Sześć australijskich gwiazd dzieli się swoimi wskazówkami dotyczącymi wakacji w Azji
Próbowaliśmy każdego stylu kuchni japońskiej i restauracji – teppanyaki, yakitori, niesamowite izakaya – a potem piliśmy whisky highballs, śpiewając karaoke w Karaoke Rainbow Kawaramachi w Kioto. W Kioto jedliśmy również kyo-baum – matcha i ciasto z mleka sojowego, które mnie powaliło. Nadal czuję jego smak.
Po drodze doświadczyliśmy także małych kulinarnych przyjemności Japonii, takich jak pudełko bento w pociągu ekspresowym oraz zimne i gorące puszki kawy z automatów. Obowiązkowym punktem programu są również hale gastronomiczne w eleganckich domach towarowych. Nazywają się depachika i są pełne kulinarnych cudów – niektóre z najbardziej kunsztownie wykonanych czekolad, ciast i słodyczy, jakie kiedykolwiek widziałem, zapakowane w wykwintne pudełka.
Na wyspie Naoshima znajduje się również wiele eleganckich i malowniczych galerii, po których jeździliśmy na rowerach przez kilka dni. Można odwiedzić niesamowitą wyspę Naoshima oraz I Love Yu, które jest jednocześnie publiczną łaźnią i dziełem sztuki.
Album Sarah Blasko Muszę tylko zdobyć tę górę ukaże się w listopadzie.
Sharon Johal, Aktorka
Uwielbiam Mumbaj i Delhi w Indiach – to zupełnie różne miasta, ale jest między nimi Jedz, módl się, kochaj nastrój, który można odnaleźć pośród chaosu w obu miejscach.
Zakupy w Delhi są magiczne. Gorąco polecam Papa Don’t Preach, gdzie można znaleźć designerskie ubrania w średnich cenach, a Pernia’s Pop-Up Shop to kolejny przystanek. W Sabyasachi można kupić kreacje gwiazd Bollywood haute couture, a wizyta w ich studiu to samo w sobie przeżycie. Jest bardzo królewskie, z ukłonem w stronę kolonialnej Wielkiej Brytanii i wpływów Raj.
Jeśli szukasz czegoś bardziej szalonego, udaj się na Chandni Chowk, ogromny bazar i najstarszy targ w Indiach. Uwielbiam alejki pełne przypraw, biżuterii, sari i jedwabi. Zawsze jem jedzenie uliczne. Spróbuj wódki pani puri/golgappa – bardzo cienkiej, chrupiącej smażonej kulki ziemniaczanej wypełnionej wódką, która jest niebezpiecznie dobra.
Bary w Delhi, które odwiedziłem podczas mojej ostatniej podróży, to m.in. Taksim i Piano Man Jazz Club, świetne miejsce na muzykę na żywo. Jeśli szukasz nocnego klubu, udaj się do SoHo-Delhi. Kiedy życie nocne staje się zbyt intensywne, polecam odwiedzić świątynie sikhijskie – Gurdwara Bangla Sahib jest najlepsza w Delhi.
Polecam również nadmorskie przedmieście Bandra w Mumbaju. To odpowiednik śródmiejskiego przedmieścia Melbourne Fitzroy, z mnóstwem lokalnych marek modowych i modą fusion.
Sharon Johal w roli głównej Dwunastu na Foxtel.
Diana Chan, Cook i autorka
Dorastałem w Malezji i większość dziecięcych weekendów spędziłem na zwiedzaniu Singapuru. Nadal wracam z Australii i uwielbiam tamtejszą scenę kulinarną.
Jednym z miejsc, do których się udaję, jest Imperial Treasure na wspaniałą kaczkę po pekińsku. Prosię to kolejny ulubiony lokal w Singapurze, a najlepszym miejscem, aby go zamówić, jest Min Jiang. Mają dwa punkty, w Goodwood Park i Dempsey Hill. Pierwszy jest bardziej turystyczny, podczas gdy drugi to miejsce, w którym przesiadują miejscowi. Miasto słynie również z kraba w chilli i polecam De Golden Spoon.
Jeśli szukasz wspaniałych restauracji, udaj się do lokalu z grillem Burnt Ends i Sushi Sato, gdzie serwuje się najwyższej jakości omakase, a sushi i sashimi są tak dobre, jak te w Tokio.
Marcy’s Restaurant na Duxton Road to nowe miejsce, na które natknąłem się w zeszłym roku. Serwuje dania z owoców morza w stylu europejskim, wszystkie celowo małe, aby można było spróbować wielu z nich.
Każdy, kto odwiedza Singapur, powinien zamówić drinka w Atlas Bar i udać się do Long Bar w Raffles Hotel. To zabytkowy lokal, bardzo swobodny; i nie przejmuj się łupinami orzechów ziemnych wszędzie – są częścią atmosfery.
