Te proste przekąski są idealne do gry Thanksgiving Packers
Bierzemy się do roboty, jeśli chodzi o gotowanie na jutrzejsze wielkie wydarzenie.
Który, możesz zapytać? Gra Packers czy Święto Dziękczynienia?
A właściwie oba. Bo które gospodarstwo domowe w Wisconsin nie będzie podawać jedzenia od godziny 11:30, dopóki żołądki gości nie będą już w stanie wytrzymać?
Jeśli utkniesz na uboczu i nie możesz zdecydować, jak połączyć te dwa wydarzenia – przy zwyczajnych potrawach jako normie podczas gry i tradycyjnych potrawach jako normie podczas kolacji z okazji Święta Dziękczynienia – lokalni szefowie kuchni twierdzą, że kluczem jest przygotowanie szybkich i łatwych przekąsek dla gra wykorzystująca składniki, które masz pod ręką na obiad lub składniki, które regularnie znajdziesz w swojej kuchni.
Ale ważne jest również, aby być kreatywnym i dobrze się bawić.
Lisa Kirkpatrick, współszefowa kuchni i współwłaścicielka restauracji Goodkind w Bay View, powiedziała, że chociaż przekąski mają pobudzać apetyt, ale także utrzymywać głód, to Święto Dziękczynienia to dzień, w którym można odłożyć na bok tego rodzaju myślenie, ponieważ w tym dniu tak naprawdę chodzi o dogadzanie sobie .
„Nie można powstrzymać się od przejadania się. Wszystko pachnie tak dobrze. To dzień świętowania i ucztowania przez cały dzień” – powiedziała.
Powiedziała, że aby pomyślnie połączyć te wydarzenia, ważne jest, aby zachować dobrą organizację i spróbować wykorzystać niektóre składniki w więcej niż jednym przepisie, aby nie przytłoczyć Cię dwiema imprezami.
Staraj się wybierać dania, które można w całości lub w części przygotować wcześniej, a następnie odgrzać na płycie kuchennej, w kuchence mikrofalowej lub podać na zimno.
„Być może nie będziesz mógł skorzystać z piekarnika podczas przygotowywania przekąsek, ale obecnie ludzie mają więcej możliwości, jeśli chcą podgrzać coś. Mają frytownice i tostery” – powiedziała.
Bob Weiss, szef kuchni i właściciel Shaker’s Cigar Bar w Milwaukee, sugeruje skorzystanie z pomocy swoich gości.
„Troska oznacza dzielenie się, zwłaszcza w kuchni podczas świątecznej uczty. … Podczas gdy głównym wydarzeniem kulinarnym jest pieczenie w piekarniku, poproś gości o pomoc w kuchni w przygotowaniu szybkich przekąsek. Współpraca wielu rąk, ożywiona rozmowa i uznanie dla potraw, które będziesz spożywać, zaowocują zabawą i pysznym doświadczeniem kulinarnym, powiedział.
Do gry proponuje proste przystawki o nietradycyjnym charakterze, takie jak pinchos, czyli małe przekąski jadane zazwyczaj w barach w północnej Hiszpanii.
Jeśli to możliwe, używaj motywu zielono-złotego.
„Na szczęście ten motyw pasuje do jesiennego krajobrazu i Święta Dziękczynienia” – powiedział Weiss.
Peter Federspiel, szef kuchni w Larry’s Market w Brown Deer, zgadza się, że ważne jest, aby zrobić jak najwięcej z wyprzedzeniem i zachować prostotę.
„W Święto Dziękczynienia wszystko przygotowuję. Przystawki i kolację przygotowuję poprzedniego wieczoru. Gotuję indyka, kroję go w plasterki, wrzucam na patelnię i robię puree ziemniaczane. To przygotowania, przygotowania, przygotowania” – powiedział.
Aby uprościć grę, sugeruje podawanie półmisków z potrawami takimi jak sery, owoce lub mięsa w wykwintnym stylu.
„Na przykład na talerz serów użyj różnorodnych serów dla smakoszy z krakersami o różnych smakach – może ser pleśniowy lub potrójny ser kremowy” – powiedział.
