Świąteczne dania wegetariańskie: bigos, pasztetowa i kaszanka bez mięsa
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował klasyczne świąteczne potrawy, ale w wersji bez mięsa. Sprawdź przepisy na wegetariański bigos doprawiony daktylami i orzechami włoskimi, grzybową pasztetową i wege kaszankę z suszonymi śliwkami.
Wegetariański bigos świąteczny – przepis
- 1.5 kg kapusty kiszonej
- 2 szt cebuli
- kminek mielony, cząber, majeranek
- liść laurowy, ziele angielskie mielone
- 200 g daktyli bez pestek
- 200 g śliwki suszonej wędzonej bez pestek
- 100 g jabłka wędzonego
- 100 g żurawiny suszonej
- 200g orzechów włoskich
- olej rzepakowy
- 2-3 łyżki czarnuszki
- pieczywo
Wegetariański bigos świąteczny – jak zrobić?
- 1Wszystkie suszone owoce namaczamy w wodzie.
- 2Jeśli to konieczne, kapustę płuczemy (a tu wyjaśniamy, dlaczego to zbędne).
- 3W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy i przesmażamy posiekaną cebulę, dodajemy wszystkie zmiksowane na puder przyprawy, chwilę smażymy i dodajemy odciśniętą kapustę kiszoną.
- 4Wszystko wolno smażymy na małym ogniu do momentu aż kapustą stanie się złotawa w kolorze.
- 5Namoczone suszone owoce dodajemy do kapusty podczas smażenia.
- 6Na koniec dodajemy czarnuszkę. Bigos podajemy na kromce chleba.
Wegetariańska świąteczna pasztetowa z grzybów – przepis
- 200 g kaszy manna
- 200 g grzybów suszonych namoczonych
- 2 szt cebuli
- 80 g jabłek suszonych wędzonych
- mielony czarny pieprz
- sól
- majeranek, lubczyk suszony
- 1/2 szt dynia hokkaido
- 2 łyżki musztardy rosyjskiej
- 3-4 ogórki kiszone
- koper
- natka pietruszki
Wegetariańska świąteczna pasztetowa z grzybów – jak zrobić?
- 1Grzyby namaczamy we wrzącej wodzie. 250ml naparu z grzybów zagotowujemy i dodajemy kaszę mannę. Mieszamy i trzymamy na palniku kilka minut. Kiedy kasza zgęstnieje, odstawiamy.
- 2Na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy namoczone grzyby, smażymy i mielimy w maszynce do mięsa.
- 3Zmielone grzyby łączymy z kaszą manną, doprawiamy majerankiem, pieprzem, solą. Na koniec dodajemy natkę pietruszki, lubczyk.
- 4Masę wykładamy na folię spożywczą, zwijamy w formę pasztetowej, umieszczamy w folii aluminiowej i wstawiamy do parzenia w gorącej wodzie na około 30 minut.
- 5Gotową wege pasztetową studzimy.
- 6Dynię pieczemy i miksujemy z przesmażoną cebulą, musztardą. Ogórki kroimy drobno jak na tatara i łączymy z koperkiem.
Wegetariańska świąteczna kaszanka z suszonymi śliwkami – przepis
- 200 g kasza jęczmienna średnia
- 1 cebula
- 80g śliwki wędzonej bez pestek
- włoszczyzna
- małe ziemniaki
- borowiki mrożone
- olej do smażenia
- liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, cząber, kminek, majeranek,
- natka pietruszki, koper
Wegetariańska świąteczna kaszanka – jak zrobić?
- 1Z włoszczyzny przygotowujemy warzywny rosół, na patelni przesmażamy cebulę pokrojoną na drobną kostkę, dodajemy suchą kasze, chwilę smażymy i podlewamy gorącym wywarem warzywnym.
- 2Kiedy kasza będzie prawie miękka, dodajemy zmieloną śliwkę suszoną, przyprawy oraz zieloną natkę.
- 3Ziemniaki podgotowujemy i smażymy na złoty kolor na patelni, pod koniec dodając grzyby.
- 4Kaszankę podajemy z ziemniakami, grzybami smażonymi i gałązkami kopru.
Zobacz także przepisy na inne wegetariańska świąteczne potrawy:
Źródło zdjęcia głównego: fot.Tomasz Urbanek/East News