Jeśli chodzi o zakupy, warto wybrać się na Bugis Street Market, gdzie można kupić codzienne ubrania, biżuterię i buty, natomiast Haji Lane jest bardzo elegancka i skierowana do młodszej grupy wiekowej.
Złoty Wok (Hardie Grant) autorstwa Diany Chan ukaże się 29 października.
Jessi Singh, szefowa kuchni i restauratorka
Kolkata, kulturalna stolica Indii, płynnie łączy stare z nowym, oferując bogatą mozaikę doświadczeń. Park Street to jedna z najbardziej kultowych ulic, pełna uroczych kawiarni, eklektycznych sklepów i zabytków, które przenoszą Cię do epoki, w której brytyjska architektoniczna wspaniałość spotykała się z indyjską kulturową żywotnością. To raj dla kupujących, z szeregiem butików oferujących wszystko, od tradycyjnych indyjskich strojów po najnowsze trendy.
New Market, oficjalnie znany jako Sir Stuart Hogg Market, to najlepsze miejsce dla kupujących w mieście, labirynt straganów i sklepów oferujących wszystko, od ubrań i akcesoriów po elektronikę i artykuły gospodarstwa domowego. Podczas przechadzki po targu spróbuj przepysznych przysmaków, takich jak puchka (pani puri), kathi rolls i jhalmuri z tętniących życiem straganów z jedzeniem ulicznym.
W Kalkucie jest wiele restauracji serwujących różnorodne dania, a puby i kluby utrzymują gwar do późnych godzin nocnych. Szczególnie polecana jest Mocambo, najbardziej kultowa restauracja w Kalkucie, słynąca z łączenia kuchni europejskiej i indyjskiej – spróbuj jej wersji takich dań jak kurczak à la Kiev, krab po diabelsku i chateaubriand. Założona w 1956 roku, zachowała swój zabytkowy wystrój i elegancką atmosferę.
Świątynia Birla Mandir jest oszałamiającym przykładem nowoczesnej architektury hinduskiej. Znajduje się w Ballygunge i jest poświęcona Panu Krysznie i jego małżonce, Radzie. Misterne marmurowe rzeźby świątyni, wysokie iglice i spokojna atmosfera sprawiają, że jest to miejsce, które trzeba odwiedzić – pozwalając odwiedzającym znaleźć ukojenie i duchowe odrodzenie.
Polecam również wizytę w Mother Teresa House, który kiedyś był jej skromną rezydencją, a teraz służy jako miejsce wiecznego spoczynku świętej. W domu znajduje się małe muzeum prezentujące jej rzeczy osobiste, listy i fotografie, dające wgląd w jej niezwykłe życie.
Tim Lai, Gogglebox gwiazda
Singapur jest łatwą bramą dla tych, którzy jeszcze nie odwiedzili Azji. To czyste miasto, ludzie są przyjaźni, wszyscy mówią po angielsku, a jedzenie jest pyszne.
Pierwszy przystanek na śniadanie to niesamowite stoisko w Chinatown Food Court, Jia Ji Mei Shi, gdzie robi się pyszne kleiste pierożki ryżowe na parze, nadziewane krewetkami, wieprzowiną i chińską kiełbasą, które macza się w sosie chili. To dla mnie danie nostalgiczne.
Załadunek
Singapur słynie z kurczaka z ryżem po hajnańsku. Unikaj pułapek turystycznych i wybierz się do miejsca, które uwielbiają miejscowi, Ah Tai Chicken Rice. Jest kilka sklepów dalej od słynnego, wyróżnionego gwiazdką Michelin Tian Tian i został założony przez byłego szefa kuchni Tian Tian, który rozwinął swoją działalność. Moim zdaniem kurczak jest smaczniejszy, ryż ma więcej smaku i nie ma kolejek Tian Tian.
Odwiedź także Anthony’ego the Spice Makera w People’s Park Food Centre. Mama i ja kupiliśmy przyprawę do kurczaka curry, mieszankę przypraw do laksa i marynatę satay – i dopóki to zadeklarujesz, nie skończysz na Bezpieczeństwo granic! I nie zapomnij spróbować duriana – klasyfikowanego jako najbardziej śmierdzący owoc świata – popijanego pięknym piwem Tiger.
Na zakupy udaj się do Holland Road Centre, gdzie znajdziesz Independent Market. Kupiłem tam moje kultowe poszewki na poduszki w kształcie singapurskich naczyń do jedzenia.
Gogglebox Australia Sezon 20 jest już emitowany na kanale Foxtel.
Odnieść większą korzyść Życie niedzielne magazyn dostarczany do Twojej skrzynki odbiorczej w każdą niedzielę rano. Zapisz się tutaj na nasz bezpłatny newsletter.