Zdrowie

Ultra przetworzona żywność zwiększa ryzyko otyłości u dzieci

  • 22 maja, 2024
  • 4 min read
Ultra przetworzona żywność zwiększa ryzyko otyłości u dzieci



Rejestr za darmo, aby posłuchać tego artykułu

Dziękuję. Posłuchaj tego artykułu, korzystając z odtwarzacza powyżej.

Chcesz posłuchać tego artykułu ZA DARMO?

Wypełnij poniższy formularz, aby odblokować dostęp do WSZYSTKICH artykułów audio.

Wysokie spożycie ultraprzetworzonej żywności w dzieciństwie wiąże się z gorszym zdrowiem kardiometabolicznym. Taki jest główny wniosek z badania przeprowadzonego przez zespół badawczy z Jednostki Żywienia Człowieka URV we współpracy z Instytutem Badań nad Zdrowiem Pere Virgili (IISPV) i Centrum Sieci Badań Biomedycznych. Fizjopatologia otyłości i odżywiania (CIBEROBN). Badania przeprowadzono na chłopcach i dziewczynkach w wieku od 3 do 6 lat, a główne wyniki opublikowano w czasopiśmie naukowym Sieć JAMA otwarta.

Żywność ultraprzetworzona ma zazwyczaj wysoką zawartość tłuszczów nasyconych, cukru, soli, dodatków i substancji zanieczyszczających, a jednocześnie jest uboga w składniki odżywcze. Mimo to ciasta, napoje bezalkoholowe, koktajle mleczne i przekąski często stanowią część diety dzieci. Aby zbadać ich wpływ na zdrowie w pierwszych latach życia, w badaniu oceniano, jak spożycie tych produktów wpływa na populację ponad 1500 chłopców i dziewcząt w wieku od 3 do 6 lat z różnych miejsc (Reus, Kordoba, Santiago de Compostela, Nawarra, Walencja , Barcelona i Saragossa), które biorą udział w wieloośrodkowym badaniu CORALS.

Wyniki pokazały, że dzieci, które spożywały więcej ultraprzetworzonej żywności, uzyskały wyższe wyniki w takich parametrach, jak wskaźnik masy ciała, obwód talii, wskaźnik masy tłuszczowej i poziom cukru we krwi. Mieli także niższy poziom cholesterolu HDL – uważanego za dobry cholesterol – we krwi.

„Nasze odkrycia dają powód do niepokoju” – mówi Nancy Babio, główna badaczka biorąca udział w badaniu. „Chociaż wielkość stwierdzonych przez nas powiązań można uznać za mającą ograniczone znaczenie kliniczne, chłopcy i dziewczęta biorący udział w naszym badaniu byli bardzo młodzi, ale mimo to istniał znaczący związek między ich spożyciem a tymi parametrami”, stwierdził. dodaje. Dla zespołu badawczego wyniki te należy rozumieć jako wczesne ostrzeżenie przed tym, co może wydarzyć się w przyszłości. „Konieczne jest rozpoznanie znaczenia wczesnych nawyków żywieniowych i ich przyszłych konsekwencji dla zdrowia kardiometabolicznego” – podkreśla Babio.

Warto przeczytać!  Jak zasilić śniadanie 30 gramami białka bez mięsa, ryb, jajek i białka w proszku | Zdrowie

Z badania wynika także, że dzieci matek o niskim wykształceniu i niższym poziomie społeczno-ekonomicznym spożywały na ogół więcej żywności ultraprzetworzonej, co naraża je na problemy zdrowotne w przyszłości. „Biorąc to wszystko pod uwagę, polityka zdrowia publicznego powinna być ukierunkowana na bezbronne populacje” – mówi Jordi Salas-Salvadó, dyrektor zespołu badawczego, który zaleca również zastępowanie tej żywności zdrowszymi opcjami, takimi jak produkty nieprzetworzone lub minimalnie przetworzone.

Niska cena i dostępność

W diecie coraz częściej pojawiają się produkty ultraprzetworzone. Ich łatwa dostępność i niska cena powodują, że są powszechnie spożywane, zwłaszcza wśród dzieci, młodzieży i ich rodzin, a zwłaszcza wśród osób najbardziej bezbronnych pod względem społeczno-ekonomicznym i edukacyjnym, które są bardziej podatne na otyłość. W tym względzie w badaniu podkreślono pilną potrzebę zajęcia się problemem nadmiernego spożycia tej żywności przez dzieci oraz znaczenie opracowania polityk publicznych i przyjęcia środków zapobiegawczych w celu długoterminowej ochrony zdrowia przyszłych pokoleń.

Odniesienie: Khoury N, Martínez MÁ, Garcidueñas-Fimbres TE i in. Spożycie żywności ultraprzetworzonej a kardiometaboliczne czynniki ryzyka u dzieci. JAMA Netw Otwarte. 2024;7(5):e2411852. doi: 10.1001/jamanetworkopen.2024.11852

Warto przeczytać!  Pozytywne dane tymczasowe przedstawiono dla leku Stargardt

Ten artykuł został ponownie opublikowany z poniższego materiały. Uwaga: materiał mógł zostać zmieniony pod względem długości i treści. Aby uzyskać więcej informacji, skontaktuj się z cytowanym źródłem. Można uzyskać dostęp do naszej polityki publikowania komunikatów prasowych Tutaj.


Źródło