Podróże

Tucson i San Antonio to jedyne 2 certyfikowane miasta gastronomiczne w USA

  • 26 lutego, 2023
  • 9 min read
Tucson i San Antonio to jedyne 2 certyfikowane miasta gastronomiczne w USA


Być może słyszałeś o UNESCO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Oświaty, Nauki i Kultury) i niejasno wiesz, że jest to ogólnoświatowa organizacja non-profit, której celem jest poprawa życia ludzi poprzez sztukę, kulturę, edukację, komunikację i naukę.

Sieć Miast Kreatywnych jest partnerem UNESCO i koncentruje się na miastach, które uznały kreatywność za strategiczny czynnik zrównoważonego rozwoju miejskiego.

Bycie Miastem Kreatywności UNESCO to wielka sprawa. Na całym świecie jest tylko około 300 miast, które mają to oznaczenie w którejkolwiek z dziedzin kreatywnych. Stany Zjednoczone mają dwa Kreatywne Miasta Gastronomii UNESCO. Miałem szczęście odwiedzić oba: Tucson i San Antonio. Oto dlaczego mają oznaczenia Miasta Gastronomii i gdzie zjeść w obu.

Dzięki Tucson i San Antonio za zaproszenie mnie do odwiedzenia! Wszystkie opinie są moimi własnymi.

1. Tucson

Podczas śniadania legendarny szef kuchni z Tucson i przewodniczący zarządu Tucson City of Gastronomy, Janos Wilder, opowiedział o gastronomicznej historii Tucson i różnorodności dzisiejszej sceny kulinarnej w Tucson. Dlaczego Miasto Gastronomii? Rzeka Santa Cruz, która przepływa przez miasto, jest najdłuższym nieprzerwanie uprawianym korytem rzeki w Stanach Zjednoczonych. Dzięki ponad 4000-letniej historii rolnictwa, lokalne dziedzictwo kulinarne jest osadzone w kulturze, a fantastyczne restauracje są obfite. Ale oznaczenie UNESCO to znacznie więcej niż dobre jedzenie. Chodzi o historię, kulturę, tradycje i smaki miasta.

Warto przeczytać!  5 najlepszych miast dla czarnych przedsiębiorców

W Cup Cafe w zabytkowym hotelu Congress z Janosem Wilderem

Źródło zdjęcia: SJ Morgensen

Najlepsze miejsca do jedzenia w Tucson

Kawiarnia Filiżanka

Położona w samym sercu Tucson, w zabytkowym hotelu Congress, Cup Cafe jest znana w całym mieście jako solidny wybór na przepyszny posiłek. Polecam tosty barrio zrobione z chleba barrio od nagradzanego piekarza Jamesa Bearda i pochodzącego z Tucson Dona Guerry. To po prostu niesamowite.

Co zamówić: Tost Barrio

Bandera enchiladas w El Charro

Źródło zdjęcia: SJ Morgensen

Kawiarnia El Charro w centrum miasta

Kiedy jeden z najbardziej znanych szefów kuchni w mieście każe ci iść do restauracji, idziesz. Tak było w przypadku centrum El Charro. Polecony nam przez nikogo innego jak Janosa Wildera, tego samego dnia udaliśmy się na lunch do El Charro. Instytucja w Tucson, El Charro Café, jest tak dobra, jak to tylko możliwe, jeśli chodzi o meksykańskie jedzenie. Ta legendarna restauracja obchodziła 100-lecie działalności w 2022 roku i jest najstarszą meksykańską restauracją w kraju nieprzerwanie prowadzoną przez tę samą rodzinę.

Porada profesjonalisty: Ich salsa jest klasą samą w sobie i najlepszą, jaką mieliśmy.

Seis Kuchnia

Seis Kitchen serwuje najlepsze napoje brunchowe w Tucson. Dziesięć lat temu, kiedy robili obiady na wynos z food trucka, koktajle nie były w menu. Teraz rodzina Munoz serwuje szereg pomysłowych koktajli wraz z pełnym menu śniadań, lunchów i kolacji. Szczególnie podobała nam się kolorowa i gładka meksykańska mimoza z hibiskusa oraz krwawa Mary z brzegiem irchy. Ale bezapelacyjnym zwycięzcą jest podpis Seischata. Gra na tradycyjnym meksykańskim napoju horchata, ten koktajl z dodatkiem rumu jest zbyt gładki i może wpędzić cię w kłopoty, jeśli nie będziesz uważać! Oprócz domowych koktajli znajdziesz wielokrotnie nagradzane dania kuchni meksykańskiej. Zawiera potrawy z sześciu (seis) regionów Meksyku, to „uczciwe jedzenie” przygotowywane na świeżo.

