Gotowanie

Taco Spaghetti (szybkie i łatwe!)

  • 5 listopada, 2023
  • 6 min read

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, dzięki którym możemy udostępniać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę ujawniania informacji.

Taco Spaghetti łączy w sobie dwa klasyczne rodzinne przysmaki, spaghetti i tacos, tworząc łatwy posiłek w tygodniu, który z pewnością zagości w Twoim domu. To danie jest wypełnione sezonowaną wołowiną taco, dwoma rodzajami sera i pomidorami, co zapewnia eksplozję smaku, który pokochasz!

Jestem fanką tacos pod każdą postacią! Pizza Taco, nadziewane muszle taco i taco stroganoff to jeszcze kilka pysznych opcji do wypróbowania, wypełnionych wszystkimi wspaniałymi smakami taco, których pragniesz!

Taco spaghetti w dużym garnku, zbierane szczypcami.

Co to jest spaghetti Taco?

Tradycyjne spaghetti to danie inspirowane kuchnią włoską, ale zamiast tego ten przepis na makaron został doprawiony wspaniałym smakiem tacos! Makaron jest jak czyste płótno i może przyjmować dowolne smaki, które do nich dodasz. Zamiast używać twardych skorupek taco, połącz miękki makaron z mięsem taco, Rotelem, serkiem śmietankowym i tartym serem Colby Jack. Wszyscy oszaleją na punkcie tego nowego sposobu świętowania nocy taco!

Uwielbiam ten klasyczny sos do spaghetti, ale jeśli masz ochotę na meksykańskie jedzenie, ten przepis na spaghetti taco nie zawiedzie! Aby poznać więcej przepisów inspirowanych taco, wypróbuj ten dip taco lub sałatkę taco z wołowiną. Obydwa są łatwe do wykonania i jakie smaczne!

Składniki na Taco Spaghetti

Do tego przepisu na spaghetti taco potrzebne są tylko proste, łatwe do znalezienia składniki! To jedno z tych dań, które będziesz chciał wielokrotnie odtwarzać. To idealny obiad na pracowite wieczory w tygodniu i leniwe weekendy. Sprawdź kartę z przepisami na dole postu, aby poznać dokładne wymiary!

  • Oliwa z oliwek: Do smażenia cebuli i czosnku.
  • Cebula czosnek: Dodaje tekstury i przyjemnego, pikantnego smaku.
  • Mielona wołowina: Jeśli wolisz, możesz dodać mieloną wołowinę mielonym indykiem.
  • Przyprawa do taco: Ta domowa przyprawa do taco jest TAK dobra, ale jeśli wolisz, możesz użyć kupionej w sklepie.
  • Pomidory Rotel: Najlepsze połączenie pokrojonych w kostkę pomidorów i zielonego chilli.
  • Rosół wołowy: Dodaje wilgoci, dzięki czemu mielone mięso i wszystko inne jest idealnie pikantne.
  • Koncentrat pomidorowy: Pasta pomidorowa dodaje koloru i odrobinę kwasowości, co wydobywa wszystkie niesamowite smaki.
  • Ser topiony: Zanim zaczniesz, pozostaw to na blacie na kilka minut. Następnie zmięknie i dobrze się połączy, nadając sosowi kremową konsystencję.
  • Makaron: Ja wolę tutaj zwykły makaron spaghetti, ale możesz też go zmienić i użyć makaronu fettuccine, ulubionego makaronu itp.
  • Tarty ser: Lubię używać sera Colby Jack w tym przepisie, ponieważ jest tak aromatyczny i rozpływający się! Świetnie sprawdzi się również tarty ser cheddar lub ser mieszany meksykański.
  • Kolendra: Odrobina świeżo posiekanej kolendry to idealne wykończenie!
Warto przeczytać!  Makaron konjac z grzybami shimeji – lekki obiad w azjatyckim stylu

Jak zrobić spaghetti Taco

Spaghetti Taco jest szybkie i łatwe do zrobienia. Ugotuj makaron, podsmaż mięso i dodaj pozostałe składniki. Może być gotowy do podania w niecałe 30 minut! Oto jak to zrobić:

