Szybkie obiady z rybą dla całej rodziny – przepisy Piotra Kucharskiego
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pyszne dania z rybą, które sprawdzą się idealnie dla całej rodziny. Sprawdź, jak zrobić tajską zupę z rybą, mintaja na parze z risotto i fishburgery. Smacznego!
Tajska zupa z rybą – przepis krok po kroku
- łyżka oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chili
- 2 cm imbiru
- łodyga trawy cytrynowej
- 2 łyżki czerwonej Tajskiej pasty curry
- 750 ml bulionu drobiowego
- mała puszka (160 ml) mleczka kokosowego
- 100 g makaronu ryżowego
- sok z jednej limonki
- łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki sosu rybnego
- sos słodko pikantny chili
- 4 filety z mintaja Frosta
- 4 łyżki oleju
- papryczka chili
- świeża kolendra
- 1Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekany czosnek, papryczkę chili i imbir.
- 2Dodaj rozgniecioną trawę cytrynową i pastę curry. Podsmaż jeszcze przez chwilę. Dodaj bulion i mleczko kokosowe.
- 3Gotuj około 15 minut. Dodaj makaron ryżowy i gotuj kilka minut. Dopraw sokiem z limonki, sosem rybnym, sosem słodko pikantnym.
- 4Filety z mintaja obsmaż na patelni po 2 minuty z każdej strony.
- 5W rondelku podgrzej bardzo mocno olej. Dodaj posiekaną papryczkę chili.
- 6Filety rybne ułóż na zupie w miseczkach i polej gorącym olejem. Posyp świeżą kolendrą.
Mintaj na parze z risotto – przepis kok po kroku
- 4 filety z mintaja Frosta
- duży pomidor bawole serce
- sól i pieprz
- pęczek bazylii
- oliwa z oliwek
- cebula, obrana i pokrojona
- oliwa z oliwek
- 250 g ryżu do risotto
- kieliszek białego wytrawnego wina
- 1 l bulionu drobiowego
- sól i pieprz
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki pesto
- 1Z pomidora wykrój cztery grube plastry. Przypraw solą i pieprzem oraz posiekanymi listkami bazylii.
- 2Na każdym pomidorze ułóż filet z mintaja. Również przypraw solą i pieprzem oraz bazylią.
- 3Całość skrop oliwą z oliwek i ułóż w naczyniu do gotowania na parze. Wstaw do piekarnika i gotuj 12 minut.
- 4W tym czasie przygotuj risotto. Na dużej patelni podgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę, podsmaż. Wsyp na patelnię ryż, podsmaż, aż będzie szklisty.
- 5Wlej kieliszek wina, wymieszaj, zmniejsz płomień. Gdy ryż wchłonie wino, podlej chochelką bulion.
- 6Dolewaj porcjami bulion za każdym razem, gdy ryż wchłonie nadmiar płynu. Risotto przypraw pieprzem.
- 7Przed końcem dodaj pesto i garść posiekanych liści bazylii.
- 8Zdejmij patelnię z kuchenki, dodaj masło i dokładnie wymieszaj.
- 9Risotto rozłóż na talerze, na górę ułóż rybę z pomidorem. Całość polej oliwą z oliwek.
Fishburgery – przepis krok po kroku
- bułki
- zasmażka
- 40 g mąki pszennej typ 750
- 200 ml wody
- 580 g mąki pszennej typ 750
- 60 g cukru
- 12 g soli
- 10 g mleka w proszku
- 20 g świeżych drożdży
- 260 ml mleka
- jajko
- 2 żółtka
Składniki na zasmażkę:
- 50 g masła
- żółtko
- łyżka mleka
- 8 filetów z mintaja Frosta
- sól i pieprz
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- łyżka musztardy francuskiej
- pęczek koperku
- 3-4 ogórki konserwowe
- papryczka chili
- 2 małe sałaty rzymskie
- 1Mąkę i wodę wymieszaj na patelni i zagotuj aż zgęstnieje. Przełóż do miseczki i wystudź.
- 2Resztę składników razem z przestudzoną zasmażką przełóż do miski robota z hakiem do wyrabiania ciast.
- 3Wyrabiaj na wolnych obrotach przez 3-4 minuty. Następnie dodaj 50 g masła i dalej wyrabiaj przez 3 minuty na szybszych obrotach.
- 4Ciasto uformuj w kulę i przełóż do miski. Przykryj odstaw do wyrośnięcia na około 60 minut.
- 5Następnie ciasto podziel na 12 równych części, uformuj kule i ułóż na blaszce do pieczenia w miarę blisko siebie, aby bułki się połączyły podczas pieczenia.
- 6Odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Rozgrzej piekarnik do 200º C.
- 7Bułki posmaruj jajkiem z mlekiem. Piecz około 20-22 minut w rozgrzanym piekarniku.
- 8W tym czasie ułóż rybę na blaszce i przypraw solą i pieprzem.
- 9Przygotuj sos. Wymieszaj musztardę z jogurtem, posiekanym koperkiem, pokrojonymi ogórkami i papryczką chili.
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN