Nauka i technika

„Udaje im się wydobyć pełny potencjał genetyczny z tej najwyższej jakości odmiany”

  • 13 czerwca, 2024
  • 5 min read
„Udaje im się wydobyć pełny potencjał genetyczny z tej najwyższej jakości odmiany”


Szklarnia Gemüsering gotuje coś naprawdę wyjątkowego. Ci plantatorzy są rzeczywiście jedynymi, którzy uprawiają pomidory Kazuti przez HW Seeds w Niemczech. „Udaje im się wydobyć pełny potencjał genetyczny z tej najwyższej jakości odmiany” – mówi Roel Huisman z HW Seeds. Pomidory te zdobyły już kilka wyróżnień, chwalone przez najlepszych szefów kuchni i otrzymujące trzy gwiazdki od Międzynarodowego Instytutu Smaku.

Tylko hodowcy posiadający specjalną licencję mogą uprawiać Kazuti. „Ta ekskluzywność pozwala klientom budować wyjątkową markę” – podkreśla Roel.

Doznania smakowe
Pomidory przetestowane przez Międzynarodowy Instytut Smaku zostały wyhodowane przez Thomasa Henningera w szklarni Gemüsering Zorbau. Lukas Scholz z Gemüsering twierdzi, że uprawia od 30 do 40 odmian pomidorów zarówno w Zorbau, jak i Schkölen. „W Zorbau pomidory uprawiane są w technologii LED. Latem uprawa odbywa się głównie w szklarni Schkölen. Dzięki obu lokalizacjom większość naszych produktów możemy oferować przez cały rok, m.in. Piccolo i Kazuti. W ten sposób możemy zastosować strategię dwutorową, co oznacza, że ​​przez cały rok możemy oferować pomidory w dwóch różnych segmentach cenowych.

Odmiana Kazuti reprezentuje segment premium dla hodowców z Gemüsering. Ta odmiana Kazuti wyróżnia się smakiem umami. Wiele lat temu HW Seeds skrzyżowało specjalne cechy odmian japońskich ze swoim własnym asortymentem. Roel: „Spektrum smaków w Japonii jest zupełnie inne niż na Zachodzie i chcieliśmy przenieść tutaj trochę tego smaku”.

Warto przeczytać!  Nest Genomics zbiera 8,5 miliona dolarów na zwiększenie dostępu do usług genetycznych


Thomas Henninger z pomidorem wiśniowym Kazuti w szklarni w Schkölen

Premia
Teraz ludzie w Niemczech, Austrii i Ameryce Północnej doświadczają tego nowego smaku Kazuti. W USA i Kanadzie firma Nature Fresh Farms zajmuje się tą odmianą i opracowała dla niej markę: Hiiros. Z drugiej strony w Niemczech pomidory premium można znaleźć wyłącznie pod marką odpowiedniego sprzedawcy detalicznego, w opakowaniach kartonowych o masie 180 lub 200 gramów.

Pod względem cen pomidory Kazuti w Niemczech plasują się nieco powyżej średniego poziomu cen pomidorów koktajlowych premium, zauważa Lukas. „Chcemy utrzymać atrakcyjne ceny, aby jak najbardziej podobały się szerokiemu gronu odbiorców. Jednocześnie kontrolowanie kosztów produkcji może być wyzwaniem. Mimo to możemy to robić w sposób, który jest rzeczywiście możliwy do konkurencyjne cenowo Wierzymy również, że produkty wysokiej jakości nadal mają prawo istnieć. Zwłaszcza gdy ludzie zwracają większą uwagę na pieniądze, ważne jest, aby oferować produkt, którego jakość rzuca się w oczy. Zauważa, że ​​Gemüsering nie tak bardzo obserwuje inflacyjną wrażliwość cenową w segmencie premium, ale bardziej w segmencie podstawowym.


Kazuti w uprawie niemieckiej

Ekspansja uprawy w Niemczech
Kazuti uprawia się w Zorbau i Schkölen na powierzchni 1,5 ha każdy. Scholz: „Co ciekawe, plony są nieco wyższe zimą, co wyraźnie wynika z oświetlenia, kontroli klimatu i ogólnie optymalnych warunków uprawy. Dzięki temu, jak poradzimy sobie ze zużyciem energii, mogliśmy zapewnić pełne oświetlenie zimą w dniach 22/23 i 23 /24, podczas gdy wiele innych szklarni w kraju i za granicą musiało oszczędzać energię, ostatecznie znajduje to odzwierciedlenie w jakości. Jak dotąd jesteśmy bardzo zadowoleni z wartości Brixa, okresu przydatności do spożycia, tekstury i masy owoców.

Warto przeczytać!  Najczęściej oglądane wywiady na temat padaczki i zaburzeń napadowych

Kontynuuje, że w tradycyjnie słabo oświetlonych miesiącach, czyli lutym i marcu, plony są zwykle nieco niższe. „W 27. tygodniu sezon w Zorbau kończy się aż do połowy września, kiedy to rozpoczynamy wyłącznie produkcję letnią. Celowo przyspieszyliśmy płodozmian w Zorbau, aby jesienią w pełni powrócić na rynek”.

Pod koniec listopada zbiory w Schkölen zostaną wykoszone. „Obecnie badamy również, czy możliwa jest ekspansja areału Kazuti w Zorbau, ponieważ stwierdzamy, że pomidory premium z własnej uprawy są nadal popularne”.Opór
W HW Seeds z radością witają każdą ekspansję dzięki już wielokrotnie nagradzanej odmianie. Oprócz niedawno uzyskanych trzech gwiazdek, odmiana ta zdobyła nagrody w USA i Kanadzie w latach 2021 i 2022. „I w tym roku odmiana ponownie dobrze zyskała uznanie konsumentów, czego efektem była nagroda Good House Keeping Award”.

Firma zdobywa nagrody, ale w swojej hodowli w Winschoten pracuje także nad nowymi odmianami pomidorów. Obecnie jednym z głównych zainteresowań jest odporność na ToBRFV. „Obecne Kazuti nie jest jeszcze odporne. Dla naszych obecnych klientów w tej chwili najważniejszy jest smak i jakość”.

Jednocześnie prowadzone są obecnie próby niektórych odpornych na rugoz odmian Kazuti. „Przetestowaliśmy go zewnętrznie w WUR oraz w silnie zainfekowanej szklarni. Tam odporna odmiana dobrze rosła. Na tej podstawie pracujemy teraz nad przywróceniem tych unikalnych cech Kazuti w odpornej wersji”.

Warto przeczytać!  Warianty genetyczne mogą wpływać na odpowiedź na leczenie powszechnie przepisywanych leków przeciwcukrzycowych typu 2


Kazuti, zdjęcie za pośrednictwem HW Seeds

Po więcej informacji:
Łukasz Scholz
Gemüseproduktion Zorbau GmbH
Wzór 12
06686 Lützen OT Zorbau
+49 34441 44933-0
[email protected]
www.gemueseproduktion-zorbau.de
www.gemueseproduktion-schkoelen.de
www.gemuesering.de

Roela Huismana
HW Seeds BV
Paperbaan 50f
9672BH Winschoten.
+31 (0)6 55 734 732
[email protected]
www.hwseeds.nl


Źródło