Biznes

Tu znajdziesz najlepsze lodziarnie w Ustroniu. Sprawdź adresy w lipcu 2023

  • 24 lipca, 2023
  • 4 min read
Tu znajdziesz najlepsze lodziarnie w Ustroniu. Sprawdź adresy w lipcu 2023


Przeczytaj, gdzie możesz znaleźć najlepsze lodziarnie w Ustroniu. Z całą pewnością wszyscy kojarzą je z latem. Trudno wyobrazić sobie gorący, słoneczny dzień bez orzeźwiającego przysmaku, jakim są lody. Sprawdź jak powstały i gdzie mają swoje korzenie. Zajrzyj do wizytówek i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Ustroniu.

Jakie były pierwsze lody?

Pierwsze informacje o deserach zrobionych z mleka, owoców i lodu przywędrowały ze starożytnych Chin. W Europie także zajadali się tym przysmakiem wybrani mieszkańcy starożytnej Grecji i Rzymu. Był to posiłek unikatowy i trudny do wykonania ze względu na konieczność pozyskiwania lodu z wysokich gór.

W epoce Renesansu odkryto, że po włożeniu zamkniętego pojemnika z kremem mleczno-jajecznym do naczynia z solą i lodem zmrozi się on. Pierwsza lodziarnia nosząca nazwę Cafe Procope powstała we Francji w 1686 roku.

W naszym kraju najstarsza wzmianka o sorbetach pochodzi z wieku XVII. Pierwszy raz przepis na ten wykwintny deser umieszczono w 1783 roku w książce kucharskiej. Wówczas przysmak ten obecny był jedynie na dworze królewskim, a następnie na stołach szlacheckich.

Po wojnie zaczęto produkować lody na szeroką skalę. Rzemieślnicy Przyrządzali je w maszynkach. Serwowane były w waflach lub andrutach. Pojawiły się również te na patyku. Lodziarnie w Ustroniu powstawały przy głównym placu i najbardziej uczęszczanych ulicach. Lody dostępne były jedynie w okresie letnim, dlatego też był to deser, na który czekano cały rok i miał on duże zainteresowanie w sezonie.

Warto przeczytać!  Zwolnienia w CD PROJEKT. Pracę straci około 100 pracowników

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Obecnie lody robione są z gotowych proszków z dodatkiem wzmacniaczy smaku i konserwantów. Wciąż jednak możemy spotkać w Ustroniu lodziarnie, w których tak, jak niegdyś wykonuje się produkt z najwyższą dbałością o jakość i stosuje tradycyjne receptury, oparte na naturalnych składnikach.

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Ustroniu, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

Jakie lody możesz zjeść w lodziarniach w Ustroniu?

Różnorodność tego popularnego deseru jest duża. W czasie kiedy gości u nas lato na każdym rogu możemy zobaczyć lodziarnie podające lody z automatu, włoskie oraz amerykańskie, czyli tzw. świderki. Możemy też wybrać lody gałkowe. Możemy także skusić się na sorbety przyrządzane z wody i owoców.

Lody włoskie robione są z łączonych z wodą mieszanek w proszku. Maszyna zamraża powstałą masę. Podawane są w formie stożka w waflu. W trakcie wytwarzania zostają napowietrzone, a ich temperatura jest wyższa niż pozostałych rodzajów lodów. Ich konsystencja jest kremowa i delikatna. Najpopularniejsze są śmietankowe i czekoladowe, ale występują także np. truskawkowe, malinowe, pistacjowe. A oprócz tego możemy zażyczyć sobie polewę w różnych smakach.

Warto przeczytać!  DeepMind, Inflection AI do dyrektora generalnego Microsoft AI: Kim jest Mustafa Suleyman | Ludzie

Lody amerykańskie mają kremową, miękką konsystencję, bardziej zwartą, a temperaturę mrożenia niższą. Podawane są podobnie, w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak napowietrzania w procesie produkcji. Z tego powodu nieco różnią się wyglądem od lodów włoskich, natomiast występują w podobnych smakach.

Lody wegańskie różnią się od pozostałych tym, że nie posiadają w swoim składzie produktów odzwierzęcych. Są to najczęściej sorbety oraz lody robione z wegańskich zamienników np. mleka kokosowego, sojowego lub z nerkowca z dodatkiem owoców. Są równie smaczne, jak te wykonane w sposób tradycyjny i z pewnością są bardzo zdrowe.

To warto wiedzieć

Zadziwiające smaki lodów

Rzemieślnicy na całym świecie prześcigają się komponując nowości. Chcą zwabić jak najwięcej klientów i w tym celu wymyślają oryginalne i rzadko spotykane smaki. Im bardziej są wymyślne, tym większe zainteresowanie wzbudzą. Lodowa nowość niejednokrotnie okazuje się prawdziwym magnesem dla tłumów klientów bądź atrakcją kulinarną danego regionu.

Smaki, które można zaliczyć do tych najdziwniejszych to:

Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl


Źródło