Nauka i technika

Tygodniowy przegląd genetyki: Czy możemy wyselekcjonować lepsze zwierzęta roślinożerne w stadzie?

  • 13 sierpnia, 2024
  • 6 min read
Tygodniowy przegląd genetyki: Czy możemy wyselekcjonować lepsze zwierzęta roślinożerne w stadzie?


Umiejętność chodzenia i wypasania się jest podstawą osiągnięcia każdego celu produkcyjnego w stadach bydła mięsnego.

W Australii wiele mówi się o wymogu, aby bydło mogło chodzić i żerować. W kategoriach selekcji oznaczało to często, że nacisk selekcji był w dużej mierze położony na fizyczną zdolność bydła do chodzenia i pokrywania terenu. To skupiało większość uwagi producenta na cechach takich jak strukturalna solidność racic i nóg, a także szczęk i pysków.

Są to z pewnością ważne atrybuty i słusznie zasługują na uwagę producentów w czasie selekcji i jako część trwającej poprawy stada. Nie jest to jednak jedyny obszar, w którym producenci mogą dążyć do wprowadzenia pewnych ulepszeń w zakresie zdolności wypasu swojego stada i potencjalnie mieć wpływ na większe wykorzystanie pastwisk w całym swoim krajobrazie.

Jak daleko bydło idzie i pasie się, było przedmiotem wielu badań na przestrzeni lat. Chociaż istnieje wiele przykładów, w których bydło szło ponad dziesięć kilometrów dziennie, rzeczywista średnia odległość jest nieco niższa.

Kliknij na obrazek aby powiększyć

W 2014 r. opublikowano raport Meat & Livestock Australia, w którym przedstawiono metodologię stosowania ekwiwalentów dorosłych. W raporcie przygotowanym przez Bush Agribusiness podsumowano kilka badań, w których przedmiotem badań był dystans pokonywany przez bydło.

To podsumowanie wskazuje, że średnia odległość, jaką większość bydła pokonuje każdego dnia, wynosi 7 km. W raporcie odnotowano obserwację znanego badacza CSIRO, dr Johna McIvora, stwierdzającą, że „JaMówiąc ogólnie, bydło pokonuje podobną odległość każdego dnia, niezależnie od wielkości pastwiska.

Warto przeczytać!  Jak pojedyncza mutacja genetyczna doprowadziła do powstania najcichszej wioski na Ziemi

Istnieje jednak różnica między przebytym dystansem a aktywnością wypasu. Dystans, jaki bydło musi pokonać każdego dnia, zależy od dostępności paszy i wody.

70 szt. w promieniu 3 km

Badania przeprowadzone kilka lat temu przez Robin Cowley i Dione Walsh na Terytorium Północnym wykazały, że co najmniej 70% wypasu miało miejsce w promieniu 3 km od wody. Na dobrze nawodnionych obszarach badania wykazały, że ilość wypasu, która miała miejsce w promieniu 3 km od wody, wzrosła do 90%.

Badania wykazały również, że podczas gdy bydło wypasało się w promieniu 5 km od wody, ilość wypasanego bydła była znacznie mniejsza. W rezultacie obszary bliżej wody były intensywniej wypasane, co skutkowało większą liczbą bydła wokół punktu wodnego, mniejszą ilością paszy dostępnej na głowę i pogorszeniem stanu gruntu bliżej wody.

Podczas gdy bydło będzie modyfikować swoje zachowanie podczas wypasu, gdy dostęp do wody będzie mniejszy, i będzie wypasać się dalej, większość bydła pozostanie w promieniu 3 km. Pasuje to do stwierdzenia dr McIvora, że ​​bydło będzie pokonywać podobne odległości każdego dnia.

Warto przeczytać!  Włóczka z kudłatym psem – badanie odkrywa historię i śmierć psa długowłosego

Zatem, choć bydło jest w stanie pokonywać rozsądne odległości (o ile ma ku temu możliwości fizyczne), to jednak większość stada raczej nie będzie się pasła w większej odległości od wody.

Stwarza to wiele wyzwań dla producentów i zarządców wypasu, szczególnie tych, którzy starają się zapewnić, że pasza na zwierzę nie jest ograniczona, a stan gruntu nie jest zagrożony. Tradycyjną metodą zarządzania tym było zmienianie zagęszczenia zwierząt na pastwiskach. Jednak ta żonglerka nie zawsze jest możliwa.

W dłuższej perspektywie rozwiązaniem dla wielu hodowców bydła było zwiększenie dostępu do wody i otwartych obszarów wypasu, aby bydło mogło mieć dostęp do nowych obszarów paszy, jednocześnie wypasając się w preferowanym promieniu od wody. Chociaż jest to często cel, jest on zarówno kosztowny, jak i w niektórych przypadkach fizycznie niemożliwy do osiągnięcia.

