Ultra przetworzona żywność zwiększa ryzyko otyłości u dzieci
![Ultra przetworzona żywność zwiększa ryzyko otyłości u dzieci](https://oen.pl/wp-content/uploads/2024/05/ultra-processed-foods-increase-obesity-risk-in-children-387018-640x360.jpg)
Dziękuję. Posłuchaj tego artykułu, korzystając z odtwarzacza powyżej. ✖
Chcesz posłuchać tego artykułu ZA DARMO?
Wypełnij poniższy formularz, aby odblokować dostęp do WSZYSTKICH artykułów audio.
Wysokie spożycie ultraprzetworzonej żywności w dzieciństwie wiąże się z gorszym zdrowiem kardiometabolicznym. Taki jest główny wniosek z badania przeprowadzonego przez zespół badawczy z Jednostki Żywienia Człowieka URV we współpracy z Instytutem Badań nad Zdrowiem Pere Virgili (IISPV) i Centrum Sieci Badań Biomedycznych. Fizjopatologia otyłości i odżywiania (CIBEROBN). Badania przeprowadzono na chłopcach i dziewczynkach w wieku od 3 do 6 lat, a główne wyniki opublikowano w czasopiśmie naukowym Sieć JAMA otwarta.
Żywność ultraprzetworzona ma zazwyczaj wysoką zawartość tłuszczów nasyconych, cukru, soli, dodatków i substancji zanieczyszczających, a jednocześnie jest uboga w składniki odżywcze. Mimo to ciasta, napoje bezalkoholowe, koktajle mleczne i przekąski często stanowią część diety dzieci. Aby zbadać ich wpływ na zdrowie w pierwszych latach życia, w badaniu oceniano, jak spożycie tych produktów wpływa na populację ponad 1500 chłopców i dziewcząt w wieku od 3 do 6 lat z różnych miejsc (Reus, Kordoba, Santiago de Compostela, Nawarra, Walencja , Barcelona i Saragossa), które biorą udział w wieloośrodkowym badaniu CORALS.
Chcesz więcej najświeższych wiadomości?
Subskrybuj Sieci technologicznecodzienny biuletyn, dostarczający codziennie najświeższe informacje naukowe bezpośrednio do Twojej skrzynki odbiorczej.
Subskrybuj ZA DARMO
Wyniki pokazały, że dzieci, które spożywały więcej ultraprzetworzonej żywności, uzyskały wyższe wyniki w takich parametrach, jak wskaźnik masy ciała, obwód talii, wskaźnik masy tłuszczowej i poziom cukru we krwi. Mieli także niższy poziom cholesterolu HDL – uważanego za dobry cholesterol – we krwi.
„Nasze odkrycia dają powód do niepokoju” – mówi Nancy Babio, główna badaczka biorąca udział w badaniu. „Chociaż wielkość stwierdzonych przez nas powiązań można uznać za mającą ograniczone znaczenie kliniczne, chłopcy i dziewczęta biorący udział w naszym badaniu byli bardzo młodzi, ale mimo to istniał znaczący związek między ich spożyciem a tymi parametrami”, stwierdził. dodaje. Dla zespołu badawczego wyniki te należy rozumieć jako wczesne ostrzeżenie przed tym, co może wydarzyć się w przyszłości. „Konieczne jest rozpoznanie znaczenia wczesnych nawyków żywieniowych i ich przyszłych konsekwencji dla zdrowia kardiometabolicznego” – podkreśla Babio.
Z badania wynika także, że dzieci matek o niskim wykształceniu i niższym poziomie społeczno-ekonomicznym spożywały na ogół więcej żywności ultraprzetworzonej, co naraża je na problemy zdrowotne w przyszłości. „Biorąc to wszystko pod uwagę, polityka zdrowia publicznego powinna być ukierunkowana na bezbronne populacje” – mówi Jordi Salas-Salvadó, dyrektor zespołu badawczego, który zaleca również zastępowanie tej żywności zdrowszymi opcjami, takimi jak produkty nieprzetworzone lub minimalnie przetworzone.
Niska cena i dostępność
W diecie coraz częściej pojawiają się produkty ultraprzetworzone. Ich łatwa dostępność i niska cena powodują, że są powszechnie spożywane, zwłaszcza wśród dzieci, młodzieży i ich rodzin, a zwłaszcza wśród osób najbardziej bezbronnych pod względem społeczno-ekonomicznym i edukacyjnym, które są bardziej podatne na otyłość. W tym względzie w badaniu podkreślono pilną potrzebę zajęcia się problemem nadmiernego spożycia tej żywności przez dzieci oraz znaczenie opracowania polityk publicznych i przyjęcia środków zapobiegawczych w celu długoterminowej ochrony zdrowia przyszłych pokoleń.
Odniesienie: Khoury N, Martínez MÁ, Garcidueñas-Fimbres TE i in. Spożycie żywności ultraprzetworzonej a kardiometaboliczne czynniki ryzyka u dzieci. JAMA Netw Otwarte. 2024;7(5):e2411852. doi: 10.1001/jamanetworkopen.2024.11852
Ten artykuł został ponownie opublikowany z poniższego materiały. Uwaga: materiał mógł zostać zmieniony pod względem długości i treści. Aby uzyskać więcej informacji, skontaktuj się z cytowanym źródłem. Można uzyskać dostęp do naszej polityki publikowania komunikatów prasowych Tutaj.