Nauka i technika

To jest w genach: zdrowsze zwierzęta zakotwiczają wysoce zrównoważony system żywnościowy

  • 14 lutego, 2023
  • 6 min read
To jest w genach: zdrowsze zwierzęta zakotwiczają wysoce zrównoważony system żywnościowy


Elena Ryż

Opublikowano 7 godzin temu. Około 4 minuty czytania.

Obraz: rodzaj

Treść sponsorowana
/ Ten artykuł jest sponsorowany przez Genus.

Ponieważ nasza populacja rośnie, musimy wprowadzać innowacje, aby zapewnić wystarczające źródła zdrowej żywności. Wynik? Bardziej zrównoważony system żywnościowy dzięki zwierzętom odpornym na zmiany klimatyczne i choroby oraz mogącym wytwarzać zdrowe białko dla naszej stale rosnącej planety.

W miarę jak świat się powiększa, pozostaje pytanie: czy możemy go nakarmić?

Przyszłość całego systemu żywnościowego, a w szczególności przemysłu hodowlanego, zależy od dwóch kluczowych obszarów: uwzględnienia wpływu na środowisko i określenia obszarów, w których można zwiększyć zrównoważony rozwój — od hodowców zwierząt aż po talerz konsumenta. Techniki rolnictwa regeneracyjnego, wychwytywanie dwutlenku węgla, redukcja odpadów i inne techniki, które dążą do wyeliminowania wpływu rolnictwa, już teraz zyskują na popularności.

Jednak w przypadku hodowców zwierząt zrównoważony rozwój może również obejmować przełomowe prace, które mają miejsce na długo przed rozpoczęciem życia świni lub krowy. Od ponad sześciu dekad ciągły postęp umożliwia rolnikom bardziej wydajną i zrównoważoną produkcję wysokiej jakości mięsa i mleka po przystępnych cenach — dzięki innowacjom w genetyce zwierząt i hodowli.

Wyniki — w odniesieniu do rozwoju bardziej zrównoważonego globalnego systemu żywnościowego — są dość oszałamiające. Obecnie hodowcy bydła mlecznego produkują o 60 procent więcej mleka, a ich stada są średnio trzy razy mniejsze niż 70 lat temu. Ponadto, w porównaniu z rokiem 1977, dzisiejsi rolnicy produkują taką samą ilość wołowiny przy o 33 procent mniejszej liczbie bydła, zgodnie z danymi zebranymi przez
USDA. I zgodnie z Krajowa Rada ds. Wieprzowiny, do wyprodukowania 1000 funtów wieprzowiny potrzeba pięciu świń; 60 lat temu potrzeba było ośmiu świń.

Warto przeczytać!  Podwojenie genomu w komórkach nowotworowych wiąże się z zaburzeniami podziału komórek

Dane te wskazują, że poparta naukowo, etycznie uzasadniona genetyka zwierząt i technologie hodowlane są filarem bardziej zrównoważonego systemu żywnościowego. Zwierzęta są zdrowsze i bardziej produktywne; rolnicy są w stanie lepiej zaspokoić rosnące globalne zapotrzebowanie na żywność; następują wymierne redukcje emisji gazów cieplarnianych (GHG), a także zużycia wody, gruntów i innych zasobów naturalnych.

Zdrowie i zrównoważony rozwój oparte na genetyce w działaniu

Dokładnie o to chodzi Firma Ebert — rodzinne gospodarstwo mleczarskie prowadzone przez szóste i siódme pokolenie w Algoma, Wisconsin. Jordana Ebertaktóry w wieku 28 lat jest dyrektorem ds. rozwoju biznesu w gospodarstwie rolnym swojej rodziny, wyjaśnia w tym filmie, że dane i technologia mają ogromny wpływ na sposób, w jaki wykorzystują genetykę do produkcji lepszego, zdrowszego i wydajniejszego bydła.