Możesz też przygotować jeden ze swoich ulubionych dipów – powiedział, na przykład francuski dip cebulowy i podawać go z selerem, marchewką lub innymi warzywami używanymi do przygotowania obiadu z okazji Święta Dziękczynienia.
Tradycyjne potrawy dla sportowców również dobrze się sprawdzają – dodał.
„Zrobiłbym nawet świnie w kocu. Ja użyłbym hot doga z wołowiną, zawinąłem go w ciasto w kształcie półksiężyca z puszki, upiekłem i pokroiłem na kawałki” – powiedział.
Oto kilka przepisów na łatwe do wykonania przekąski, które Federspiel i Weiss stworzyli dla czytelników Journal Sentinel.
Przepisy na przekąski do gry Thanksgiving Packer
Federspiel z Larry’s Market zaproponował następujące przekąski do gry:
Salsa Pakowacza: Pokrój świeżego ananasa w drobną kostkę. Włóż do ozdobnej miski do serwowania. Wymieszaj pokrojoną w kostkę zieloną paprykę i dodaj sok z limonki, aby lekko ją pokryć. Wymieszać z posiekaną kolendrą. Jeśli to możliwe, przechowuj w lodówce przez noc, aby połączyć smaki. Podawać z chipsami tortilla.
Przekąski z serem pomidorowym: Zawiń kulkę mozzarelli ciliegene w plasterek prosciutto. Zabezpiecz wykałaczką, a następnie nakłuj pomidora winogronowego. Skropić glazurą balsamiczną.
Kanapki z sałatką z zielonych i złotych jajek: Na małe kawałki koktajlowego chleba żytniego połóż sałatkę jajeczną z majonezem i doprawioną estragonem, pieprzem, czosnkiem w proszku i solą sezonowaną. Każdą porcję udekoruj korniszonem.
Krakersy z serem kremowym z krewetkami: Wymieszaj serek śmietankowy, świeżo posiekany koperek, biały pieprz, drobno posiekaną cebulę i przyprawioną sól. Przełóż do rękawa cukierniczego i dekoracyjnie wyciśnij na krakers. Każdą porcję udekoruj oczyszczonym i oczyszczonym kawałkiem krewetek sałatkowych.
Mini kanapki Rubena: Z kawałków koktajlowego chleba żytniego przygotuj mini kanapki z pastrami zamiast peklowanej wołowiny. Podawać na gorąco lub na zimno.
*****
Weiss of Shaker’s zasugerował te przepisy inspirowane pinchos, które, jego zdaniem, opierają się na chrupiących bagietkach lub chlebie na zakwasie, pokrojonym w ukośne plasterki o grubości około 1/2 cala, z wykałaczkami utrzymującymi całość na miejscu.
„Każdy ma jajka w swojej kuchni, a dwa pierwsze przepisy są łatwe do wykonania” – powiedział. „W pierwszym przepisie zazwyczaj używam sera manchego; jednakże na cześć Packersów przechodzę na ser cheddar”.
Szpinakowa Tortilla Pinchos (6 do 10): Na patelni z powłoką nieprzywierającą podsmaż świeży szpinak na oliwie z oliwek, aż będzie miękki. Zdjąć z patelni i odstawić. Na ciepłą patelnię wbijamy roztrzepane jajka i smażymy jak wiejski omlet. Gdy mieszanina będzie w połowie stwardniała, dodaj zarezerwowany szpinak. Pokrój kawałki sera cheddar w cienkie krążki, a następnie ułóż je na kawałkach chrupiącego chleba. Pokrój masę jajeczną na trójkąty i ułóż na serze. Skropić octem balsamicznym i trzymać wykałaczkami.
Jajka faszerowane zielono-złote (na 24): Ugotować na twardo tuzin jajek. Ostudź, obierz i przekrój poziomo na pół. Do naczynia miksującego wlać żółtka, białą część zachować. Do żółtek dodać żółtą musztardę i pokrojone w cienkie plasterki papryczki jalapeno, wymieszać widelcem. Dodać sól i pieprz do smaku. Napełnij skorupki z białek, a następnie posyp bardzo cienkimi plasterkami jalapeno i/lub pepperoncini oraz sportowymi papryczkami chili. Na wierzch połóż cienkie plasterki szczypiorku, a następnie połóż połówkę jajka na małych kromkach chrupiącego chleba. Zabezpieczyć wykałaczkami.
