Gotowanie

Tęczowa Galaretka | Krytyk receptury

  • 15 marca, 2023
  • 8 min read
Tęczowa Galaretka |  Krytyk receptury

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, abyśmy mogli dostarczać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę prywatności.

Spróbuj tęczy! Niezależnie od tego, czy jest to przyjęcie urodzinowe, dzień św. Patryka, czy po prostu zabawny letni grill, tęczowe galaretki zawsze cieszą tłumy. Poza tym, kto nie kocha deseru, który dosłownie pęka w szwach od koloru?

W samą porę na Dzień Świętego Patryka, oto kilka innych wspaniałych tęczowych deserów do spróbowania: tęczowe ciasto, babeczki i szaszłyki owocowe! Stamtąd będziesz potrzebować tylko garnka złota!

Galaretka tęczowa w kostkach ułożona jedna na drugiej.

Przepis na tęczową galaretkę

Tęczowa galaretka to żywy i zabawny deser, który z pewnością wywoła uśmiech na każdej twarzy! Przygotowanie galaretki tęczowej jest dość proste i nie wymaga wielu składników. Wszystko czego potrzebujesz to opakowanie Jello w każdym kolorze tęczy, woda i trochę bitej śmietany. Zacznij od zmieszania każdego koloru galaretki z osobna i pozostawienia jej do zastygnięcia w naczyniu. Po ustawieniu każdej warstwy ostrożnie pokrój ją na małe kostki i ułóż je warstwami w szklanym naczyniu, zaczynając od czerwonych kostek na dole i kończąc na fioletowych kostkach na górze. Dodaj porcję bitej śmietany na wierzchu, aby uzyskać wykończenie, a twoja tęczowa galaretka jest gotowa do podania!

Tęczowa galaretka to idealny deser na każdą świąteczną okazję lub uroczystość. To świetny deser na dziecięce przyjęcia urodzinowe lub letnie pikniki i na pewno spodoba się każdemu. Jasne kolory i warstwy jiggly dobroci tworzą zabawny i zabawny deser, który z pewnością zrobi wrażenie. Możesz także wykazać się kreatywnością dzięki smakom oraz mieszać i dopasowywać różne kolory i smaki, aby stworzyć własną, niepowtarzalną tęczową galaretkę. Niezależnie od tego, czy szukasz zabawnego i kolorowego deseru na następną imprezę, czy po prostu chcesz rozjaśnić swój dzień, tęczowa galaretka z pewnością załatwi sprawę!

Składniki, których będziesz potrzebować

Kto by pomyślał, że deser tak zabawny i kolorowy jak tęczowa galaretka można zrobić z zaledwie kilku składników? Proste składniki, świetna zabawa – o to chodzi w tęczowej galaretce! Wszystkie wymiary znajdziesz poniżej w karcie przepisu.

  • Pudełka Jell-O: Będziesz potrzebował truskawki (lub maliny lub wiśni), pomarańczy, cytryny, limonki, niebieskiej maliny i winogrona dla wszystkich różnych kolorów!
  • Bezsmakowa żelatyna: Aby pomóc twojej tęczowej galaretce nabrać kształtu!
  • Słodzone mleko kondensowane: Aby dodać trochę kremowości do warstw.
  • Woda: Niezbędne do rozpuszczenia galaretki w proszku.
Warto przeczytać!  Tradycyjne przepisy świąteczne. Tak gotują gospodynie wiejskie

Jak zrobić tęczową galaretkę

Przygotowanie tęczowej galaretki jest tak łatwe, że poradzi sobie z tym nawet dziecko — w rzeczywistości jest to idealna czynność kuchenna dla małych kucharzy, którzy dopiero się uczą! Wszystko, czego potrzeba, to trochę cierpliwości i warstw, aby ta pyszna uczta się połączyła. Moje dzieci uwielbiają wycinać gotowy produkt, aby odsłonić piękną eksplozję kolorów!

