Gotowanie

Tort dla babci i dziadka: przepisy na pyszne wypieki – Książki kucharskie

  • 6 stycznia, 2023
  • 7 min read
Tort dla babci i dziadka: przepisy na pyszne wypieki – Książki kucharskie

tort na dzień babci i dziadka przepisy fot. Adobe Stock, anna_shepulova


Jaki tort upiec na Dzień Babci i Dziadka? To zależy od tego, jakie są ich ulubione smaki. Najlepszym sposobem jest przygotowanie biszkoptu, a następnie przełożenie go wybranym kremem. Seniorzy zwykle lubią także klasyczne torty czekoladowe oraz posmak kawy czy cytryny.

Spis treści:

  1. Tort czekoladowy na Dzień Babci i Dziadka
  2. Raffaello, czyli słodki, kokosowy torcik
  3. Biszkopt z kremem cytrynowym
  4. Kawowe ciasto na Dzień Babci i Dziadka

Torty czekoladowe są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie pysznie smakują. Możesz przełożyć je dowolnym kremem i udekorować cukierkami, polewą i kolorowymi dodatkami. Dziadkowie na pewno ucieszą się także z napisu lub specjalnego toppera wbitego w tort.

Składniki na biszkopt:

  • 120 g maki pszennej typ 450,
  • 140 g drobnego cukru,
  • 6 jajek w temperaturze pokojowej,
  • 30 g ciemnego kakao,
  • ok. 5 łyżek bardzo zimnej wody.

Składniki na krem:

  • 2 opakowania budyniu czekoladowego,
  • 750 ml mleka,
  • 5 płaskich łyżek kakao,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 5 łyżek cukru pudru.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj biszkopt. Do miski przesiej mąkę, dodaj kakao i wymieszaj.
  2. Do osobnej, większej miski przełóż cukier, wbij jajka, a następnie utrzyj mikserem na puszysty, jasny krem. Pod koniec wlej wodę i miksuj jeszcze kilka sekund.
  3. Stopniowo, powoli dodawaj do masy przesianą mąkę z kakao, delikatnie mieszając szpatułką. Uważaj, aby jajeczna masa nie opadła.
  4. Gotowe ciasto musi być dobrze napowietrzone, ale też równomiernie rozmieszane. Przelej je do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj powierzchnię szpatułką.
  5. Włóż do piekarnika (170 stopni) na ok. 40-50 minut. Piecz do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i wystudź.
  6. Przygotuj krem. Z mleka odlej pół szklanki, a resztę zagotuj. W szklance wymieszaj proszki budyniowe i przelej do wrzącego mleka.
  7. Energicznie wymieszaj i gotuj ok. 4 minuty. Gotowy budyń przelej do miski i całkowicie wystudź.
  8. Kiedy będzie już zimny, miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem, a następnie stopniowo, po łyżce dodawaj budyń. Musi powstać puszysta masa.
  9. Na koniec dodaj kakao i miksuj jeszcze przez kilka chwil. Masa musi być gładka i pozbawiona grudek.
  10. Wystudzony biszkopt przekrój na 3 mniejsze części. Na każdą z nich nałóż porcję kremu. Zostaw trochę, aby udekorować tort także z wierzchu i po bokach.
  11. Następnie dodaj ulubione dekoracje.
Warto przeczytać!  Do pracy i na studia. 10 pomysłów na dietetyczne posiłki: kaszotto, carbonara fit, tortilla i klopsiki

tort czekoladowy na dzień babci i dziadka

fot. Tort czekoladowy na Dzień Babci i Dziadka/Adobe Stock, zukamilov

Raffaello, czyli pyszne, kokosowe ciasto, to idealna propozycja na tort dla prawdziwego łasucha. Możesz udekorować je kulkami Raffaello, obsypać obficie wiórkami kokosowymi albo płatkami migdałowymi, a także nasączyć biszkopt słodkim likierem, np. amaretto. Pamiętaj, że krem należy zacząć przygotowywać dzień przed biszkoptem.

Składniki na biszkopt:

  • 170 g mąki pszennej typ 450,
  • 6 dużych jajek w temp. pokojowej,
  • 150 g drobnego cukru,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 50 g miękkiego masła.

Składniki na krem:

  • 350 g serka mascarpone,
  • 2 tabliczki białej czekolady,
  • 250 ml schłodzonego mleka kokosowego,
  • 300 ml śmietanki 36%,
  • 100 g wiórek kokosowych + garść do dekoracji.

Dodatkowo:

  • Raffaello do dekoracji,
  • likier amaretto lub woda wymieszana z ekstraktem migdałowym.

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku umieść śmietanę kremówkę oraz mleko kokosowe. Zagotuj, a następnie rozpuść połamane kostki białej czekolady. Wymieszaj całość i zdejmij z ognia.
  2. Lekko wystudź, a następnie przykryj folią i wstaw do lodówki na minimum 12 godzin.
  3. Po tym czasie przygotuj biszkopt. Masło rozpuść, a następnie odstaw do wystudzenia.
  4. Jajka, cukier oraz cukier wanilinowy utrzyj mikserem na gładki, puszysty krem. Ubijaj ok. 10 minut.
  5. Następnie stopniowo przesiewaj mąkę, mieszając delikatnie szpatułką lub rózgą.
  6. Na koniec dodaj wystudzone masło i całość bardzo delikatnie wymieszaj. Masa musi być dobrze napowietrzona.
  7. Przelej ją do formy wyłożonej papierem, a następnie wyrównaj szpatułką. Włóż do piekarnika (170 stopni) na ok. 45 minut. Piecz do suchego patyczka.
  8. Gotowy biszkopt wystudź bez wyjmowania z formy.
  9. Schłodzony sos ze śmietanki i czekolady wymieszaj mikserem z serkiem mascarpone. Dodaj wiórki kokosowe i miksuj jeszcze kilka chwil.
  10. Wystudzony biszkopt podziel na 2-3 części. Każdą z nich nasącz likierem albo ekstraktem migdałowym, a następnie posmaruj kremem. Część odłóż, aby udekorować gotowy tort z góry i po bokach.
  11. Połącz biszkopty i pokryj je kremem, a następnie obsyp obficie wiórkami albo płatkami migdałowymi i udekoruj kuleczkami Raffaello.
Warto przeczytać!  Błyskawiczna zapiekanka na obiad. Wyśmienite przepisy z ziemniakami, makaronem i mięsem

