Gotowanie

Tajski kurczak z bazylią | Krytyk receptury

  • 12 marca, 2023
  • 7 min read
Tajski kurczak z bazylią |  Krytyk receptury

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, abyśmy mogli dostarczać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę prywatności.

Tajski kurczak z bazylią to szybki i łatwy obiad z kurczakiem, który pęka w szwach od świeżych smaków. Papryka, świeża bazylia i wyjątkowa mieszanka sosów sprawiają, że ten kurczak jest tak pożądany!

Kurczaki to w moim domu codzienność. Kurczak jest niedrogi, łatwy do przyrządzenia i świetny sposób na wypełnienie brzucha przy ograniczonym budżecie. Jeśli szukasz więcej inspiracji na obiad z kurczakiem, musisz spróbować tego prostego toskańskiego kurczaka Crockpot, tego niesamowitego pieczonego kurczaka z miodem w sezamie i tego kurczaka z orzechami nerkowca.

Tajski kurczak z bazylią na białym talerzu.

Przepis na kurczaka po tajsku z bazylią

Czy masz już dość tych samych starych smaków, jeśli chodzi o dania z kurczaka? Ten przepis na kurczaka z tajską bazylią zajmuje tylko 30 minut i jest tak pełen smaku, że nie uwierzysz, że to pierś z kurczaka! Oczywiście możesz użyć dowolnej części kurczaka. Bardzo lubię smak tego dania, zwłaszcza z ryżem jaśminowym lub ryżem kokosowym. Jest tak samo dobra jak tajska restauracja, za mniej niż połowę ceny!

Kiedy zamawiasz to danie w tajskiej restauracji, nazywa się ono Pad Krapow Gai. To danie jest zrobione z czerwonej papryki, ale możesz je podawać z innymi warzywami, takimi jak mrożone brokuły lub edamame z czosnkiem. Możesz dodać smażone jajko, aby danie było bardziej sycące i aromatyczne. To w zasadzie smażony kurczak, więc dodaj wszystko, co uważasz za dobre! Im więcej dodasz do patelni, tym więcej smaków połączy się, tworząc pyszne danie.

Składniki

Ten kurczak z tajskiej bazylii to prosty przepis, którego naprawdę nie można pomylić. Te składniki są proste i oczywiste. Jeśli uda ci się zdobyć składniki z azjatyckiego targu, danie będzie smakować o wiele bardziej tradycyjnie. Wymiary znajdziesz poniżej w karcie przepisu.

  • Pierśi kurczaka: Zamiast tego możesz użyć udek z kurczaka lub nawet mielonego indyka.
  • Olej rzepakowy: Zamiast tego możesz użyć oleju roślinnego. Służy do gotowania kurczaka i warzyw.
  • Szalotka: Są subtelne w smaku, ale dodają smaku kurczakowi.
  • Czerwone papryki: Słodka papryka to doskonały dodatek do kurczaka.
  • Tajskie Chili lub Papryka Serrano: Odrobina ciepła naprawdę przenosi to danie na wyższy poziom! Myślę, że świetnie smakuje z tajską papryczką chilli lub serrano, więc chwyć wszystko, co znajdziesz, a będzie idealne.
  • Sos sojowy: To sos ze sfermentowanej soi, który jest słony i pełen smaku.
  • Sos z ostryg: To słodko-słony sos sporządzony głównie z soku z ostryg.
  • Sos rybny: Sos rybny ma trochę rybny posmak, ale przede wszystkim jest słony i bardzo umami.
  • Brązowy cukier: Odrobina brązowego cukru sprawia, że ​​sos ma idealną konsystencję i pomaga zrównoważyć słodycz.
  • Bazylia tajska: Tajska święta bazylia to rodzaj bazylii, którą będziesz chciał złapać. Powinieneś być w stanie znaleźć go na lokalnym rynku azjatyckim.
Warto przeczytać!  Przepis na Sałatkę Zielonej Bogini | Krytyk receptury
Przetwórz zdjęcia pokazujące, jak gotować składniki w woku.

Przepis na kurczaka po tajsku z bazylią

Uwielbiam to, jak łatwo jest zrobić tego kurczaka po tajsku z bazylią. Jeśli masz woka, jest to świetny przepis do zrobienia w nim. Świetnie sprawdza się również na patelni lub patelni żeliwnej. Niezależnie od tego, czego użyjesz, pamiętaj, aby najpierw podgrzać olej przed dodaniem kurczaka. Bazylia jest bardzo delikatnym składnikiem, więc upewnij się, że dodajesz ją po wyłączeniu palnika.

