.
  • Witaminy i minerały: Zawiera witaminy A, E i K, a także minerały, takie jak wapń, potas i magnez, przyczyniające się do ogólnego zdrowia i witalności.
  • Węglowodany: Dostarcza węglowodanów, w tym laktozy i oligosacharydów, które służą jako źródło energii i wspierają zdrowie jelit poprzez promowanie wzrostu pożytecznych bakterii.
  • Tłuszcze: Zawiera zdrowe tłuszcze, takie jak kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6, które odgrywają rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego, modulowaniu stanu zapalnego i zdrowiu neurologicznym.
  • Czynniki wzrostowe: Dostarcza czynników wzrostu, takich jak insulinopodobny czynnik wzrostu 1 (IGF-1), transformujący czynnik wzrostu beta (TGF-beta) i naskórkowy czynnik wzrostu (EGF), które wspomagają naprawę tkanek, wzrost mięśni i ogólny rozwój.
  • Przeciwutleniacze: Zawiera przeciwutleniacze, takie jak witaminy A, C i E oraz glutation, które pomagają zwalczać stres oksydacyjny i chronić komórki przed uszkodzeniem.
  • Enzymy: Zawiera enzymy, które pomagają w trawieniu i wchłanianiu składników odżywczych, wspierając zdrowie przewodu pokarmowego.
Warto przeczytać!  „Nikt tak naprawdę nie wiedział, co się ze mną dzieje”

Ogólnie rzecz biorąc, siara krowia jest substancją bogatą w składniki odżywcze, która dostarcza szeroką gamę niezbędnych składników odżywczych, przyczyniając się do ogólnego stanu zdrowia i dobrego samopoczucia.

Co więcej, dr Agarwal mówi: „Przyjmowana w formie suplementu siara krowa poprawia wyniki sportowe, poprawia zdrowie jelit, przyspiesza regenerację po uszkodzeniu mięśni, zmniejsza stany zapalne i zwiększa wzrost masy mięśniowej”.

A co ze skutkami ubocznymi?

Według ekspertów ewentualne skutki uboczne siary krowiej są minimalne. U niektórych osób po rozpoczęciu przyjmowania siary mogą wystąpić pewne skutki uboczne, które jednak ustępują po kilku dniach.

Niektórzy mogą również doświadczać problemów trawiennych, takich jak wzdęcia lub biegunka, podczas spożywania dużych dawek siary.

Ponadto, mówiąc o alternatywach dla suplementów siary krowiej, dr Oberoi mówi: „Grzyby lecznicze, algi, probiotyki i środki ziołowe zapewniają wsparcie odpornościowe i składniki odżywcze podobne do siary bez produktów pochodzenia zwierzęcego. Przed rozpoczęciem suplementacji zaleca się konsultację z pracownikiem służby zdrowia w celu uzyskania spersonalizowanej porady. „

Dylemat etyczny

Działacz na rzecz praw zwierząt Kunal A uważa, że ​​marketing siary krowiej to nic innego jak pozbawienie krów, naszych świętych zwierząt, ich najbardziej podstawowego prawa do karmienia własnego cielęcia pierwszym mlekiem.

„Jest pełne składników odżywczych, ale jest też mnóstwo rzeczy, których nawet nie możesz sobie wyobrazić, a my się do tego nie nadajemy. Dostajemy wystarczającą ilość pożywienia od naszych matek i tak właśnie ma być” – mówi.

Aktywistka dodaje: „Musimy zadać sobie pytanie – czy jesteśmy cielętami? Czy nie otrzymaliśmy wystarczającej ilości mleka od naszych matek, tak jak zaprojektował to Bóg, wszechświat lub biologia? Dlaczego musimy przejść do innego gatunku? Istoty ludzkie są jedyny gatunek, który pije mleko matki innego gatunku. To po prostu śmieszne”.

Warto przeczytać!  Terapie wzmacniające odporność w leczeniu gruźlicy: badanie | Zdrowie
Aktywiści twierdzą, że krowia siara nie jest przeznaczona dla ludzi (Zdjęcie: studio Pexels/Cottonbro)

„Jest przeznaczony dla nowonarodzonych cieląt, aby mogły szybko urosnąć do setek kilogramów. Ludzka siara jest właściwym pożywieniem dla człowieka i to także tylko dla noworodków. Krowy i bawoły produkują siarę i mleko z tego samego powodu, co ludzie : karmienie młodych. Dlatego spożywanie krowiej siary i mleka jest tak samo nienormalne, jak spożywanie tego od psów. Żaden gatunek nie potrzebuje mleka po okresie niemowlęcym” – mówi dr Kiran Ahuja, kierownik projektów wegańskich w PETA India .

Następnie opowiada: „W gospodarstwach mlecznych cielęta są odbierane matkom, aby można było ukraść im siarę i mleko w celu spożycia przez ludzi. Cielęta te są często porzucane, głodzone lub sprzedawane na wołowinę i skóry. Krowy i bawoły są traktowane jak maszyny do produkcji mleka i często hodowane w celu produkcji nienormalnych ilości mleka, poddawane manipulacji genetycznej lub odurzaniu”.

Dr Ahuja wspomina dalej, że ponieważ mleko bydlęce nie jest pokarmem dla ludzi, osoby je pijące zwiększają ryzyko zachorowania na choroby serca, cukrzycę, raka i inne dolegliwości.

„Poza tym około 75 procent światowej populacji, w tym Hindusi, nie toleruje laktozy. Ale dobra wiadomość jest taka, że ​​przyroda obfituje w wegańską żywność, dobrą dla ludzkiego organizmu, na przykład owoce i warzywa, które spożywane faktycznie chronią nas przed choroby i są dobre dla kości” – mówi dr Ahuja.

Na wynos

Nie ma zgody co do tego, czy ludzie powinni spożywać siarę krowią czy bydlęcą. Suplementy z siary krowiej również nie są regulowane ani zatwierdzone przez FDA. Tak więc, podobnie jak w przypadku wszystkich innych suplementów, najlepiej skonsultować się z pracownikiem służby zdrowia lub lekarzem, zanim pomyślisz o ich zastosowaniu.

Opublikowany przez:

Mehaka Malhotry

Opublikowano:

26 kwietnia 2024 r


Źródło