Szynka i jajka (na 50 do 60): Ugotuj, ostudź i obierz kilkanaście jaj. Za pomocą ostrego noża pokrój w kształt monet. Na każdym kawałku chrupiącego chleba połóż jedną lub dwie kromki jajka, a następnie skrop octem balsamicznym. Na wierzchu ułóż kawałek cienko pokrojonej szynki. Szynkę zalać niewielką ilością oliwy, posypać pokrojonym szczypiorkiem i polać odrobiną ostrego sosu. Nabij wykałaczką zieloną oliwkę bez pestek i użyj do zabezpieczenia przekąsek. (W tym przepisie oliwki łączą smaki szynki i jajek.)
Pinchos z grzybami i szynką (wychodzi 12 do 24 w zależności od wielkości grzybów): Na średnim ogniu podsmaż 12 do 24 dużych pieczarek w małej ilości oliwy z oliwek, posypane papryką i rozgniecionym czosnkiem. Po podgrzaniu dodaj trochę sherry lub białego wino do odglasowania. Zdjąć z ognia. Na krążkach chrupiącego chleba ułóż cienkie plasterki szynki (najlepiej sprawdza się szynka iberyjska), a następnie połóż grzyby. Z wierzchu skrop sosem z patelni, udekoruj posiekaną natką pietruszki i nabij wykałaczką.
Medaliony z polędwicy smażonej z tapenadą z zielonych oliwek (na około 12 sztuk): Zrób tapenadę łącząc średnio posiekane, solone zielone oliwki z mielonym czosnkiem i kilkoma plasterkami suszonych pomidorów lub pieczonej czerwonej papryki w słoikach. Smaż na oliwie z oliwek, aż będzie miękka. (Jeśli to możliwe, użyj żeliwnej patelni.) Pokrój 2 funty polędwicy wołowej na około 12 medalionów o grubości około 1/2 cala, ukośnie. (W tym przepisie najlepiej sprawdza się ogon polędwicy). Dopraw do smaku solą koszerną i czarnym pieprzem. Podsmaż stek na krwisto lub średnio wysmażony na tej samej patelni, na której smażyłeś tapenadę, dodając dodatkową oliwę z oliwek i zmiażdżony czosnek. Połóż kawałki mięsa na krążkach chrupiących kromek chleba i posyp mieszanką oliwek. Nabić wykałaczką, a następnie udekorować lekką posypką wędzonej papryki.
Boczek wieprzowy lub boczek w grubych plasterkach z zielonymi chili (około 12 sztuk): Przekrój jalapenos wzdłuż i usuń nasiona. Połóż na blasze do pieczenia i skrop oliwą z oliwek, następnie włóż do frytkownicy lub piekarnika nagrzanego na 350 stopni i piecz, aż krawędzie się zarumienią. Pokrój około 1 funta boczku wieprzowego lub boczku w plastry o grubości 1/4 cala i smaż na patelni, aż będzie ugotowane, ale nie chrupiące. Ułóż plastry mięsa na krążkach chrupiącego chleba, a następnie połóż kawałek pieczonego jalapeno. Do przytrzymania użyj wykałaczki. Udekoruj pokrojonym szczypiorkiem i skrop octem balsamicznym.
Krewetki Czosnkowe Z Chimichurri Pinchos (na około 12 porcji): Zamarynuj 1 funt kolosalnych krewetek (z ogonami, oczyszczonymi) w mieszance oliwy z oliwek, świeżo zmielonego czosnku i odrobiny skórki cytrynowej. Przygotuj pastę chimichurri, łącząc posiekaną natkę pietruszki z sokiem z cytryny, mielonym czosnkiem, oliwą z oliwek, odrobiną octu balsamicznego, suszonym oregano, solą koszerną do smaku i szczyptą pieprzu cayenne. Krewetki smażymy na oliwie z oliwek na różowo-pomarańczowy kolor. Zdejmij z ognia i połóż każdą krewetkę na kawałku chrupiącego chleba. Na wierzch połóż chimichurri i nabij wykałaczką.
Suwaki z indyka żurawinowego
Ten przepis pochodzi z Larry’s Market w Brown Deer.