Co zamówić: Meksykańska mimoza z hibiskusa, krwawa maryja, koktajl Seischata

Queso fundido w Tito & Pep

Źródło zdjęcia: SJ Morgensen

Tito i Pep

Fajny iloraz w Tito & Pep jest widoczny, gdy tylko przekroczysz próg. Ta lokalna knajpka w centrum Tucson ma klimat z połowy wieku i mnóstwo pięknych roślin zdobiących przestrzeń. Kulinarny nacisk kładzie się tutaj na charakterystyczną kuchnię opalaną drewnem. Kompaktowe menu obejmuje małe talerze, które można dzielić, a także przystawki, w tym owoce morza, kotlety i steki.

Porada profesjonalisty: Tito & Pep oferuje wiele opcji bezglutenowych.

Kolorowa restauracja i targ Five Points

Źródło zdjęcia: SJ Morgensen

Rynek i restauracja Five Points

To urocze miejsce na śniadanie jest bardzo przytulne i wygodne. Otwarta w 2014 roku kawiarnia szczyci się przygotowywaną na zamówienie, ręcznie robioną świeżą żywnością. Właściciele Five Points postanowili udowodnić, że można zarabiać na życie w branży restauracyjnej, stosując zrównoważony rozwój, zaopatrując się lokalnie i oferując pracownikom uczciwe wynagrodzenie. Wypróbuj charakterystyczne huevos rancheros, są legendarne.

Co zamówić: Huevos Rancheros

Penca

Położona w centrum Tucson restauracja Penca to idealne miejsce na meksykańską kuchnię. Uwielbialiśmy atmosferę w środku. Ciemne drewno i odsłonięta cegła pasowały do ​​migoczących na stołach jadalnych świateł. Chociaż nie piłem tequili, powinienem, bo Penca stworzył pierwszy batonik z agawą w Tucson. Wybieraj spośród mezcalu, sotolu i bardziej charakterystycznych opcji tequili. Nasza grupa podzieliła się szeregiem smacznych przystawek, w tym aromatycznym queso fundido, salsą verde, salsą chipotle i doskonałą słodką salsą z nerkowca.

Co zamówić: Koktajle tequila z najwyższej półki

Zio Pepe

Jedzenie dla smakoszy w pizzerii? To właśnie znajdziesz w Zio Pepe, pizzerii, której współwłaścicielem jest szef kuchni Devon Sanner, który przez wiele lat pracował pod okiem słynnego szefa kuchni Janosa Wildera. Znajdziesz tu inspirowane Sonorą menu z wyrafinowaną pizzą, makaronami i bogatymi daniami z risotto, a także pomysłowymi przystawkami i sałatkami.

Co zamówić: Pizza El Rustico Birria

Wspaniałe ogrody misyjne

Źródło zdjęcia: SJ Morgensen

Bonus: Ogród misji

Zabytkowy ogród, oda do gastronomicznej historii Tucson, to fascynujące spojrzenie na historię rolnictwa Sonora. To żywe muzeum rolnictwa zajmuje ten sam teren, na którym przed tysiącami lat żyli i uprawiali swoje uprawy amerykański naród Tohono O’odham. Wędruj po terenach przez hiszpański ogród kolonialny, starożytny ogród Hohokam, ogród afrykański i wiele innych. Jeszcze lepiej, wybierz się na wycieczkę i ucz się od jednego z fantastycznych docentów.

2. San Antonio

San Antonio, które w 2017 roku zostało wpisane na listę Kreatywnego Miasta Gastronomii UNESCO, ma bogatą historię kulinarną sięgającą założenia miasta przez franciszkanów nad rzeką San Antonio. Scena kulinarna, zasiedlona przez ludzi o hiszpańskim, amerykańsko-indyjskim i meksykańskim dziedzictwie, zawsze koncentrowała się na prostych potrawach przygotowywanych z przyprawami i przyprawami, które nadają głęboki smak.

