Sztuczny słodzik erytrytol może zwiększać ryzyko chorób serca, sugerują wstępne badania
Nowe badanie sugeruje, że popularny sztuczny słodzik obecny we wszystkim, od napojów i wypieków po gumy do żucia i cukierki, może być powiązany z wyższym ryzykiem powstawania zakrzepów krwi. Jednak sami naukowcy twierdzą, że ich ustalenia mają charakter wstępny i potrzeba więcej badań, aby zrozumieć potencjalne zagrożenia dla zdrowia.
Według nowego badania opublikowanego w czwartek w czasopiśmie medycznym Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology, erytrytol, słodzik bezkaloryczny, powszechnie stosowany w produktach zastępujących cukier lub o obniżonej zawartości cukru, zwiększa poziom białek związanych z krzepnięciem krwi w porównaniu ze zwykłym cukrem.
„Badania te budzą pewne obawy, że standardowa porcja słodzonego erytrytolem jedzenia lub napoju może ostro stymulować bezpośredni efekt tworzenia skrzepu” — powiedział współautor badania, dr WH Wilson Tang, dyrektor ds. badań w dziedzinie niewydolności serca i transplantacji serca w Cleveland Clinic, w oświadczeniu ogłaszającym wyniki badania. „Erytrytol i inne alkohole cukrowe, które są powszechnie stosowane jako zamienniki cukru, powinny zostać ocenione pod kątem potencjalnych długoterminowych skutków zdrowotnych, zwłaszcza gdy takich skutków nie obserwuje się w przypadku samej glukozy”.
W ramach badania 10 osobom przydzielono losowo wypicie wody zmieszanej z 30 gramami erytrolu, a pozostałym 10 osobom przydzielono losowo wypicie wody zmieszanej z 30 gramami glukozy.
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Cleveland Clinic, ilość 30 gramów wybrano dlatego, że jest to ilość powszechnie występująca w produktach spożywczych zawierających erytrytol.
U osób, które piły wodę z dodatkiem erytrytolu, po 30 minutach stwierdzono wyższy poziom białek biorących udział w zlepianiu się płytek krwi w porównaniu do osób pijących glukozę.
Według amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków erytrytol to alkohol cukrowy naturalnie występujący w owocach takich jak arbuzy, gruszki i winogrona, ale od tego czasu przetworzony jako dodatek do żywności, stosowany w celu słodzenia i poprawiania smaku potraw.
Według naukowców z Cleveland Clinic, erytrytol powstaje w procesie fermentacji kukurydzy.
Spożywanie dużych ilości cukru niesie ze sobą pewne ryzyko.
Ze względu na rosnącą epidemię otyłości, sztuczne słodziki stają się coraz powszechniejszymi składnikami napojów gazowanych, żywności „dietetycznej” i innych przetworzonych produktów. Chociaż federalne agencje regulacyjne, takie jak FDA, uznały większość sztucznych słodzików za bezpieczną, trwają badania nad długoterminowymi skutkami zdrowotnymi.
Poprzednie badanie erytrytolu przeprowadzone przez naukowców z Cleveland Clinic wykazało, że u pacjentów, u których wystąpił poważny niekorzystny incydent sercowo-naczyniowy – w tym udar, zawał serca, zakrzepy krwi i zgon z przyczyn sercowo-naczyniowych – w ciągu trzech lat obserwacji stwierdzono wyższy poziom erytrytolu.
W zeszłym roku Światowa Organizacja Zdrowia wydała nowe zalecenie, zgodnie z którym osoby próbujące schudnąć powinny unikać stosowania słodzików bezkalorycznych i niezawierających cukru.
Jak poinformowała wówczas Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), nie wykazano, aby słodziki bezkaloryczne i niezawierające cukru pomagały w długotrwałym odchudzaniu u dzieci i dorosłych, a ich stosowanie może wiązać się z działaniami niepożądanymi, takimi jak zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2 i zgonu u dorosłych.
Szukając zamienników cukru, takich jak stewia, sprawdź, czy są surowe lub wyciągowe. Produkty „oznaczone etykietą stewia” i słodziki „uniwersalne bez cukru” są łączone z innymi środkami, takimi jak erytrytol, jako środek wypełniający.
Doktor Jennifer Miao jest członkiem jednostki medycznej ABC News.
W przygotowaniu raportu pomógł dr Darien Sutton.
Prawa autorskie © 2024 ABC News Internet Ventures.