Zdrowie

Sztuczny słodzik erytrytol może zwiększać ryzyko chorób serca, sugerują wstępne badania

  • 9 sierpnia, 2024
  • 4 min read
Sztuczny słodzik erytrytol może zwiększać ryzyko chorób serca, sugerują wstępne badania


Nowe badanie sugeruje, że popularny sztuczny słodzik obecny we wszystkim, od napojów i wypieków po gumy do żucia i cukierki, może być powiązany z wyższym ryzykiem powstawania zakrzepów krwi. Jednak sami naukowcy twierdzą, że ich ustalenia mają charakter wstępny i potrzeba więcej badań, aby zrozumieć potencjalne zagrożenia dla zdrowia.

Według nowego badania opublikowanego w czwartek w czasopiśmie medycznym Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology, erytrytol, słodzik bezkaloryczny, powszechnie stosowany w produktach zastępujących cukier lub o obniżonej zawartości cukru, zwiększa poziom białek związanych z krzepnięciem krwi w porównaniu ze zwykłym cukrem.

„Badania te budzą pewne obawy, że standardowa porcja słodzonego erytrytolem jedzenia lub napoju może ostro stymulować bezpośredni efekt tworzenia skrzepu” — powiedział współautor badania, dr WH Wilson Tang, dyrektor ds. badań w dziedzinie niewydolności serca i transplantacji serca w Cleveland Clinic, w oświadczeniu ogłaszającym wyniki badania. „Erytrytol i inne alkohole cukrowe, które są powszechnie stosowane jako zamienniki cukru, powinny zostać ocenione pod kątem potencjalnych długoterminowych skutków zdrowotnych, zwłaszcza gdy takich skutków nie obserwuje się w przypadku samej glukozy”.

Warto przeczytać!  Dlaczego kobiety są bardziej narażone na zapalenie stawów? Lekarz rzuca światło na podział płci

W ramach badania 10 osobom przydzielono losowo wypicie wody zmieszanej z 30 gramami erytrolu, a pozostałym 10 osobom przydzielono losowo wypicie wody zmieszanej z 30 gramami glukozy.

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Cleveland Clinic, ilość 30 gramów wybrano dlatego, że jest to ilość powszechnie występująca w produktach spożywczych zawierających erytrytol.

U osób, które piły wodę z dodatkiem erytrytolu, po 30 minutach stwierdzono wyższy poziom białek biorących udział w zlepianiu się płytek krwi w porównaniu do osób pijących glukozę.

Według amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków erytrytol to alkohol cukrowy naturalnie występujący w owocach takich jak arbuzy, gruszki i winogrona, ale od tego czasu przetworzony jako dodatek do żywności, stosowany w celu słodzenia i poprawiania smaku potraw.

Według naukowców z Cleveland Clinic, erytrytol powstaje w procesie fermentacji kukurydzy.

Spożywanie dużych ilości cukru niesie ze sobą pewne ryzyko.

Ze względu na rosnącą epidemię otyłości, sztuczne słodziki stają się coraz powszechniejszymi składnikami napojów gazowanych, żywności „dietetycznej” i innych przetworzonych produktów. Chociaż federalne agencje regulacyjne, takie jak FDA, uznały większość sztucznych słodzików za bezpieczną, trwają badania nad długoterminowymi skutkami zdrowotnymi.

Warto przeczytać!  Tabela diety ICMR dla kobiet, które nie ćwiczą regularnie

Poprzednie badanie erytrytolu przeprowadzone przez naukowców z Cleveland Clinic wykazało, że u pacjentów, u których wystąpił poważny niekorzystny incydent sercowo-naczyniowy – w tym udar, zawał serca, zakrzepy krwi i zgon z przyczyn sercowo-naczyniowych – w ciągu trzech lat obserwacji stwierdzono wyższy poziom erytrytolu.

W zeszłym roku Światowa Organizacja Zdrowia wydała nowe zalecenie, zgodnie z którym osoby próbujące schudnąć powinny unikać stosowania słodzików bezkalorycznych i niezawierających cukru.

Jak poinformowała wówczas Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), nie wykazano, aby słodziki bezkaloryczne i niezawierające cukru pomagały w długotrwałym odchudzaniu u dzieci i dorosłych, a ich stosowanie może wiązać się z działaniami niepożądanymi, takimi jak zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2 i zgonu u dorosłych.

Szukając zamienników cukru, takich jak stewia, sprawdź, czy są surowe lub wyciągowe. Produkty „oznaczone etykietą stewia” i słodziki „uniwersalne bez cukru” są łączone z innymi środkami, takimi jak erytrytol, jako środek wypełniający.

Doktor Jennifer Miao jest członkiem jednostki medycznej ABC News.

W przygotowaniu raportu pomógł dr Darien Sutton.

Prawa autorskie © 2024 ABC News Internet Ventures.


Źródło