Tworzy 14 suwaków
Testowane przez Joanne Kempinger Demski
Glazura:
- 1/2 szklanki konfitury morelowej
- 1/4 szklanki soku żurawinowego
- 1/8 szklanki piwa imbirowego
Suwaki:
- 1,5 funta mielonego indyka (można zastąpić mieloną wołowiną)
- 1 szklanka farszu chlebowego (nawilżonego bulionem z indyka lub kurczaka lub wodą)
- 1/2 szklanki surowej żurawiny, drobno posiekanej w robocie kuchennym
- 1/2 żeberka selera, pokrojonego w drobną kostkę
- 1/4 szklanki drobno posiekanej żółtej cebuli
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko, ubite
- 2 łyżki konfitury morelowej
- 1 1/8 łyżeczki soli sezonowanej
- 1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu
Do glazury: W małej misce wymieszaj wszystkie składniki i podziel je na 2 części.
Dla sliderów: W dużej misce połącz wszystkie składniki oprócz glazury i wymieszaj tak, jak klops. Uformuj suwaki o wadze 3 uncji. Będziesz miał 14 suwaków.
Rozgrzej grill na płycie kuchennej lub dużą patelnię pokrytą sprayem roślinnym lub lekko pokrytą olejem roślinnym. Dodaj suwaki i gotuj od 3 do 4 minut. Obróć i posmaruj jedną porcją glazury. Gotuj kolejne 3 do 4 minut lub do momentu, gdy termometr natychmiastowy odczyt osiągnie 165 stopni.
Zdejmij z ognia i przykryj suwaki pozostałą glazurą. Podawaj na roladkach posypanych ulubionymi przyprawami.
Uwaga: Slidery można przygotować wcześniej i podgrzać w kuchence mikrofalowej przez 2 minuty. Można je również piec w piekarniku nagrzanym na 350 stopni przez 14 minut lub do momentu osiągnięcia 165 stopni. Po włożeniu do piekarnika pokryj pierwszą porcją glazury.
Krab Martynika
Ten przepis pochodzi z Shaker’s Cigar Bar w Milwaukee.
Na 12 przekąsek
Testowane przez Joanne Kempinger Demski
- 6 dojrzałych awokado przekrojonych na pół i usuniętych pestek
- 1 funt mięsa krabowego premium w kawałkach
- 1 duże mango
- 1/8 szklanki posiekanej pieczonej czerwonej papryki plus paski czerwonej papryki do dekoracji
- 1/4 szklanki kremu kokosowego
- Papryka do smaku
- Sok z 1 świeżej limonki do nadzienia plus sok z limonki do dekoracji
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- Posiekana kolendra do dekoracji
Obierz mango i pokrój w drobną kostkę, około połowy do nadzienia. Pozostałą część pokroić w długie plasterki do dekoracji.
Usuń owoce z połówek awokado i włóż je do dużej plastikowej lub ceramicznej miski. Odłóż skorupki na bok.
Wymieszaj mięso kraba, mango, czerwoną paprykę, śmietankę kokosową, paprykę, sok z limonki, sól i pieprz. Zmiksuj, ale zachowaj pewną grubość.
Uformuj muszle i wstaw do lodówki na około 20 minut, aby smaki się połączyły. Każdą porcję posyp odrobiną soku z limonki i posyp kolendrą.
Uwaga: Jeśli chcesz, podawaj każdą połówkę awokado z włożonymi w środek pazurami kraba i otocz plasterkami mango i sałatą.
Gorąca czekolada z dodatkiem dyni Shaker’s
Kierowniczka baru Shaker’s, Michaela Mueller, stworzyła ten świąteczny napój ze składników ciasta dyniowego.
Na 1 porcję
- 1 czubata łyżka puree z dyni
- 2 kreski mieszanki przypraw do ciasta dyniowego
- 1,5 uncji przyprawionego rumu
- 5 uncji przygotowanej gorącej czekolady
- Bita śmietana i okruchy krakersów graham do dekoracji
W dużym kubku gorącego napoju wymieszaj puree z dyni i przyprawę do ciasta dyniowego. Dodać rum, następnie napełnić szklankę gorącą czekoladą. Wymieszaj, a następnie udekoruj bitą śmietaną i okruszkami krakersów graham.