Świąteczne potrawy, które warto przyrządzić. Poznaj nasze propozycje. – Karta – dania
Choć bożonarodzeniowe dni to przede wszystkim magiczny czas spędzany w gronie najbliższych, jest to także szczególny okres w roku, kiedy sprawiamy sobie przyjemność, obdarowując się rozmaitymi prezentami czy dekorując nasze domy, żeby były jeszcze bardziej przytulne i klimatyczne. Sięgamy wówczas do wieloletnich tradycji pokoleniowych i rodzinnych przepisów.
Grzyby, kapusta i pierogi
Wigilijne potrawy opierają się przede wszystkim na daniach mącznych oraz tych, składających się z kapusty i grzybów. Wybór ten nie jest dziełem przypadku. Większość świątecznych dań zawiera ukrytą symbolikę i tak np. kapusta była wiązana z życiodajną siłą. Jest produktem sezonowym, można przetworzyć ją na wiele różnych sposobów. Ponadto, w trudnych momentach pomagała przetrwać zimowy czas. Grzyby z kolei symbolizują płody ziemi. Według dawnych wierzeń wiąże się je z duchami i tajemniczym światem zmarłych. Podanie podczas Wigilii potraw wzbogaconych o ten składnik ma zapewnić przychylność zmarłych i umożliwić kontakt z duszami bliskich.
Poza takimi klasykami, jak pierogi z kapustą i grzybami czy bigos, warto zastanowić się nad przygotowaniem innych dań, które opierają się na tych składnikach.
My proponujemy w szczególności:
• kapustę z grzybami i grochem,
• polskie łazanki,
• groch z kapustą,
• wschodnie knysze z kapustą,
• pierogi z leśnymi grzybami i ziemniakami,
• pierogi z soją i grzybami,
• kapustę włoską faszerowaną mięsem mielonym.
Ryby w każdej postaci
Kolacja wigilijna to także doskonała okazja na przyrządzenie różnego rodzaju ryb. Choć znajdują się w menu świątecznym z racji tego, że są symbolem religijnym, podawane są nie tylko w domach, w których domownicy są blisko związani z wiarą chrześcijańską. Obecnie wiele rodzin traktuje bowiem Boże Narodzenie jako uroczystość świecką, a karpia, śledzie czy dorsza przygotowuje z uwagi na tradycję i wyjątkowy smak ryb.
Mak, śliwki i barszcz czerwony
Idealnym uzupełnieniem wytrawnych dań na bazie kapusty i grzybów jest barszcz czerwony, czyli niekwestionowany klasyk na polskich stołach wigilijnych. Aromatyczny, podawany na ciepło z krokietami w chrupiącej panierce lub ze świątecznymi uszkami, jest symbolem osiągania sędziwego wieku. Mak z kolei ma za zadanie przynieść domownikom pomyślność, płodność i dostatek w nadchodzącym Nowym Roku. Śliwki zaś doskonale przełamują i podkreślają smak grzybów.
Jeśli nie macie pomysłu na słodkie potrawy z dodatkiem maku czy śliwek, warto pomyśleć o przygotowaniu jednej z naszych propozycji.
Rekomendujemy zwłaszcza:
• kluski z makiem,
• pierogi z makiem,
• pierożki z suszonymi śliwkami.
Tradycyjnie czy z twistem?
Spotkania z najbliższymi często zachęcają do eksperymentów kuchennych i szukania nowych kulinarnych połączeń. Nie ma w tym nic dziwnego! Nawet w święta polecamy otwierać się na nowości, próbować niecodziennych połączeń i pozwolić sobie na nowe kulinarne odkrycia. To Wy decydujecie, czy bliżej Wam do małego szaleństwa czy do ponadczasowej kulinarnej klasyki, znanej Wam od wielu pokoleń. Obie wersje będą z pewnością równie pyszne! Po więcej inspiracji i dokładne przepisy na świąteczne dania zajrzyjcie na Przepisy.pl.