Zdrowie

Tak, u osoby dorosłej możesz rozwinąć alergię pokarmową. Zwróć uwagę na te 4 typy

  • 11 maja, 2024
  • 7 min read
Tak, u osoby dorosłej możesz rozwinąć alergię pokarmową.  Zwróć uwagę na te 4 typy


Trudno jest uzyskać dokładne dane dotyczące częstości występowania alergii pokarmowych u dorosłych. Australijska Krajowa Rada ds. Alergii podaje, że jedna na 50 osób dorosłych ma alergię pokarmową. Jednak badanie przeprowadzone w USA wykazało, że aż jedna na dziesięć osób dorosłych ma alergię na co najmniej jeden pokarm, a u niektórych osób rozwinie się ona w wieku dorosłym.

Co to jest alergia pokarmowa

Alergie pokarmowe to reakcje immunologiczne z udziałem immunoglobuliny E (IgE) – przeciwciała odgrywającego kluczową rolę w wywoływaniu reakcji alergicznych. Są one znane jako „alergie pokarmowe zależne od IgE”.

Objawy alergii pokarmowej, które są nie Zależne od IgE są zwykle reakcje opóźnione, zwane nietolerancją pokarmową lub nadwrażliwością.

Objawy alergii pokarmowej mogą obejmować pokrzywkę, obrzęk, trudności w połykaniu, wymioty, ucisk w gardle lub klatce piersiowej, problemy z oddychaniem, ból w klatce piersiowej, szybkie bicie serca, zawroty głowy, niskie ciśnienie krwi lub anafilaksję.

Pokrzywka
Objawy obejmują pokrzywkę Shutterstock

Alergie pokarmowe zależne od IgE mogą zagrażać życiu, dlatego wszyscy dorośli potrzebują planu postępowania opracowanego w porozumieniu z zespołem medycznym.

Oto cztery alergie pokarmowe zależne od IgE, które mogą wystąpić u dorosłych – od stosunkowo powszechnych po rzadkie alergie, o których prawdopodobnie nigdy nie słyszałeś.

1. Pojedyncze alergie pokarmowe

W badaniu przeprowadzonym w USA najczęstszymi alergiami pokarmowymi IgE-zależnymi u dorosłych były:

  • skorupiaki (2,9%)
  • mleko krowie (1,9%)
  • orzeszki ziemne (1,8%)
  • orzechy z drzew orzechowych (1,2%)
  • ryby (0,9%), takie jak barramundi, lucjan, łosoś, dorsz i okoń.

W tej grupie dorosłych około 45% zgłosiło reakcję na wiele pokarmów.

Można to porównać do najczęstszych alergii pokarmowych u dzieci: mleka krowiego, jajek, orzeszków ziemnych i soi.

Ogólnie rzecz biorąc, częstość występowania alergii pokarmowych u dorosłych wydaje się wzrastać. W porównaniu ze starszymi badaniami opublikowanymi w latach 2003 i 2004, częstość występowania alergii na orzeszki ziemne wzrosła około trzykrotnie (z 0,6%), podczas gdy orzechy z drzew orzechowych i ryby mniej więcej dwukrotnie (z 0,5% każde), a skorupiaki były podobne (2,5%).

Warto przeczytać!  W miarę wzrostu rozprzestrzeniania się choroby na całym świecie brazylijska jednodawkowa szczepionka może zostać wstrzyknięta w ramię

Chociaż rośnie liczba nowych alergii pokarmowych, które pojawiają się u dorosłych, istnieje większe prawdopodobieństwo, że alergie pokarmowe, które pojawiają się w dzieciństwie, utrzymają się w wieku dorosłym. Możliwe przyczyny obu obejmują niski poziom witaminy D, brak wyzwań dla układu odpornościowego z powodu nadmiernej „czystości”, zwiększone uczulenie spowodowane unikaniem alergenów i częstsze stosowanie antybiotyków.

Kobieta trzyma kawę i ciasto
U niektórych dorosłych pojawia się alergia na mleko krowie, u innych alergia utrzymuje się od dzieciństwa.
Sarah Swinton/Unsplash

2. Alergia na kleszcze

Alergia na mięso kleszczy, zwana także zespołem α-Gal lub alergią na mięso ssaków, jest reakcją alergiczną na galaktozę-alfa-1,3-galaktozę, w skrócie α-Gal.

Australijscy immunolodzy po raz pierwszy zaobserwowali powiązanie między zespołem α-Gal a ukąszeniami kleszczy w 2009 r., a przypadki odnotowano także w Stanach Zjednoczonych, Japonii, Europie i Republice Południowej Afryki. Amerykańskie Centrum Kontroli Chorób szacuje, że choroba może dotknąć około 450 000 Amerykanów.

α-Gal zawiera cząsteczkę węglowodanów związaną z cząsteczką białka u ssaków.

Alergia zależna od IgE rozwija się po powtarzających się ukąszeniach kleszczy lub roztoczy chigger, które ukąsiły te ssaki. Kiedy ślina kleszcza przedostaje się do organizmu po ukąszeniu, powstają przeciwciała przeciwko α-Gal.

Kiedy następnie zjesz żywność zawierającą α-Gal, wyzwala się alergia.
Do tych wyzwalających pokarmów zalicza się mięso (jagnięcina, wołowina, wieprzowina, królik, kangur), produkty mleczne (jogurt, ser, lody, śmietana), żelatyna pochodzenia zwierzęcego dodawana do żelków (galaretki, lizaki, pianki marshmallow), leki na receptę i dostępne bez recepty suplementy zawierające żelatynę (niektóre antybiotyki, witaminy i inne suplementy).