tort rafaello na dzień babci i dziadka

fot. Tort na Dzień Babci i Dziadka: raffaello/Adobe Stock, Olga Gorchichko

Cytrynowe smaki są orzeźwiające i łagodzą słodycz wypieków. Dlatego też krem z dodatkiem soku z cytrusów lub nasączanie nim biszkoptu to bardzo popularna praktyka. Jeśli chcesz przygotować tort na Dzień Babci i Dziadka, który będzie „dobry, taki nie za słodki” – to jest odpowiedni przepis.

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek w temperaturze pokojowej,
  • 120 g mąki pszennej,
  • 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej,
  • 150 g drobnego cukru.

Składniki na krem:

  • 2 jajka w temperaturze pokojowej,
  • 2 średnie cytryny,
  • 100 g cukru pudru,
  • 100 g masła,
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj biszkopt. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej do miski.
  2. Białka oddziel od żółtek, a następnie ubij na sztywną pianę. Po koniec stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając. Kiedy dodasz cały cukier, stopniowo dodawaj po jednym żółtku.
  3. Gotowa masa powinna być jasna, gładka i puszysta.
  4. Dodaj partiami przesianą mąkę i całość bardzo delikatnie wymieszaj szpatułką.
  5. Przelej masę do formy i piecz w 170 stopniach przez ok. 40 minut. Następnie wyjmij z piekarnika i wystudź w formie.
  6. Cytryny sparz wrzątkiem, zetrzyj skórkę i dokładnie wyciśnij jak najwięcej soku. Przełóż wszystko do rondelka. Dodaj jajka, 125 ml wody oraz cukier puder. Wszystko dokładnie rozmieszaj rózgą i zagotuj.
  7. Następnie w 125 ml zimnej wody wymieszaj mąkę ziemniaczaną i dodaj do gotującej się masy, cały czas energicznie mieszając.
  8. Ponownie zagotuj, aż całość zgęstnieje. Następnie partiami dodawaj masło, a kiedy się rozpuści, zdejmij rondelek z ognia i lekko wystudź.
  9. Biszkopt podziel na 3-4 równe części, a następnie każdą z nich nasącz odrobiną soku z cytryny i posmaruj kremem.
  10. Połącz wszystkie części biszkoptu, a górę i boki udekoruj kremem, owocami i dowolnymi dodatkami.

biszkoptowy tort na dzień babci i dziadka

fot. Cytrynowy tort na Dzień Babci i Dziadka/Adobe Stock, ld1976


Kawowe torty w smaku przypominają deser tiramisu. To puszysty, lekki, ale idealnie słodki pomysł na świąteczny wypiek. Dziadkowie na pewno się ucieszą. Możesz podać tort z kieliszkiem likieru, kawą albo pysznym, owocowym sokiem.

Warto przeczytać!  Taco Spaghetti (szybkie i łatwe!)

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 120 g mąki pszennej typ 450,
  • 120 g mąki ziemniaczanej,
  • 180 g drobnego cukru,
  • 4 łyżki bardzo gorącej wody,
  • kopiata łyżka kawy rozpuszczalnej,
  • szklanka chłodnej kawy.

Składniki na krem:

  • 500 g serka mascarpone,
  • 800 śmietanki 36%,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj kawę rozpuszczalną (ok. 200 ml) i pozostaw do wystudzenia.
  2. Następnie zabierz się za biszkopt. Kawę rozpuść w 4 łyżkach wody i ostudź.
  3. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej do mniejszej miski, a do większej dodaj białka z jajek.
  4. Ubij je na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawaj cukier, po jednym żółtku. Cały czas miksuj. Na koniec dodaj kawę i miksuj jeszcze chwilę.
  5. Do puszystej masy stopniowo dodawaj mąkę, bardzo delikatnie mieszając całość szpatułką. Masa powinna być dobrze napowietrzona.
  6. Przełóż ją do formy tortowej i piecz w 170 stopniach przez ok. 40 minut. Studź w formie.
  7. Przygotuj krem. Śmietanę i serek wyjmij z lodówki, a następnie przełóż do miski i zmiksuj na sztywną, gładką masę. Pod koniec dodaj partiami cukier puder i cynamon.
  8. Wystudzony biszkopt podziel na 2-3 równe części, a następnie każdą z nich nasącz przygotowaną wcześniej, wystudzoną kawą i posmaruj obficie kremem.
  9. Ułóż biszkopty jeden na drugim i posmaruj wierzch oraz boki kremem. Udekoruj ciemnym kakao, cynamonem lub ziarenkami kawy.
  10. Tak przygotowany tort wstaw do lodówki na kilka godzin.

kawowy tort na dzień babci i dziadka

fot. Tort na dzień babci i dziadka: tiramisu/Adobe Stock, annapustynnikova


Zobacz także inne pomysły na pyszne torty:

3 pomysły na prosty tort urodzinowy
3 pomysły na prosty tort urodzinowy

Pieczenie tortu wydaje ci się bardzo wymagające i czasochłonne? Poznaj nasze przepisy na szybki tort urodzinowy – również bez pieczenia!


Źródło