Indywidualne zwyczaje związane z wypasaniem zwierząt są różne

Jednak w każdym stadzie są bydła, które wybierają wypasanie się dalej od wody. Badania w USA wykazały, że istnieje cecha genetyczna, która może wpływać na zachowanie wypasu bydła, a w szczególności na decyzje o wypasaniu się dalej, a w niektórych przypadkach na wyższych lub bardziej stromych terenach.

Badania przeprowadzone na amerykańskich pastwiskach zaczynają pokazywać różnice w użytkowaniu terenu przez bydło. Podobnie jak w przypadku danych australijskich, badania te pokazują, że odległość od wody jest stałym czynnikiem wpływającym na wypas bydła. Istnieją jednak kohorty bydła, które pasą się dalej i zużywają więcej paszy dalej niż wynosi średnia dla stada.

Warto przeczytać!  Analiza DNA znajduje niezgłoszone zboża, zwierzęta w karmie dla psów

Wstępne badania wskazują, że mogą istnieć genetyczne podstawy zachowań związanych z wypasaniem zwierząt i bardziej efektywnym użytkowaniem krajobrazu.

Potencjał australijskiej selekcji może wynikać z selekcji bydła, które prawdopodobnie będzie pasło się dalej niż 3 km od wody. Jeśli, jak wspomniano wcześniej, bydło ma predyspozycje do przechodzenia tej samej odległości niezależnie od rozmiaru pastwiska, wówczas selekcja zwierząt pasących się i spacerujących, które pokonują większe odległości, może umożliwić producentom poprawę efektywności wypasu. Może to prowadzić do zmniejszenia nacisku na punkty wodne, bardziej równomiernego wykorzystania paszy pastwiskowej i pomóc w planowaniu przyszłej infrastruktury.

Chociaż na zachowania związane z wypasaniem wpływa wiele czynników, warto przyjrzeć się bliżej temu, które zwierzęta pasą się gdzie i sprawdzić, czy w stadzie są osobniki, które można wyselekcjonować jako lepszych pasących się.

Alastair Rayner jest dyrektorem generalnym Extension & Operations w Cibo Labs i dyrektorem RaynerAg. Alastair ma ponad 28 lat doświadczenia w doradzaniu producentom wołowiny i hodowcom bydła w całej Australii. Można się z nim skontaktować tutaj lub za pośrednictwem jego strony internetowej www.raynerag.com.au




Źródło

Nauka i technika

Tygodniowy przegląd genetyki: Czy możemy wyselekcjonować lepsze zwierzęta roślinożerne w stadzie?

  • 13 sierpnia, 2024
  • 6 min read
Tygodniowy przegląd genetyki: Czy możemy wyselekcjonować lepsze zwierzęta roślinożerne w stadzie?


Umiejętność chodzenia i wypasania się jest podstawą osiągnięcia każdego celu produkcyjnego w stadach bydła mięsnego.

W Australii wiele mówi się o wymogu, aby bydło mogło chodzić i żerować. W kategoriach selekcji oznaczało to często, że nacisk selekcji był w dużej mierze położony na fizyczną zdolność bydła do chodzenia i pokrywania terenu. To skupiało większość uwagi producenta na cechach takich jak strukturalna solidność racic i nóg, a także szczęk i pysków.

Są to z pewnością ważne atrybuty i słusznie zasługują na uwagę producentów w czasie selekcji i jako część trwającej poprawy stada. Nie jest to jednak jedyny obszar, w którym producenci mogą dążyć do wprowadzenia pewnych ulepszeń w zakresie zdolności wypasu swojego stada i potencjalnie mieć wpływ na większe wykorzystanie pastwisk w całym swoim krajobrazie.

Jak daleko bydło idzie i pasie się, było przedmiotem wielu badań na przestrzeni lat. Chociaż istnieje wiele przykładów, w których bydło szło ponad dziesięć kilometrów dziennie, rzeczywista średnia odległość jest nieco niższa.

Kliknij na obrazek aby powiększyć

W 2014 r. opublikowano raport Meat & Livestock Australia, w którym przedstawiono metodologię stosowania ekwiwalentów dorosłych. W raporcie przygotowanym przez Bush Agribusiness podsumowano kilka badań, w których przedmiotem badań był dystans pokonywany przez bydło.

To podsumowanie wskazuje, że średnia odległość, jaką większość bydła pokonuje każdego dnia, wynosi 7 km. W raporcie odnotowano obserwację znanego badacza CSIRO, dr Johna McIvora, stwierdzającą, że „JaMówiąc ogólnie, bydło pokonuje podobną odległość każdego dnia, niezależnie od wielkości pastwiska.

Warto przeczytać!  Jak nasz zegar biologiczny wpływa na klasterowe bóle głowy i migreny

Istnieje jednak różnica między przebytym dystansem a aktywnością wypasu. Dystans, jaki bydło musi pokonać każdego dnia, zależy od dostępności paszy i wody.