„Zwierzę jest w centrum naszej farmy i naszego przemysłu”, mówi. „Jeśli konsument ma uśmiechniętą twarz z miski lodów lub szklanki mleka, wszystko sprowadza się do zwierzęcia, które to sprawia. Jeśli skupimy się na poprawie życia (zwierząt), będziemy mieć bardziej zrównoważony przemysł”.

Hodowla zwierząt ma miejsce od tysięcy lat. Ale teraz jest znacznie bardziej precyzyjny, dzięki zaawansowanej nauce i technologii — z kluczową korzyścią w postaci tworzenia zdrowszego i bardziej produktywnego inwentarza żywego, który wymaga mniejszych nakładów. Jednym z przykładów jest promowanie tolerancji na choroby, takie jak np Wirus zespołu rozrodczo-oddechowego świń (PRRS), które mogą zniszczyć całe stada; jakiś
Uniwersytet Stanowy Iowa
badanie oszacowało, że PRRS kosztuje amerykański przemysł wieprzowy około 664 milionów dolarów rocznie.

Warto przeczytać!  Naukowcy z UofT odkryli gen Kevina Bacona u muszek owocowych

Ponieważ PRRS — wirus przenoszony drogą powietrzną — nie można skutecznie zapobiegać ani leczyć za pomocą tradycyjnych leków weterynaryjnych lub szczepień, jedynym realnym rozwiązaniem jest hodowla zwierząt, które dzięki procesowi edycji genów uodpornią się na skutki choroby.

Może to brzmieć futurystycznie, ale technologia edycji genów może pomóc w skutecznym tworzeniu zwierząt odpornych na choroby. Innowacyjne narzędzie, tzw CRISPR Cas-9, jest dobrze przetestowany i okazał się skuteczny; w rzeczywistości jest to ta sama nauka, która stoi za badaniami używanymi do identyfikowania i zwalczania poważnych chorób u ludzi, takich jak rak i anemia sierpowata. CRISPR Cas-9 to ramię edycji genów, w którym można „wyłączyć” pewne geny, które czynią zwierzęta podatnymi na wyniszczające choroby.

Dzięki dokładnej analizie DNA zwierząt i poszukiwaniu markerów związanych z podatnością na patogeny, możemy powstrzymać groźne choroby, zanim zaczną one wpływać na zdrowie i dobrostan zwierząt. A to ustawia grunt pod kolejne pokolenia zdrowego i bardziej zrównoważonego inwentarza żywego na nadchodzące lata.

Transformacja naszego globalnego systemu żywnościowego

Oparte na nauce innowacje genetyczne i hodowlane wykraczają daleko poza odporność na choroby; jak my w Rodzaj nadal wykorzystujemy naszą rosnącą wiedzę z zakresu genetyki, genomiki i danych, stosujemy tę naukę, aby dokonywać odkryć, które rozwiązują rzeczywiste problemy, zmniejszając stosowanie antybiotyków u zwierząt gospodarskich, produkując mniej metanu i wytwarzając jeszcze więcej białka z mniejszej liczby zwierząt.

Warto przeczytać!  Lekarze alarmują w związku z nowym zespołem fentanylu u niemowląt

Musimy jednak opierać się na znaczących postępach, które już poczyniliśmy. Kwantyfikując i ilustrując, w jaki sposób ulepszenia genetyczne zmniejszają emisje gazów cieplarnianych, możemy zainspirować dalsze ulepszenia wydajności i zrównoważonego rozwoju w całym systemie żywnościowym. W ten sposób możemy zwiększyć korzyści dla rolników, konsumentów i środowiska.

Ponieważ światowa populacja rośnie, musimy nadal pilnie szukać innowacji, które zapewniają obfite i zdrowe źródła żywności. Wynik? Bardziej zrównoważony system żywnościowy o mniejszym wpływie na zasoby środowiska dzięki zwierzętom odpornym na zmiany klimatu i choroby oraz mogącym wytwarzać obfite, zdrowe białko dla naszej stale rosnącej planety.




Źródło