  1. Przygotuj patelnię: Lekko spryskaj naczynie do pieczenia o wymiarach 9 × 13 sprayem do gotowania.
  2. galaretka owocowa: W małej misce połącz galaretkę winogronową z 1 łyżeczką niesmakowanej żelatyny i 1 szklanką wrzącej wody. Następnie mieszaj, aż cała żelatyna się rozpuści. Wlać do przygotowanej formy i wstawić do lodówki na 20-30 minut, aż całkowicie zastygnie.
  3. galaretka z mleka skondensowanego: W międzyczasie połącz 2 łyżeczki niesmakowanej żelatyny z 1 szklanką wrzącej wody, aż żelatyna się rozpuści. Wymieszaj ⅔ szklanki słodzonego skondensowanego mleka. Pozwól ostygnąć, aż fioletowa galaretka zastygnie. Przygotuj galaretkę w kolejnym kolorze w ten sam sposób, w jaki przygotowywano galaretkę winogronową, aby mogła ostygnąć.
  4. Warstwa: Gdy galaretka winogronowa stężeje, a galaretka mleczna ostygnie, wlej ½ szklanki galaretki mlecznej na galaretkę winogronową. Być może trzeba będzie przechylić naczynie, aby rozłożyło się i przykryło całość. Schłodzić w lodówce przez 20-30 minut, aż do całkowitego stężenia.
  5. Powtarzać: Powtórz kroki 2-4 z pozostałymi smakami. Unikaj robienia galaretki mlecznej od razu, w przeciwnym razie zacznie się ustawiać, zanim będzie można ją wlać między warstwy. Jeśli zacznie się ustawiać, delikatnie podgrzewaj przez 10-15 sekund w kuchence mikrofalowej i dobrze mieszaj, aż stanie się płynny.
  6. Podawać: Gdy wszystkie warstwy galaretki tęczowej zostaną uformowane, pokrój je na 1-2-calowe kwadraty i podawaj. Aby łatwo wyjąć ciasto z naczynia do pieczenia, ostrożnie polewaj dno naczynia gorącą wodą przez około 10-15 sekund.
Warto przeczytać!  Fit przekąski na sylwestra – 7 przepisów - Zdrowe odżywianie
Galaretka jest przygotowywana i dodawana do szklanego naczynia.

Porady i wskazówki

Oto kilka dodatkowych sposobów na udoskonalenie i dostosowanie tego zabawnego deseru! Wiem, że ty i twoja rodzina pokochacie go tak samo jak ja.

  • Zmień smaki i kolory: Smaki żelatyny można łatwo dostosować do własnych preferencji i okazji. Wypróbuj różne smaki czerwieni i różu na Walentynki, czerwieni i zieleni na Boże Narodzenie, fioletu i pomarańczy na Halloween oraz czerwieni i błękitu na każde święto patriotyczne.
  • Ustaw warstwy: Pozwól warstwom całkowicie zastygnąć przed dodaniem kolejnej. Jeśli dodasz kolejną warstwę, gdy warstwa pod spodem jest jeszcze miękka, mogą powstać kratery i wirować w świeżej warstwie.
  • Utrzymuj mleczną galaretkę w cieple: Aby galaretka mleczna pozostała płynna, możesz umieścić miskę lub miarkę w większej misce wypełnionej umiarkowanie gorącą wodą. To pozwoli mu ostygnąć od wrzenia, ale utrzyma go na tyle ciepło, aby pozostał płynny.
  • Delikatne nalewanie: Wlej galaretkę na warstwę pod nią, wylewając na grzbiet łyżki. To zmiękcza strumień cieczy, dzięki czemu nie tworzy dziobów ani kraterów w warstwie pod nią.

Widok z góry na patelnię z galaretką tęczową krojoną na kwadraty.