70 szt. w promieniu 3 km

Badania przeprowadzone kilka lat temu przez Robin Cowley i Dione Walsh na Terytorium Północnym wykazały, że co najmniej 70% wypasu miało miejsce w promieniu 3 km od wody. Na dobrze nawodnionych obszarach badania wykazały, że ilość wypasu, która miała miejsce w promieniu 3 km od wody, wzrosła do 90%.

Badania wykazały również, że podczas gdy bydło wypasało się w promieniu 5 km od wody, ilość wypasanego bydła była znacznie mniejsza. W rezultacie obszary bliżej wody były intensywniej wypasane, co skutkowało większą liczbą bydła wokół punktu wodnego, mniejszą ilością paszy dostępnej na głowę i pogorszeniem stanu gruntu bliżej wody.

Podczas gdy bydło będzie modyfikować swoje zachowanie podczas wypasu, gdy dostęp do wody będzie mniejszy, i będzie wypasać się dalej, większość bydła pozostanie w promieniu 3 km. Pasuje to do stwierdzenia dr McIvora, że ​​bydło będzie pokonywać podobne odległości każdego dnia.

Warto przeczytać!  Włóczka z kudłatym psem – badanie odkrywa historię i śmierć psa długowłosego

Zatem, choć bydło jest w stanie pokonywać rozsądne odległości (o ile ma ku temu możliwości fizyczne), to jednak większość stada raczej nie będzie się pasła w większej odległości od wody.

Stwarza to wiele wyzwań dla producentów i zarządców wypasu, szczególnie tych, którzy starają się zapewnić, że pasza na zwierzę nie jest ograniczona, a stan gruntu nie jest zagrożony. Tradycyjną metodą zarządzania tym było zmienianie zagęszczenia zwierząt na pastwiskach. Jednak ta żonglerka nie zawsze jest możliwa.

W dłuższej perspektywie rozwiązaniem dla wielu hodowców bydła było zwiększenie dostępu do wody i otwartych obszarów wypasu, aby bydło mogło mieć dostęp do nowych obszarów paszy, jednocześnie wypasając się w preferowanym promieniu od wody. Chociaż jest to często cel, jest on zarówno kosztowny, jak i w niektórych przypadkach fizycznie niemożliwy do osiągnięcia.

Indywidualne zwyczaje związane z wypasaniem zwierząt są różne

Jednak w każdym stadzie są bydła, które wybierają wypasanie się dalej od wody. Badania w USA wykazały, że istnieje cecha genetyczna, która może wpływać na zachowanie wypasu bydła, a w szczególności na decyzje o wypasaniu się dalej, a w niektórych przypadkach na wyższych lub bardziej stromych terenach.

Badania przeprowadzone na amerykańskich pastwiskach zaczynają pokazywać różnice w użytkowaniu terenu przez bydło. Podobnie jak w przypadku danych australijskich, badania te pokazują, że odległość od wody jest stałym czynnikiem wpływającym na wypas bydła. Istnieją jednak kohorty bydła, które pasą się dalej i zużywają więcej paszy dalej niż wynosi średnia dla stada.

Warto przeczytać!  Analiza DNA znajduje niezgłoszone zboża, zwierzęta w karmie dla psów

Wstępne badania wskazują, że mogą istnieć genetyczne podstawy zachowań związanych z wypasaniem zwierząt i bardziej efektywnym użytkowaniem krajobrazu.

Potencjał australijskiej selekcji może wynikać z selekcji bydła, które prawdopodobnie będzie pasło się dalej niż 3 km od wody. Jeśli, jak wspomniano wcześniej, bydło ma predyspozycje do przechodzenia tej samej odległości niezależnie od rozmiaru pastwiska, wówczas selekcja zwierząt pasących się i spacerujących, które pokonują większe odległości, może umożliwić producentom poprawę efektywności wypasu. Może to prowadzić do zmniejszenia nacisku na punkty wodne, bardziej równomiernego wykorzystania paszy pastwiskowej i pomóc w planowaniu przyszłej infrastruktury.

Chociaż na zachowania związane z wypasaniem wpływa wiele czynników, warto przyjrzeć się bliżej temu, które zwierzęta pasą się gdzie i sprawdzić, czy w stadzie są osobniki, które można wyselekcjonować jako lepszych pasących się.

Alastair Rayner jest dyrektorem generalnym Extension & Operations w Cibo Labs i dyrektorem RaynerAg. Alastair ma ponad 28 lat doświadczenia w doradzaniu producentom wołowiny i hodowcom bydła w całej Australii. Można się z nim skontaktować tutaj lub za pośrednictwem jego strony internetowej www.raynerag.com.au




Źródło