Zdrowie

Sztuczny słodzik – neotam – może uszkodzić bakterie jelitowe

  • 29 kwietnia, 2024
  • 6 min read
Sztuczny słodzik – neotam – może uszkodzić bakterie jelitowe


Taca do serwowania posiłków z torebkami cukru, solniczkami i pieprzniczkąUdostępnij na Pintereście
Naukowcy odkryli związek pomiędzy neotamem a uszkodzeniem ściany jelita. Zdjęcie: Marie LaFauci/Getty Images
  • Jak wynika z nowego brytyjskiego badania, sztuczny słodzik, neotam, uszkadza zdrowe komórki w przewodzie pokarmowym człowieka, prowadząc do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak zespół jelita drażliwego.
  • Neotam to słodzik opracowany jako składnik wypieków, różnych innych produktów spożywczych oraz jako aromat stołowy.
  • Wynikiem badania będą nowe rozważania na temat stosunku korzyści do ryzyka dotyczącego neotamu jako substancji słodzącej, która może pomóc ludziom uniknąć nadwagi i otyłości, które same w sobie są przyczyną wielu chorób przewlekłych.

Z nowego badania przeprowadzonego na Uniwersytecie Anglia Ruskin w Cambridge w Wielkiej Brytanii wynika, że ​​neotam, sztuczny słodzik dostępny do stosowania w produktach spożywczych, dla których aspartam jest nieodpowiedni, może uszkodzić jelita

Badanie wykazało, że neotam może zmieniać zdrowe komórki w ścianach jelit człowieka. Może to mieć wpływ na integralność ściany jelita, potencjalnie prowadząc do: zespół jelita drażliwego I posocznica.

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków zatwierdziła neotam do spożycia przez ludzi w 2002 roku.

Jest zatwierdzony w wielu krajach jako wzmacniacz smaku i słodzik w ciastach i innych słodyczach. Występuje także w niektórych bezcukrowych gumach do ssania, pastylkach do ssania i napojach. Neotam można dodawać do żywności podczas produkcji lub jako przyprawę stołową.

Neotam jest 7 000 do 13 000 razy słodszy niż sacharoza.

Badanie wykazało, że słodzik może bezpośrednio uszkadzać komórki nabłonkowe w ścianie jelita, a także niekorzystnie wpływać na bakterie w jelitach.

Badanie zostało przeprowadzone na żywo z E. Coli (Escherichia coli) i E. faecalis (Enterococcus faecalis), w którym badacze zaobserwowali różne reakcje patogenne po ekspozycji na neotam.

Warto przeczytać!  Czy miszrikand jest dobrym substytutem ziemniaków dla osób chorych na cukrzycę?

Wśród nich znalazła się produkcja biofilmu i zwiększenie zdolności uszkodzonych bakterii do przylegania do ścian jelit.

Badanie zostało opublikowane w Granice w żywieniu.

„Nasze badania wskazują, że neotam powoduje wzrost sygnalizacji stresu w naszych ludzkich komórkach, co zmniejsza liczbę połączeń utrzymujących nasze komórki w szczelnej barierze” – Havovi Chichger, PhD, BSC, profesor nadzwyczajny nauk biomedycznych na Uniwersytecie Anglia Ruskin, powiedział Wiadomości medyczne dzisiaj. Jest współautorką nowego badania wraz z dr Aparną Shil, AFHEA z Uniwersytetu Jahangirnagar w Bangladeszu.

„To osłabia siłę bariery, powodując większy wyciek materiałów z jelit do naszej krwi” Chichger wyjaśnił.

Zauważyła, że ​​biofilmy powodowane przez neotam są „powiązane z szeregiem potencjalnych problemów, w tym wzmożoną reakcją na stres i zwiększoną opornością na antybiotyki”.

Różne sztuczne słodziki są wielokrotnie słodsze od cukrów występujących w naturze. Dzieje się tak, aby ich mniejsza ilość wystarczyła, aby osłodzić produkt spożywczy i dodać mniej kalorii.

Chichger w zasadzie zgodził się z tą koncepcją, mówiąc: „W miarę jak społeczeństwo odchodzi od diety zawierającej cukier ze względu na wzrost otyłości i cukrzycy, sztuczne słodziki mogą stać się użytecznym narzędziem w poprawie obu tych schorzeń”.

