Światowy Dzień Wątroby 2024: odkrycie głównych winowajców rosnącej liczby przypadków niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby
![Światowy Dzień Wątroby 2024: odkrycie głównych winowajców rosnącej liczby przypadków niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby](https://oen.pl/wp-content/uploads/2024/04/109408877-770x470.jpg)
Jeśli przyjrzymy się bliżej przyczynom niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby, przyczyna wzrostu liczby przypadków stanie się jasna.
1. Otyłość jest jedną z najczęstszych przyczyn NAFLD. Ponieważ otyłość staje się globalną pandemią, rośnie również liczba przypadków stłuszczenia wątroby. Waga przybrana w latach szkolnych niesie ze sobą większe ryzyko NAFLD niż przyrost masy ciała w późnej dorosłości. Według badania przeprowadzonego w zeszłym roku w Chennai, u osób otyłych ryzyko zachorowania na NAFLD jest 23,09 razy wyższe. Według danych Narodowego Instytutu Cukrzycy oraz Chorób Trawiennych i Nerek (USA) aż 75% osób z nadwagą i >90% osób poważnie otyłych ma stłuszczenie wątroby.
2. Cukrzyca typu 2 i insulinooporność, kolejna choroba przewlekła występująca na całym świecie, często powoduje stłuszczenie wątroby. Według NIDDK (USA) NAFLD występuje u około jednej trzeciej do dwóch trzecich osób chorych na cukrzycę typu 2.
3. Wysoki poziom trójglicerydów i wysoki cholesterol – wraz z otyłością, niezdrowym stylem życia i spożywaniem niezdrowego jedzenia, wzrasta również liczba przypadków niealkoholowego stłuszczenia wątroby.
4. Wysokie ciśnienie krwi – wysoki poziom stresu, miejski tryb życia, palenie itp. powodują nie tylko wysokie ciśnienie krwi i choroby serca, ale także przyczyniają się do i tak już rosnącej liczby stłuszczeniowych chorób wątroby.
Razem te 4 stany nazywane są zespołem metabolicznym lub zespołem X i są najczęstszą przyczyną stłuszczenia wątroby. Z tego powodu niealkoholową stłuszczeniową chorobę wątroby (NAFLD) zmieniono na nazwę MASLD związaną z dysfunkcją metaboliczną stłuszczeniową (tłuszczową) wątroby.
Oprócz zespołu X, który powoduje nagłą utratę wagi i długotrwałe niedożywienie, niektóre leki i toksyny środowiskowe, takie jak żółty fosfor i produkty petrochemiczne, mogą również powodować stłuszczenie wątroby.
Dzieci są również obarczone znacznym ryzykiem rozwoju NAFLD ze względu na zwiększoną częstość występowania otyłości i insulinooporności. Jednak ryzyko jest większe w miarę ich wzrostu.
Zwiększać
Zawsze istnieje ryzyko rozwoju poważniejszych problemów z wątrobą, takich jak NASH, marskość wątroby i rak wątroby, jeśli postęp stłuszczenia wątroby nie będzie odpowiednio leczony. Ponieważ coraz większa liczba osób z zespołem X rozwija NAFLD, świadomy wysiłek w zakresie kształtowania zdrowych nawyków znacznie pomoże w zapobieganiu poważnym uszkodzeniom wątroby. Do chwili obecnej świadomość na temat tej przypadłości jest niewielka, szczególnie w Indiach. Należy promować świadomość NAFLD w celu zapobiegania, wczesnego wykrywania i leczenia.
(Autor: dr Moumita Misra, Head-Lab Operations (Bombai), Metropolis Healthcare Limited)