Warto przeczytać!  50% wzrost problemów zdrowotnych, przedwczesnych zgonów związanych z wysokim BMI i poziomem cukru we krwi

Reakcje alergii na mięso kleszczy mogą być trudne do rozpoznania, ponieważ zwykle pojawiają się z opóźnieniem, mogą być ciężkie i obejmować anafilaksję. Organizacje zajmujące się alergiami opracowują wytyczne dotyczące postępowania, dlatego zawsze omawiaj postępowanie z lekarzem.

3. Alergia na pyłki owoców

Alergia na pyłki owoców, zwana zespołem alergii pokarmowej na pyłki, jest reakcją alergiczną zależną od IgE.

U podatnych osób dorosłych pyłek unoszący się w powietrzu powoduje wytwarzanie przeciwciał IgE skierowanych przeciwko antygenom zawartym w pyłku, ale antygeny te są podobne do tych występujących w niektórych owocach, warzywach i ziołach. Problem w tym, że zjedzenie tych roślin wywołuje reakcję alergiczną.

Najbardziej alergizujące pyłki drzew pochodzą z brzozy, cyprysu, cedru japońskiego, lateksu, trawy i ambrozji. Ich pyłek może reagować krzyżowo z owocami i warzywami, w tym kiwi, bananami, mango, awokado, winogronami, selerem, marchewką i ziemniakami, a także niektórymi ziołami, takimi jak kminek, kolendra, koper włoski, pieprz i papryka.

Alergia na pyłki owoców nie jest powszechna. Szacunkowa częstość występowania wynosi od 0,03% do 8% w zależności od kraju, ale może zagrażać życiu. Reakcje obejmują swędzenie lub mrowienie warg, jamy ustnej, języka i gardła, zwane zespołem alergii jamy ustnej, przez łagodną pokrzywkę, aż po anafilaksję.

4. Alergia pokarmowa zależna od wysiłku fizycznego

Podczas ciężkich ćwiczeń żołądek wytwarza mniej kwasu niż zwykle, a przepuszczalność jelit wzrasta, co oznacza, że ​​małe cząsteczki w jelitach z większym prawdopodobieństwem przedostają się przez błonę do krwi. Należą do nich cząsteczki żywności, które wyzwalają reakcję IgE.

Jeśli dana osoba ma już przeciwciała IgE przeciwko pokarmom spożywanym przed wysiłkiem fizycznym, ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej pokarmowej jest zwiększone. Alergia ta nazywana jest alergią pokarmową wywołaną wysiłkiem fizycznym i objawia się różnymi objawami, od pokrzywki i obrzęku po trudności w oddychaniu i anafilaksję.

Warto przeczytać!  Jak zmodyfikować ścieżkę diagnostyczną, aby poradzić sobie z rosnącą liczbą zachorowań na raka prostaty w Afryce?
Mężczyzna stoi na korcie
Ten typ alergii występuje niezwykle rzadko.
Bena O’Sullivana/Unsplash

Typowe pokarmy wyzwalające to pszenica, owoce morza, mięso, drób, jaja, mleko, orzechy, winogrona, seler i inne pokarmy, które można było zjeść na wiele godzin przed ćwiczeniami.

Aby jeszcze bardziej skomplikować sprawę, reakcje alergiczne mogą wystąpić przy niższych poziomach narażenia na pokarm wyzwalający i być poważniejsze, jeśli dana osoba jednocześnie przyjmuje niesteroidowe leki przeciwzapalne, takie jak aspiryna, pije alkohol lub jest pozbawiona snu.

Alergia pokarmowo-zależna wywołana wysiłkiem fizycznym występuje niezwykle rzadko. Z badań wynika, że ​​częstość występowania tej choroby wynosi od 1 do 17 na 1000 osób na całym świecie, przy czym najwyższa częstość występowania występuje u osób w wieku nastoletnim do 35 lat. Osoby dotknięte chorobą często cierpią na inne schorzenia alergiczne, takie jak katar sienny, astma, alergiczne zapalenie spojówek i zapalenie skóry.

Alergie stanowią coraz większe obciążenie

Zwiększa się obciążenie zdrowia fizycznego i psychicznego oraz koszty zdrowotne wynikające z alergii pokarmowych. W USA to obciążenie finansowe oszacowano na 24 miliardy dolarów rocznie.

Alergię pokarmową u dorosłych należy traktować poważnie, a osoby z poważnymi objawami powinny nosić bransoletkę lub łańcuszek z informacjami medycznymi i mieć przy sobie wstrzykiwacz z adrenaliną. Co niepokojące, badania sugerują, że tylko jedna na cztery osoby dorosłe z alergią pokarmową ma wstrzykiwacz z adrenaliną.

Jeśli masz alergię pokarmową zależną od IgE, omów plan leczenia z lekarzem. Więcej informacji można również znaleźć na stronie Alergia i anafilaksja w Australii.

Clare Collins, profesor-laureat w dziedzinie żywienia i dietetyki, Uniwersytet w Newcastle

Ten artykuł został ponownie opublikowany w The Conversation na licencji Creative Commons. Przeczytaj oryginalny artykuł.


Przeczytaj także: Trzymaj niemowlęta z daleka od cukru i 500 g owoców i warzyw dziennie – nowe krajowe wytyczne żywieniowe po 13 latach



Źródło