  1. Ugotuj kurczaka: Dodaj olej do woka i rozgrzej na średnim ogniu. Gotuj kurczaka przez 3-5 minut, aż będzie prawie ugotowany.
  2. Dodaj warzywa: Dodaj posiekany czosnek, szalotkę i paprykę. Smażymy, mieszając, aż widelec będzie miękki, ale nadal chrupiący.
  3. sos do ubijania: Aby zrobić sos, połącz w misce sos sojowy, sos ostrygowy, sos rybny i brązowy cukier. Ubij do połączenia.
  4. Dodaj sos: Dodać sos i smażyć mieszając, aż sos zgęstnieje i pokryje kurczaka.
  5. Dodaj bazylię: Wyłącz ogień i wrzuć bazylię, zostawiając kilka listków do dekoracji. Ciepło zmiękczy i zwiędnie liście bazylii.
  6. Cieszyć się: Podawaj od razu z ryżem. Udekoruj listkami świeżej bazylii. Cieszyć się!
Warto przeczytać!  Festiwal Czekolady. Tak słodko w Opolu jeszcze nie było, rynek utonął w czekoladzie [DUŻO ZDJĘĆ]
Spojrzenie na tajskiego kurczaka z bazylią w woku.

Wskazówki dotyczące robienia kurczaka po tajsku z bazylią

Przygotowanie kurczaka z tajską bazylią jest naprawdę proste i bardzo smaczne. Oto kilka wskazówek, jak sprawić, by to danie było autentyczne i dokładnie takie, jakie lubisz Ty i Twoja rodzina!

  • Indyk mielony: To danie jest często przygotowywane z mielonego indyka. Zamiast piersi z kurczaka użyj mielonego indyka lub mielonego kurczaka. Możesz również zrobić danie z mielonej wołowiny (Thai Basil Beef) używając tych samych składników i jest niesamowite!
  • Składniki pozyskiwania: To danie będzie smakować bardziej autentycznie, jeśli zdobędziesz składniki z azjatyckiego rynku. Odkrywanie nowych rynków innych niż zwykły sklep spożywczy może być naprawdę zabawne. Znajdziesz tu mnóstwo świeżych produktów i składników, których nie dostaniesz nigdzie indziej!
  • Dodaj więcej przypraw: To danie jest tradycyjnie pikantne. Jeśli chcesz dodać więcej pikanterii, możesz dodać więcej papryczek chili. Jeśli naprawdę chcesz podkręcić temperaturę, dołącz nasiona. Jeśli jesteś po drugiej stronie i nie chcesz, aby to danie było ostre, możesz pominąć pikantne papryczki.

Zbliżenie na tajskiego kurczaka z bazylią.


  • Dodaj olej do woka i rozgrzej na średnim ogniu. Gotuj kurczaka przez 3-5 minut, aż będzie prawie ugotowany.

  • Dodaj posiekany czosnek, szalotkę i paprykę. Smażymy, mieszając, aż widelec będzie miękki, ale nadal chrupiący.

  • Aby zrobić sos, połącz w misce sos sojowy, sos ostrygowy, sos rybny i brązowy cukier. Ubij do połączenia.

  • Dodać sos i smażyć mieszając, aż sos zgęstnieje i pokryje kurczaka.

  • Wyłącz ogień i wrzuć bazylię, zostawiając kilka listków do dekoracji. Ciepło zmiękczy i zwiędnie liście bazylii.

  • Podawaj od razu z ryżem. Udekoruj listkami świeżej bazylii. Cieszyć się!



Serwuje: 4

Kalorie210kcal (11%)Węglowodany11G (4%)Białko26G (52%)Tłuszcz7G (11%)Tłuszcz nasycony1G (5%)Tłuszcz wielonienasycony1GTłuszcze jednonienasycone3GTłuszcze trans0,01Gcholesterol73mg (24%)Sód1740mg (73%)Potas561mg (16%)Błonnik1G (4%)Cukier8G (9%)Witamina A944j.m (19%)Witamina C29mg (35%)Wapń35mg (4%)Żelazo1mg (6%)

Wszystkie informacje o wartości odżywczej oparte są na obliczeniach osób trzecich i są jedynie szacunkowe. Każdy przepis i wartość odżywcza będą się różnić w zależności od używanych marek, metod pomiaru i wielkości porcji na gospodarstwo domowe.

Kurs Kolacja

Kuchnia jako sposób gotowania azjatycka, tajska

Słowo kluczowe Tajski kurczak z bazylią


Źródło