Przechowywanie resztek

Jeśli zostało Ci resztki tęczowej galaretki, to dobra wiadomość! Można go przechowywać w lodówce przez tydzień. Cieszysz się nim w całej jego owocowej, kolorowej chwale później, kiedy masz ochotę na coś słodkiego.

  • W lodówce: Przechowywać w lodówce w hermetycznym pojemniku lub przykryć folią przez 5-7 dni.

Kwadraty galaretki ułożone jeden na drugim, jeden ma ugryziony kęs.


  • Lekko spryskaj naczynie do pieczenia o wymiarach 9 × 13 sprayem do gotowania.

  • W małej misce połącz galaretkę winogronową z 1 łyżeczką niesmakowanej żelatyny i 1 szklanką wrzącej wody. Mieszaj, aż cała żelatyna się rozpuści. Wlać do przygotowanej formy i wstawić do lodówki na 20-30 minut, aż całkowicie zastygnie.

  • W międzyczasie połącz 2 łyżeczki niesmakowanej żelatyny (1 opakowanie) z 1 szklanką wrzącej wody, aż żelatyna się rozpuści. Wymieszaj ⅔ szklanki słodzonego skondensowanego mleka (około pół puszki). Pozwól ostygnąć, aż fioletowa galaretka zastygnie. Przygotuj galaretkę w kolejnym kolorze w ten sam sposób, w jaki przygotowywano galaretkę winogronową, aby mogła ostygnąć.

  • Gdy galaretka winogronowa stężeje, a galaretka mleczna ostygnie, wlej ½ szklanki galaretki mlecznej na galaretkę winogronową. Być może trzeba będzie przechylić naczynie, aby rozłożyło się i przykryło całość. Możesz również wlać mleczną galaretkę na tył łyżki, gdy nalewasz ją na galaretkę winogronową, aby nie tworzyła w niej kraterów. Schłodzić w lodówce przez 20-30 minut, aż do całkowitego stężenia.

  • Powtórz kroki 2-4 z pozostałymi smakami, naprzemiennie kolorową galaretkę z galaretką mleczną. W razie potrzeby przygotuj drugą połowę galaretki mlecznej w taki sam sposób jak pierwszą połowę. Unikaj robienia tego wszystkiego na raz, w przeciwnym razie zacznie się ustawiać, zanim będzie można go wlać między warstwy. Jeśli zacznie się ustawiać, delikatnie podgrzewaj przez 10-15 sekund w kuchence mikrofalowej i dobrze mieszaj, aż stanie się płynny. Unikaj zbytniego nagrzewania, ponieważ będziesz musiał poczekać, aż ponownie ostygnie.

  • Po ułożeniu wszystkich warstw pokrój na 1-2-calowe kwadraty i podawaj. Aby łatwo wyjąć ciasto z naczynia do pieczenia, ostrożnie polewaj dno naczynia gorącą wodą przez około 10-15 sekund.

Warto przeczytać!  Śniadanie, obiad i przekąska z kiełbasy - przepisy Grzegorza Zawieruchy


Serwuje: 24

Kalorie98kcal (5%)Węglowodany19G (6%)Białko2G (4%)Tłuszcz2G (3%)Tłuszcz nasycony1G (5%)Tłuszcz wielonienasycony0,1GTłuszcze jednonienasycone0,4Gcholesterol6mg (2%)Sód76mg (3%)Potas66mg (2%)Cukier19G (21%)Witamina A47j.m (1%)Witamina C0,5mg (1%)Wapń53mg (5%)Żelazo0,05mg

Wszystkie informacje o wartości odżywczej oparte są na obliczeniach osób trzecich i są jedynie szacunkowe. Każdy przepis i wartość odżywcza będą się różnić w zależności od używanych marek, metod pomiaru i wielkości porcji na gospodarstwo domowe.

Kurs Deser

Kuchnia jako sposób gotowania amerykański

Słowo kluczowe przepis na tęczową galaretkę


Źródło