Nauka i technika

„Ten rozwój to prawdziwy krok naprzód”

  • 11 marca, 2024
  • 3 min read
„Ten rozwój to prawdziwy krok naprzód”


Firma Ÿnsect przygotowuje posiłki z dżdżownic od 2011 roku.

Teraz francuska firma zajmująca się owadami zagłębia się w pulę genów robaka. Jak wynika z raportu na temat innowacji opracowanego przez Pet Food Processing, eksperci firmy korzystają z „chipu genotypującego”, który umożliwi im wydajniejszą hodowlę lepszych robaków.

Ponieważ misją Ÿnsect jest dostarczanie bardziej zrównoważonego źródła białka dla ludzi i zwierząt, a także nawozów dla upraw, technologia ta może zmienić zasady gry w naszym systemie żywnościowym.

„Ambicją Ÿnsect jest przyczynienie się do rozwoju nowego modelu gospodarczego, społecznego i zrównoważonego, który proponuje nowe sposoby konsumpcji i produkcji, aby sprostać głównym wyzwaniom środowiskowym i klimatycznym naszej epoki” – powiedział dyrektor generalny Antoine Hubert.

Hodowca robaków zachwala larwy mącznika jako pożywne i bardziej przyjazne dla planety źródło białka niż wołowina. Owady zawierają niezbędne aminokwasy, witaminy i składniki odżywcze. Co więcej, eksperci Ÿnsect podają, że korzyści obejmują lepszy stan cholesterolu i lepsze trawienie.

Jest także doskonałą karmą dla zwierząt domowych, a także zdrowym dodatkiem do gleby, pomagającym rosnąć uprawom, jak podaje strona internetowa firmy.

Chip o nazwie Axiom pomoże hodowcom lepiej określić linie larw poprzez selekcję genów, aby wyhodować więcej robaków bogatych w białko.

„Od 12 lat wprowadzamy innowacje, których celem jest rozwój przemysłu spożywczego i demokratyzacja owadów. Nasz chip genotypujący… jest nowością na świecie w naszej branży i przyczyni się do zrównoważonej struktury sektora entomokultury” – powiedział Hubert.

Chip powstał przy pomocy firmy Thermo Fisher Scientific. Pozwoli to naukowcom uniknąć chowu wsobnego, częściowo poprzez analizę materiału genetycznego ponad 4000 owadów. Wydajność wzrostu, reprodukcja, konwersja pożywienia i odporność na choroby to czynniki. Jest to kompleksowe spojrzenie na wewnętrzne funkcjonowanie DNA mącznika, zaprojektowane w celu zwiększenia produkcji o 15%, a wszystko to zgodnie z historią dotyczącą przetwarzania karmy dla zwierząt domowych.

„To rozwiązanie stanowi prawdziwy krok naprzód” – powiedział Pierre Garrabos, starszy menedżer ds. kluczowych klientów w firmie Thermo Fisher w firmie AgriBusiness West of France.

Warto przeczytać!  Nie wykastrowany. Nie wykastrowany. Ta antykoncepcja dla kotów nie wymaga operacji

Powodem tej pracy jest częściowo rosnąca populacja.

Według Organizacji Narodów Zjednoczonych do 2050 r. na świecie będzie żyło 10 miliardów ludzi, co stanowi obciążenie dla naszego systemu żywnościowego. Jedna krowa produkuje rocznie do 264 funtów niebezpiecznego metanu powodującego ocieplenie planety. Agencja Ochrony Środowiska podaje, że na całym świecie hoduje się rocznie 1,5 miliarda sztuk bydła na żywność.

Diety roślinne i alternatywy dla mięsa to tylko niektóre z możliwości zmniejszenia obciążenia mięsem.

W firmie Ÿnsect eksperci są przekonani, że robaki mącznikowe mogą wypełnić pustkę, pomagając w przygotowaniu pysznych i pożywnych potraw. Zdjęcia na stronie internetowej firmy przedstawiają burgery i koktajle, prawdopodobnie przyrządzane z białka robaka.

Jeśli zostaną zrealizowane, korzyści będą oczywiste: składniki zużywają 40 razy mniej ziemi i emitują 40 razy mniej zanieczyszczeń powietrza niż wołowina i zużywają 30 razy mniej wody niż wieprzowina.

„Reprezentuje białko lepsze zarówno dla nas, jak i naszej planety” – czytamy na stronie internetowej Ÿnsect.

Dołącz do naszego bezpłatnego biuletynu, aby otrzymywać cotygodniowe aktualizacje na temat najfajniejszych innowacji poprawę naszego życia I ratując naszą planetę.


Fajny rozdzielacz


Źródło

Warto przeczytać!  Starożytne retrowirusy odegrały kluczową rolę w