Sałatka z pieczarek w Clementine

Źródło zdjęcia: SJ Morgensen

Najlepsze miejsca do jedzenia w San Antonio

Klementyna

Właściciele kuchni Clementine, John i Elise Russ, zaczynają od najświeższych składników. Niezależnie od tego, czy jest to prosta, ale jakże pyszna sałatka ze świeżych grzybów z granatami, rzodkiewką z arbuza i serem pecorino, czy okra z końcówkami świerka, wiesz, że wszystko, co jesz, jest świeże i przyrządzane z lokalnych składników. Wierzchołki świerka mogły zostać zerwane z drzewa poprzedniego dnia. Granaty są niewątpliwie od przyjaciela. Nic dziwnego, że są półfinalistami James Beard Award 2022. Cukierniczka Elise (która jest żoną i partnerką Johna) pracuje nad słodką stroną rzeczy. Wypróbuj jej batonik Clementine.

Co zamówić: Wybierz opcję menu „Nakarm mnie” i daj się zaskoczyć i zachwycić tym, co wybierze szef kuchni.

Ceviche w La Gloria

Źródło zdjęcia: SJ Morgensen

Gloria

Szef kuchni La Gloria, Johnny Hernandez, jest nie tylko znanym szefem kuchni z wieloma restauracjami w San Antonio, ale także największym fanem miasta. Absolwent Culinary Institute of America, Johnny specjalizuje się w tworzeniu autentycznej kuchni meksykańskiej. Niezależnie od tego, czy lubisz tacos el pastor, ceviche veracruz, czy wielokrotnie nagradzaną margaritę, posmakujesz delikatnych warstw smaku. Jest także pasjonatem dawania. Jako założyciel non-profit Kitchen Campus i San Antonio’s Culinary Taskforce, jest siłą napędową profilu kulinarnego San Antonio i odegrał kluczową rolę w wyznaczeniu San Antonio jako Kreatywnego Miasta Gastronomii.

Co zamówić: Każdy z ceviches jest niesamowity.

Uleczony W Perle

Cured at Pearl polega na używaniu świeżych składników pochodzących z lokalnych źródeł i pracy z ludźmi, których znasz. W Cured lubią trzymać sprawy w ryzach, współpracując z tą samą małą grupą lokalnych dostawców. W weekendy znajdziesz ich na targu rolników, kupując produkty na cały tydzień. Odwiedź właściciela Steve’a McHugha, finalistę nagrody Jamesa Bearda i resztę ekipy Cured, aby poznać pyszny smak kreatywności, która koncentruje się na ręcznie robionych peklowanych potrawach.

Co zamówić: Rezerwowy talerz wędlin na pobłażliwą, obfitą przystawkę

La Panaderia

La Panaderia to meksykańska piekarnia należąca do mieszkańców Meksyku, Jose i Davida Caceres. Wierzą, że należy robić wszystko we właściwy sposób, co oznacza codzienne wyrabianie ciasta na szeroką gamę meksykańskich pieczywa i ciastek. Ktoś piecze tutaj prawie 24 godziny na dobę, aby móc przygotować pyszne meksykańskie pieczywo i desery.

Co zamówić: Rogalik migdałowy z tequili lub inne pyszne wypieki

Stół farmaceutyczny

Szefowa kuchni Elizabeth Johns wierzy, że jedzenie to lekarstwo, i stworzyła Pharm Table jako kulinarną platformę leczniczą, aby pokazać ludziom, że zdrowe jedzenie może być pyszne. Dzieli się zupełnie nowym światem odżywczej żywności, starożytnych zbóż, tradycyjnych warzyw i lokalnych ziół, a jednocześnie jest świadoma środowiska i najlepszych praktyk zrównoważonego rozwoju. Zwolenniczka zero odpadów i edukacji, Elizabeth odegrała kluczową rolę w stworzeniu Kreatywnego Miasta Gastronomii dla San Antonio. Chce, aby ludzie zrozumieli, jak powstaje żywność i jak niektóre z tych praktyk wpływają na naszą planetę. Pharm Table nie przypomina żadnej restauracji, w której prawdopodobnie byłeś wcześniej.

Co zamówić: The ajurwedyjski lot odnowy biologicznej

LaLa’s Gorditas, jeden przystanek na trasie Food Chick Tour

Źródło zdjęcia: SJ Morgensen

Bonus: Food Chick Tours

Chociaż nie jest to restauracja sama w sobie, Food Chick Tour przez San Antonio z byłą krytykiem kulinarnym San Antonio i instruktorką CIA, Julią Celeste, jest lekcją rzemieślniczej żywności przygotowanej tak, jak robią to od pokoleń. Spotkasz lokalnych właścicieli, którzy mogą dokładnie powiedzieć, skąd pochodzą ich składniki i obserwować, jak tworzą niesamowite potrawy. Zagłębisz się w historię misji San Antonio i dowiesz się, jak przeplatają się one z kulturą miasta.

Powiązana lektura:


Źródło