Zdrowie

Ultra przetworzona żywność może zwiększać ryzyko bezsenności

  • 3 czerwca, 2024
  • 4 min read
Ultra przetworzona żywność może zwiększać ryzyko bezsenności



Rejestr za darmo, aby posłuchać tego artykułu

Dziękuję. Posłuchaj tego artykułu, korzystając z odtwarzacza powyżej.

Chcesz posłuchać tego artykułu ZA DARMO?

Wypełnij poniższy formularz, aby odblokować dostęp do WSZYSTKICH artykułów audio.

Według nowego badania, ultraprzetworzona żywność (UPF) może być przyczyną bezsenności, której doświadcza jedna trzecia dorosłych.

Po przeanalizowaniu ankiet dotyczących zdrowia i snu wypełnionych przez 38 570 uczestników naukowcy z Uniwersytetu Sorbonne Paris Nord odkryli, że osoby zgłaszające przewlekłą bezsenność spożywały średnio większą ilość UPF.

Naukowcy zakładają, że efekt ten może wynikać z braku w UPF zdrowych, wspomagających sen substancji chemicznych.

Wyniki opublikowano w czasopiśmie Czasopismo Akademii Żywienia i Dietetyki.

Utrata snu przez jedzenie

UPF są obecnie podstawową częścią zachodniej diety. Uważa się, że produkty te stanowią 57,9% diety obywateli USA, od lodów po biały chleb, od zup błyskawicznych po napoje gazowane. Często są bogate w tłuszcze nasycone, sól i cukier, a ubogie w błonnik i niezbędne składniki odżywcze, takie jak wapń.

Z tych powodów żywność obwinia się za wzrost wskaźników otyłości, chorób serca i nowotworów w krajach zachodnich.

Warto przeczytać!  Może powodować utratę minerałów w kościach i uszkodzenie nerek – dlaczego wytyczne dietetyczne ICMR odradzają stosowanie odżywek białkowych

Aby dowiedzieć się, czy żywność ma jakikolwiek wpływ na jakość snu, badacze z Uniwersytetu Sorbonne Paris Nord najpierw uzyskali dostęp do danych z trwającego we Francji internetowego badania zdrowia, kohorty NutriNet-Santé. Wszystkich 38 570 wybranych uczestników (76,6% kobiet, średni wiek 50 lat) dostarczyło raporty na temat jakości swojego snu i diety.

Uczestnicy zużywali średnio około 16% energii z UPF. Prawie 20% zgłosiło przewlekłą bezsenność.

Osoby, które zgłaszały bezsenność, spożywały średnio więcej UPF. Związek między bezsennością a spożyciem UPF zaobserwowano zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet, ale ryzyko było nieco wyższe u mężczyzn.

Choć badacze byli zaniepokojeni wynikami swoich badań, niekoniecznie byli zaskoczeni.

„Nasz zespół badawczy już wcześniej zgłaszał powiązania zdrowych wzorców żywieniowych, takich jak dieta śródziemnomorska ze zmniejszonym ryzykiem bezsenności i złej jakości snu (zarówno przekrojowo, jak i podłużnie) oraz diety wysokowęglowodanowe ze zwiększonym ryzykiem bezsenności” – mówi. Marie-Pierre St-Onge, profesor nadzwyczajny medycyny żywieniowej na Uniwersytecie Columbia i współautorka badania.

„Spożycie UPF rośnie na całym świecie i wiąże się je z wieloma schorzeniami, takimi jak cukrzyca, otyłość i nowotwory” – dodała.

Warto przeczytać!  Lekarze rodzinni wykorzystują sztuczną inteligencję, aby zwiększyć wskaźniki wykrywalności raka w Anglii o 8% | Zdrowie

Choć St-Onge i jej współpracownicy przyznają, że ich ustalenia miały charakter obserwacyjny i nie udało się wykazać żadnego biochemicznego związku między UPF a bezsennością, dochodzą jednak do wniosku, że regularne spożywanie takich produkowanych przekąsek i posiłków może być czynnikiem ryzyka przewlekłej bezsenności.

W końcu, jak mówią, cykl snu i czuwania wspomaga melatonina, która jest syntetyzowana wyłącznie z tryptofanu obecnego w diecie. Aminokwas ten zwykle występuje w nabiale, rybach, owocach i warzywach, ale jest go mniej w przetworzonej żywności.

Zespół twierdzi, że potrzebne będą badania epidemiologiczne i kliniczne, aby odkryć jakikolwiek mechanizm przyczynowy, dzięki któremu UPF wywołują bezsenność.

Odniesienie: Duquenne P., Capperella J., Fezeu LK i in. Związek między spożyciem żywności ultraprzetworzonej a przewlekłą bezsennością w badaniu NutriNet-Santé. Dziennik. firmy Acad. firmy Nutri. i Dieteta. 2024. Doi: 10.1016/j.jand.2024.02.015


Ten artykuł
jest przeróbką Komunikat prasowy wydany przez Elsevier. Materiał został zredagowany pod względem długości i treści.


Źródło