  1. Ugotuj makaron: Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedzić i odstawić.
  2. Podsmaż cebulę i czosnek: Na dużej patelni dodaj olej i cebulę i smaż, aż cebula będzie miękka i przezroczysta. Dodaj czosnek i smaż dodatkową minutę.
  3. Przysmaż wołowinę: Dodaj mieloną wołowinę i smaż na średnim ogniu, aż przestanie być różowa. W razie potrzeby odcedź tłuszcz.
  4. Dodaj inne składniki: Dodać przyprawę do taco, pomidory Rotel, koncentrat pomidorowy, bulion wołowy i miękki serek śmietankowy. Mieszaj do połączenia i gotuj, aż ser śmietankowy się rozpuści.
  5. Dodaj spaghetti i ser: Dodaj ugotowane spaghetti i pokruszony ser cheddar. Podgrzewaj, aż ser się roztopi.
  6. Podawać: Udekoruj świeżą kolendrą i ciesz się smakiem!
Kolaż składający się z 4 zdjęć przedstawiający połączenie makaronu z mięsem taco, serem i dodatkami.

Wskazówki i odmiany

Spaghetti Taco można łatwo dostosować! Oto kilka wskazówek i pomysłów, jak zrobić to samodzielnie.

  • Poziom ciepła: Jeśli Twoja rodzina jest wrażliwa na przyprawy, koniecznie użyj łagodnej przyprawy Rotel i łagodnej przyprawy do taco. Z kolei dla pikanterii dodaj kilka kropel pieprzu cayenne lub płatków czerwonej papryki i użyj ostrego Rotela.
  • Rotela: Rotel to mieszanka pokrojonych w kostkę pomidorów i zielonego chilli. Możesz zastąpić puszkę pokrojonych w kostkę pomidorów i puszkę posiekanego zielonego chilli.
  • Warzywa: Dodaj trochę dodatkowej warzywnej dobroci i ugotuj pokrojone w plasterki grzyby, posiekaną paprykę, cukinię lub inne warzywa podczas gotowania cebuli.
  • Makaron: Inne rodzaje makaronów, które pasują do tego przepisu, to cienkie spaghetti, rotini, penne, makaron łokciowy, cavatappi lub rigatoni. Możesz nawet spróbować użyć makaronu z cukinii, aby uzyskać opcję niskowęglowodanową.

Biała miska wypełniona spaghetti taco.

Porcja spaghetti taco z dodatkiem świeżych ziół.

Więcej przepisów na pyszne spaghetti

Nieważne, jak je ugotujesz, spaghetti jest klasykiem i nigdy nie wychodzi z mody! Oto kilka przepisów na spaghetti, które na pewno będziesz chciał wypróbować.

Przypnij to teraz, aby znaleźć później

Przypiąć

  • Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odłóż na bok.

  • Na dużej patelni dodaj olej i cebulę i smaż, aż cebula będzie miękka i przezroczysta. Dodaj czosnek i smaż dodatkową minutę.

  • Dodaj mieloną wołowinę i smaż na średnim ogniu, aż przestanie być różowa. W razie potrzeby odcedź tłuszcz.

  • Dodać przyprawę do taco, pomidory Rotel, koncentrat pomidorowy, bulion wołowy i miękki serek śmietankowy. Mieszaj do połączenia i gotuj, aż ser śmietankowy się rozpuści.

  • Dodaj ugotowane spaghetti i pokruszony ser cheddar. Podgrzewaj, aż ser się roztopi.

  • Udekoruj świeżą kolendrą i ciesz się smakiem!

Porcja: 1porcjaKalorie: 739kcalWęglowodany: 48GBiałko: 37GTłuszcz: 44GTłuszcz nasycony: 19GTłuszcz wielonienasycony: 2GJednonienasycone kwasy tłuszczowe: 18GTłuszcze trans: 1GCholesterol: 126mgSód: 626mgPotas: 720mgBłonnik: 3GCukier: 4GWitamina A: 1050j.mWitamina C: 8mgWapń: 284mgŻelazo: 4mg

Informacje o wartości odżywczej są obliczane automatycznie, dlatego należy je traktować jedynie w przybliżeniu.


Źródło