Gotowanie

Szybkie obiady z rybą dla całej rodziny – przepisy Piotra Kucharskiego

  • 30 października, 2022
  • 4 min read
Szybkie obiady z rybą dla całej rodziny – przepisy Piotra Kucharskiego

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pyszne dania z rybą, które sprawdzą się idealnie dla całej rodziny. Sprawdź, jak zrobić tajską zupę z rybą, mintaja na parze z risotto i fishburgery. Smacznego!

Tajska zupa z rybą – przepis krok po kroku

Tajska zupa z rybą

  • łyżka oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • 2 cm imbiru
  • łodyga trawy cytrynowej
  • 2 łyżki czerwonej Tajskiej pasty curry
  • 750 ml bulionu drobiowego
  • mała puszka (160 ml) mleczka kokosowego
  • 100 g makaronu ryżowego
  • sok z jednej limonki
  • łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki sosu rybnego
  • sos słodko pikantny chili
  • 4 filety z mintaja Frosta
  • 4 łyżki oleju
  • papryczka chili
  • świeża kolendra
  1. 1Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekany czosnek, papryczkę chili i imbir.
  2. 2Dodaj rozgniecioną trawę cytrynową i pastę curry. Podsmaż jeszcze przez chwilę. Dodaj bulion i mleczko kokosowe.
  3. 3Gotuj około 15 minut. Dodaj makaron ryżowy i gotuj kilka minut. Dopraw sokiem z limonki, sosem rybnym, sosem słodko pikantnym.
  4. 4Filety z mintaja obsmaż na patelni po 2 minuty z każdej strony.
  5. 5W rondelku podgrzej bardzo mocno olej. Dodaj posiekaną papryczkę chili.
  6. 6Filety rybne ułóż na zupie w miseczkach i polej gorącym olejem. Posyp świeżą kolendrą.
Warto przeczytać!  Wrapy Sałaty Tajskiej | Krytyk receptury

Mintaj na parze z risotto – przepis kok po kroku

Mintaj na parze z risotto

  • 4 filety z mintaja Frosta
  • duży pomidor bawole serce
  • sól i pieprz
  • pęczek bazylii
  • oliwa z oliwek
  • cebula, obrana i pokrojona
  • oliwa z oliwek
  • 250 g ryżu do risotto
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • 1 l bulionu drobiowego
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki pesto
  1. 1Z pomidora wykrój cztery grube plastry. Przypraw solą i pieprzem oraz posiekanymi listkami bazylii.
  2. 2Na każdym pomidorze ułóż filet z mintaja. Również przypraw solą i pieprzem oraz bazylią.
  3. 3Całość skrop oliwą z oliwek i ułóż w naczyniu do gotowania na parze. Wstaw do piekarnika i gotuj 12 minut.
  4. 4W tym czasie przygotuj risotto. Na dużej patelni podgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę, podsmaż. Wsyp na patelnię ryż, podsmaż, aż będzie szklisty.
  5. 5Wlej kieliszek wina, wymieszaj, zmniejsz płomień. Gdy ryż wchłonie wino, podlej chochelką bulion.
  6. 6Dolewaj porcjami bulion za każdym razem, gdy ryż wchłonie nadmiar płynu. Risotto przypraw pieprzem.
  7. 7Przed końcem dodaj pesto i garść posiekanych liści bazylii.
  8. 8Zdejmij patelnię z kuchenki, dodaj masło i dokładnie wymieszaj.
  9. 9Risotto rozłóż na talerze, na górę ułóż rybę z pomidorem. Całość polej oliwą z oliwek.
Warto przeczytać!  Dlaczego Twoja rezerwacja może mieć limit czasowy

Fishburgery – przepis krok po kroku

Fishburgery

  • bułki
  • zasmażka
  • 40 g mąki pszennej typ 750
  • 200 ml wody
  • 580 g mąki pszennej typ 750
  • 60 g cukru
  • 12 g soli
  • 10 g mleka w proszku
  • 20 g świeżych drożdży
  • 260 ml mleka
  • jajko
  • 2 żółtka

Składniki na zasmażkę:

  • 50 g masła
  • żółtko
  • łyżka mleka
  • 8 filetów z mintaja Frosta
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • łyżka musztardy francuskiej
  • pęczek koperku
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • papryczka chili
  • 2 małe sałaty rzymskie
  1. 1Mąkę i wodę wymieszaj na patelni i zagotuj aż zgęstnieje. Przełóż do miseczki i wystudź.
  2. 2Resztę składników razem z przestudzoną zasmażką przełóż do miski robota z hakiem do wyrabiania ciast.
  3. 3Wyrabiaj na wolnych obrotach przez 3-4 minuty. Następnie dodaj 50 g masła i dalej wyrabiaj przez 3 minuty na szybszych obrotach.
  4. 4Ciasto uformuj w kulę i przełóż do miski. Przykryj odstaw do wyrośnięcia na około 60 minut.
  5. 5Następnie ciasto podziel na 12 równych części, uformuj kule i ułóż na blaszce do pieczenia w miarę blisko siebie, aby bułki się połączyły podczas pieczenia.
  6. 6Odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Rozgrzej piekarnik do 200º C.
  7. 7Bułki posmaruj jajkiem z mlekiem. Piecz około 20-22 minut w rozgrzanym piekarniku.
  8. 8W tym czasie ułóż rybę na blaszce i przypraw solą i pieprzem.
  9. 9Przygotuj sos. Wymieszaj musztardę z jogurtem, posiekanym koperkiem, pokrojonymi ogórkami i papryczką chili.
Warto przeczytać!  Ulga na sponsoring w sporcie – dla uczniowskich klubów sportowych czy też dużych pierwszoligowych klubów? - Artykuł

Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

Źródło