Dietetyczka Kristin Kirkpatrick, MS, RDN, która nie była zaangażowana w badanie, zgodziła się z tym, mówiąc: „Jeśli chodzi o kontrolę poziomu cukru we krwi, sztuczne słodziki zawsze są skuteczniejsze od cukru. Wielokrotnie byłem tego świadkiem u moich pacjentów.”

Warto przeczytać!  Wirusowe zapalenie wątroby jest problemem zdrowia publicznego w Indiach wymagającym pilnej uwagi, twierdzą lekarze | Indie kwitną

„Neotam został opracowany jako alternatywa dla aspartamu i miał być bardziej stabilną i słodką wersją tradycyjnego słodzika. Jest bardzo stabilny w wysokich temperaturach, dlatego szczególnie nadaje się do dodawania do wypieków. Dzięki tym funkcjom jest on bardziej przydatny w produkcji żywności” – powiedział Chichger.

Jednocześnie Chichger zauważył: „Problem z tymi ultrasłodkimi substancjami chemicznymi polega na tym, że nie wiemy wystarczająco dużo o tym, jak działają na określone środowiska w naszym organizmie”.

Kirkpatrick stwierdziła, że ​​nie widziała zbyt dużej ilości neotamu w żywności spożywanej przez jej pacjentów. Ma tendencję do widzenia „więcej”. sukralozastewię i erytrytol [derived from monkfruit]” w swojej praktyce.

Brutalna prawda jest taka, że ​​ochota na słodycze – niezależnie od tego, czy zaspokajają ją naturalne, czy sztuczne słodziki – może prowadzić do spożycia zbyt dużej ilości cukru. Może to prowadzić do przyrostu masy ciała i powodować cukrzycę typu 2. Nadwaga zwiększa również ryzyko chorób serca i niektórych nowotworów.

Według Kirkpatricka: „Większość badań wykazała, że ​​stewia, owoc mniszkowy i sukraloza nie są szkodliwe. Chociaż niektóre badania wskazują na potencjalne działania niepożądane. Niezwykle istotne jest rozważenie materiału dowodowego, na podstawie którego opiera się badanie”.

Zaznaczyła, że ​​badania mogą wykazać korelację między spożyciem słodzika a problemami zdrowotnymi, ale nie związek przyczynowy.

Warto przeczytać!  Badanie: Narastające zaburzenia układu nerwowego są obecnie główną przyczyną chorób

„Interesujące jest to, że jeśli spojrzeć na randomizowane, kontrolowane badania, ludzie, którzy stosują niskokaloryczną lub niezawierającą kalorii żywność zawierającą sztuczne słodziki w celu zastąpienia słodkiej, kalorycznej żywności, tracą na wadze” – powiedział Kirkpatrick.

Jednak jej doświadczenia w świecie rzeczywistym nie są takie same.

„Zaobserwowałem u moich pacjentów na przestrzeni 20 lat – w prawdziwym świecie, a nie w badaniach – że wielu z nich oprócz zwykłego jedzenia spożywa żywność zawierającą sztuczne słodziki. Na przykład pacjent, z którym pracuję, lubi cheeseburgery i frytki, ale często łączy posiłek z dietetyczną colą” – podzielił się Kirkpatrick.

„Jeśli wrócimy do badań” – powiedziała – „ten przykład pomieszania może często prowadzić do błędnych wniosków, gdy porównamy badania populacyjne z randomizowanymi, kontrolowanymi badaniami”.

„Im więcej mamy danych, tym większą władzę mamy w zakresie naszych codziennych nawyków związanych ze stylem życia, w tym wyborów żywieniowych. Więcej danych to zawsze świetny pierwszy krok — i bardzo chciałbym zobaczyć więcej RCT na ten temat” – dodał Kirkpatrick.

„Istnieje wiele zmiennych wpływających na bezpieczeństwo danej osoby, dlatego zachęcam moich pacjentów, aby nie etykietowali sztucznego słodzika jako „złego”. Zamiast tego przeanalizujmy wszystkie zmienne dotyczące pacjenta, a także siłę badania, na które może się powoływać. The [overall] W mojej praktyce najważniejszą zmienną jest sposób odżywiania się – to znacznie więcej niż tylko pojedynczy składnik”.
— Kristin Kirkpatrick, MS, RDN


Źródło