Test na zafałszowanie oleju kuchennego: sposoby identyfikacji fałszywych olejów kuchennych przy użyciu wskazówek zalecanych przez FSSAI
Skąd możesz wiedzieć, czy olej kuchenny w Twoim domu jest czysty i niezanieczyszczony? Czy jesz posiłek ugotowany na zafałszowanym oleju? Według ekspertów epidemia fałszowania olejów stała się przedmiotem troski władz odpowiedzialnych za służbę zdrowia w całych Indiach, gdzie badanie FSSAI dotyczące olejów jadalnych wykazało, że 24 procent olejów jadalnych sprzedawanych na rynku jest zafałszowanych. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak rozpoznać podrobiony olej i jakie szkody może wyrządzić na dłuższą metę.
Rozróżnienie i odróżnienie podrobionego oleju od prawdziwego jest bardzo ważne zarówno ze względów zdrowotnych, jak i ekonomicznych
Po przejęciu co najmniej 18 000 litrów fałszywego oleju jadalnego z Ajmer w Radżastanie indyjski Urząd ds. Bezpieczeństwa i Standardów Żywności ostrzegł, że zafałszowane lub podrobione składniki produktów mogą być niezwykle szkodliwe dla zdrowia. Na początku tygodnia stanowy departament zdrowia skonfiskował fałszywy olej ze zduplikowanymi etykietami znanych marek.
Eksperci twierdzą, że podrabiane oleje spożywcze często wytwarza się przez zmieszanie tanich olejów z docelowym olejem lub przy użyciu niejadalnych, niebezpiecznych substancji. Zanieczyszczenie zwykle polega na dodaniu tańszych olejów, takich jak olej palmowy lub sojowy, do olejów o wyższej wartości, takich jak olej z oliwek lub olej z awokado.
Lekarze twierdzą, że inną powszechną metodą jest stosowanie sztucznych barwników i aromatów w celu ukrycia gorszej jakości oliwy, innego składu lub wysokiego jełczenia, co w dłuższej perspektywie może być niebezpieczne dla zdrowia.
Sposoby rozpoznawania fałszywych olejów
Rozróżnienie i odróżnienie podrobionego oleju od prawdziwego jest bardzo ważne zarówno ze względów zdrowotnych, jak i ekonomicznych. Podrabiane oleje nie tylko zawierają szkodliwe substancje, ale też nie mają wartości odżywczych. Oto kilka sposobów zalecanych przez FSSAI:
- Koniecznie zwróć uwagę na profil żywieniowy podany na odwrocie okładki
- Sprawdź certyfikaty, takie jak produkty organiczne, niezawierające GMO lub nawet specyficzne
- Zawsze sprawdzaj datę ważności, ponieważ może zjełczeć
- Jeśli cena kupowanego oleju jest niższa niż średnia cena rynkowa, może to wskazywać na zafałszowanie
- Oryginalne oleje mają specyficzny aromat
- Mętność tekstury oznacza zafałszowanie
- Goryczka w smaku może wskazywać na zanieczyszczenie, ponieważ świeże i oryginalne oleje zawsze mają czysty i naturalny smak
- Weź niewielką ilość oleju i przechowuj go w lodówce. Jeśli olej jest czysty, po dwóch godzinach może zestalić się, a zafałszowany olej pozostanie płynny
- Nałóż niewielką ilość oleju na biały papier i pozostaw do wyschnięcia. Jeśli jest czysty, pozostawi równą i półprzezroczystą plamę
- Aby sprawdzić zafałszowanie oleju musztardowego, należy dodać do niego łyżeczkę kwasu azotowego i delikatnie wymieszać. Jeśli olej musztardowy zmienia kolor lub tworzy pierścień na górze, oznacza to, że jest zafałszowany
Jak fałszywe oleje wpływają na Twoje zdrowie?
Spożywanie fałszywych olejów może mieć szereg szkodliwych skutków dla zdrowia, z których niektóre obejmują:
- Tłuszcze trans są powiązane ze zwiększonym ryzykiem chorób serca, otyłości i cukrzycy typu 2
- Toksyczne zanieczyszczenia, takie jak metale ciężkie, pozostałości pestycydów lub chemikalia przemysłowe, prowadzą do potencjalnego uszkodzenia wątroby i nerek, zaburzeń neurologicznych i upośledzenia układu odpornościowego
- Brak niezbędnych kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy w fałszywych olejach może pozbawić organizm kluczowych składników odżywczych niezbędnych do utrzymania integralności komórkowej, zmniejszenia stanu zapalnego i wspierania funkcji metabolicznych
- Długotrwałe spożywanie zafałszowanych olejów może nasilić chroniczne problemy zdrowotne i prowadzić do duszności i świszczącego oddechu