Tak, rzeczywiście istnieje związek między dietą o niskiej zawartości soli a nieprzespanymi nocami Wiadomości o jedzeniu i winie
Doktor James DiNicolantonio, ekspert w dziedzinie zdrowia układu krążenia, ostrzega, że niskie spożycie soli może mieć negatywny wpływ na sen i wytrzymałość kości. W nagraniu wspomina: „U osób, które stosowały dietę niskosolną ze względu na aktywację współczulnego układu nerwowego, jakość snu uległa pogorszeniu. Wiemy więc, że z klinicznego punktu widzenia ten wzrost współczulnego układu nerwowego jest prawdziwą reakcją na stres i może wpływać na sen”.
Wspomina również, że niski poziom sodu w organizmie może prowadzić do pogorszenia stanu kości, ponieważ prowadzi do stanu, w którym kości są pozbawione niezbędnych minerałów, takich jak wapń i magnez.
Jest to sprzeczne z powszechnie panującym poglądem, że mniej soli jest zawsze lepsze. Postanowiliśmy więc dowiedzieć się więcej.
Sód wpływa także na neuroprzekaźniki regulujące sen – dodaje, w tym na serotoninę i oreksynę. Niewystarczający poziom soli może zakłócić normalne funkcjonowanie tych neuroprzekaźników, prowadząc do trudności w osiągnięciu głębokiego, regenerującego snu.
Zmniejszone spożycie soli i zdrowie kości
Sól zawiera sód, który jest niezbędny do wchłaniania wapnia i zatrzymywania go w kościach. „Diety o niskiej zawartości sodu mogą prowadzić do nieoptymalnej równowagi wapnia, zwiększając ryzyko osteoporozy i złamań kości, zwłaszcza u kobiet po menopauzie” – informuje dr Srinivasan.
Niewystarczające spożycie soli może prowadzić do ujemnego bilansu wapnia, w wyniku czego organizm może zacząć wypłukiwać wapń z kości, aby utrzymać niezbędny poziom soli we krwi, osłabiając w ten sposób strukturę kości.
Zalecane wytyczne dotyczące spożycia soli
Równoważenie korzyści i ryzyka: Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożycie soli ok mniej niż 5 gramów dziennie, aby zapobiec nadciśnieniu i chorobom sercowo-naczyniowym. Jednak indywidualne potrzeby mogą się różnić w zależności od wieku, stanu zdrowia i czynników związanych ze stylem życia, wyjaśnia dr Srinivasan.
Optymalne poziomy spożycia: Zaleca, aby niezwykle istotne było utrzymanie zrównoważonego spożycia, które nie przekracza zalecanego górnego limitu ani nie spada poniżej minimalnego progu niezbędnego do funkcjonowania organizmu. Regularne konsultacje lekarskie mogą pomóc w dostosowaniu niniejszych wytycznych do indywidualnych profili zdrowotnych.
Populacje lub osoby, które są bardziej podatne na niekorzystne skutki diety o niskiej zawartości soli
Osoby cierpiące na schorzenia powodujące utratę soli, takie jak niektóre zaburzenia nerek, choroba Addisona lub osoby przyjmujące niektóre leki moczopędne, mogą wymagać większego spożycia soli. „Starsi dorośli i sportowcy, zwłaszcza sportowcy wytrzymałościowi, którzy tracą znaczną część sodu wraz z potemmogą również potrzebować dostosować spożycie soli” – zauważa dr Srinivasan
Populacje te powinny ściśle monitorować stężenie sodu i konsultować się z podmiotami świadczącymi opiekę zdrowotną w celu dostosowania swojej diety, jeśli to konieczne, w celu uniknięcia hiponatremii (nieprawidłowo niski poziom sodu).
Szczególni pacjenci, którzy potrzebują diety o niskiej zawartości soli
Chociaż dieta o niskiej zawartości soli jest uważana za szkodliwą dla ogółu populacji, pacjentom z nadciśnieniem, niewydolnością serca lub chorobą nerek często zaleca się stosowanie diety o niskiej zawartości soli w celu złagodzenia objawów i zapobiegania postępowi choroby.
Dla tych pacjentów w celu wzmocnienia smaku żywności można zastosować alternatywy, takie jak chlorek potasu, zioła i przyprawy bez zwiększania spożycia sodu, mówi dr Srinivasan. Ponadto zrównoważone spożycie minerałów, takich jak potas i magnez, może również pomóc w łagodzeniu skutków zdrowotnych zmniejszonego spożycia sodu.
© IE Online Media Services Pvt Ltd
Po raz pierwszy przesłano: 02.05.2024 o 13:19 czasu wschodniego